Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smer sa otriasa v základoch: Šéfovia dvoch okresov odišli, chcú Ficov koniec

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zo Smeru odišlo vedenie dvoch okresov, ktorí žiadali odchod predsedu strany Roberta Fica. Smer prišiel aj o starostu v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov, informuje o tom Denník N na svojom internetovom portáli v článku „Zo Smeru odišlo vedenie dvoch okresov, žiadali odchod Fica“.

Do strany sú ochotní sa vrátiť, pokiaľ Fico už nebude predsedom strany, prípadne pokiaľ jednoznačne oznámi, kedy umožní, aby si Smer zvolil nové vedenie. Vzbura v dvoch okresných organizáciách Smeru - v Košiciach III a v Košiciach IV - sa skončila tak, že si celé regionálne rady pozastavili členstvo v strane. Denníku N to povedala dnes už bývalá šéfka Smeru v Košiciach III Monika Smolková.

Členstvo si pozastavilo všetkých osem funkcionárov v dvoch okresoch už od 1. októbra. Organizácie tak ostávajú bez vedenia. Podľa Smolkovej ide dohromady o zhruba 210 členov. „V apríli sme posielali vedeniu strany výzvu, v ktorej sme žiadali odchod Roberta Kaliňáka a Roberta Fica. Na 50 percent sa to splnilo, keďže Robert Kaliňák rozumne zvážil svoju pozíciu a politickú situáciu a ohlásil politický dôchodok,“ povedala pre denník bývalá europoslankyňa Smolková.

Smer sa otriasa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Vedenie dvoch okresných organizácií čakalo aj na odchod Fica a keďže sa nekonal, pozastavili si členstvo. Smolková vraví, že by v strane zostali, pokiaľ by ju predseda prenechal Petrovi Pellegrinimu a ľuďom s čistou minulosťou, ktorí nie sú zaťažení kauzami. Myslí si, že kauzy a ďalšie odhalenia z Kočnerovej Threemy ťahajú stranu dole.

Nemáme silu, elán ani chuť bojovať 

„Pokiaľ sa nič nezmení a strana sa neočistí, nemáme silu, elán ani chuť bojovať za kandidátov strany Smer,“ cituje denník Smolkovú. Do strany sú ochotní sa vrátiť, pokiaľ Fico už nebude predsedom strany, prípadne pokiaľ jednoznačne oznámi, kedy umožní, aby si Smer zvolil nové vedenie. Robert Fico sa podľa Smolkovej určite neobjaví v Threeme, „pretože bol v takýchto veciach vždy opatrný, ale ako premiér nezabránil tomu, aby sa takéto veci diali“.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Smolková ďalej pre denník uviedla, že sa im teraz ozývajú radoví členovia z Košíc III a IV a aj niektorí z nich zvažujú, že si pozastavia členstvo v Smere. Jej okresná organizácia Košice III mala do 1. októbra jediného starostu v mestskej časti v Košiciach. Išlo o Jozefa Andrejčáka z časti Dargovských hrdinov, ktorý zo Smeru odišiel, a teraz je nestraník.

Vzbura v košickom Smere

Ako ďalej pripomína denník, vzbura v košickom Smere vypukla 28. mája, keď predsedníctvu, všetkým krajským aj všetkým okresným organizáciám zaslala výzvu nespokojných členov a funkcionárov končiaca europoslankyňa Monika Smolková. Funkcionári žiadali odstúpenie Fica a Kaliňáka z funkcií, mimoriadny snem, a vyzvali Petra Pellegriniho, aby na ňom kandidoval za predsedu.

Takú ostrú kritiku zvnútra strany ešte Smer nezažil. V liste písali o zmenšovaní členskej základne, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany a s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáčilo sa im ani to, ako sa postavili ku kauzám Smeru. Opisovali frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj z postupu polície pod Robertom Kaliňákom.

Nespokojnosť s prístupom vedenia Smeru 

Vedeniu Smeru tiež vyčítali, že niektorí politici strany sú spájaní „s ľuďmi odsúdenými či stíhanými v kauzách krátenia daní, neoprávnených čerpaní dotácií, pochybných obchodov, v kauze Čistý deň či dokonca v kauze s človekom spájaným s objednaním vraždy novinára a jeho snúbenice“.

Smer sa otriasa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Nespokojnosť s prístupom vedenia Smeru musel Robert Fico riešiť tak, že postupne prešiel všetky kraje a až po regionálnych schôdzach sa situácia v strane po zlom výsledku v eurovoľbách a po neúspechu kandidáta Smeru Maroša Šefčoviča v prezidentských voľbách upokojila, dodáva článok Denníka N.

Pozastavenie členstva Smolkovej je podľa Smeru-SD jej osobné rozhodnutie

Pozastavenie členstva predsedníčky straníckej organizácie Smeru-SD v okrese Košice III Moniky Smolkovej považuje vládna strana za jej osobné rozhodnutie. V utorok to médiám povedal hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

"Pani Smolková požiadala o prerušenie členstva. V strane toto jej rozhodnutie vnímame ako jej osobné rozhodnutie, spôsobené asi tým, že sa nedostala na kandidátku," skonštatoval Mažgút. Pokiaľ ide o ostatných členov okresnej organizácie, budú podľa jeho slov postupovať v zmysle interných stanov strany.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMonika Smolková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu