Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico prekvapil: Nemusím byť jednotkou na kandidátke! Reakcia na vzťah s Pellegrinim

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Nepatrím k politikom, ktorí sú presvedčení, že keď založili politickú stranu, tak ju musia aj pochovať. Na dnešnej tlačovej konferencii to médiám povedal predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý tým odpovedal na otázku o potenciálnom zostavení kandidačnej listiny strany pre budúcoročné parlamentné voľby. Pripustil, že by nemusel byť jednotkou na kandidátke.

Predseda Smeru Robert Fico je pripravený urobiť rozhodnutia v záujme toho, aby Smer vyhral budúcoročné parlamentné voľby. Nemusel by byť ani na čele kandidačnej listiny Smeru. Pripustil to na tlačovej konferencii s tým, že sa k voľbám postaví tak, aby ich Smer vyhral. Dodal, že za Smer môže kandidovať každý, kto je dnes vo významnej funkcii, narážal tým aj na premiéra Petra Pellegriniho. 

Nikde nie je napísané, že bude v čele kandidátky

„Budem sa správať pragmaticky a v najlepšom záujme pre Smer-SD. Musíme uvažovať o takej kandidátke, ktorá bude najefektívnejšia. Ako predseda strany mám za ňu zodpovednosť a nikde nie je napísané, že budem pri zostavovaní kandidátky v jej čele. Najdôležitejšie je postaviť sa k parlamentným voľbám tak, aby sme ich opäť vyhrali,“ priblížil Fico.

Fico prekvapil: Nemusím byť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

S Pellegrinim koordinujeme postupy

Na otázku, či bude na kandidačnej listine strany aj predseda vlády a podpredseda strany Smer Peter Pellegrini, Fico priamo neodpovedal a dodal, že v súčasnosti sa v Smere žiadnou kandidátkou nezaoberajú. Komunikáciu s premiérom však označil za štandardnú a konštruktívnu.

Robert Fico a Peter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

„Dnes ráno sme spolu mali tri telefonáty, lebo sme koordinovali spoločné postupy. Predseda strany musí komunikovať s nominantom strany, ktorý je premiérom, to je predsa normálne. Peter Pellegrini je predseda vlády a do tejto funkcie ho nominoval Smer-SD ako podpredsedu strany. Ja ho rešpektujem ako predsedu vlády, ale musíme spolu komunikovať, keďže Smer je sociálno-demokratická strana,“ priblížil svoj súčasný vzťah s premiérom predseda Smeru-SD. Špekulácie o atmosfére v strane označil za "nezmysly, rovnako ako Kočnerove esemesky". 

Nech si polícia a prokuratúra robia svoju prácu 

Fico nechce nič iné, len to, aby si polícia a prokuratúra robili svoju prácu. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v súvislosti s aktuálnym stavom vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a s informáciou, že lustrovaní boli aj prokurátori. „Nech si polícia robí svoju robotu, ja nič iné nechcem,“ reagoval na novinársku otázku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok informoval, že od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vzniklo viac ako desať trestných vecí. Spomenul napríklad lustrácie a sledovanie novinárov, ale aj prokurátorov či pravdepodobné veci súvisiace s protiprávnou činnosťou niektorých predstaviteľov štátnych orgánov. 

Boj v Smere?

O budúcnosti Pellegrinihov Smere sa minulý týždeň obaja rozprávali v centrále Smeru-SD na Súmračnej ulici. Zatiaľ čo predseda Smeru novinárov informovať odmietol, Pellegrini tvrdil, že je všetko v poriadku a s Ficom sa chce stretávať pravidelnejšie, aby doladili prípravy na voľby. Včera boli medializované informácie, že v Smere je poriadne hustá atmosféra. Vyústiť môže do odchodu premiéra Petra Pellegriniho, ale aj predsedu strany Roberta Fica.

Robert Fico a Peter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Budúcnosť Petra Pellegriniho už nie je v tejto strane vôbec istá. Predsedovi Smeru Robertovi Ficovi vraj predložil zásadné podmienky v prípade, že by mal aj v nasledujúcich voľbách kandidovať pod touto politickou značkou. Podľa informácií portálu Pellegrini tlmočil svojmu straníckemu šéfovi personálne požiadavky o kandidátke strany pre budúcoročné parlamentné voľby. Premiér podľa týchto informácií požaduje, aby za Smer nekandidoval nielen exminister vnútra Robert Kaliňák či poslanec Ľuboš Blaha, ale mimo by podľa Pellegriniho predstáv mal zostať aj samotný Fico. Už skôr premiér potvrdil, že na kandidátke nechce vidieť ani policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Toho podľa informácií Aktuality.sk presadzuje na kandidátku práve Robert Fico.

Viac o téme: Robert FicoSmerPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu