Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na školách by mali pôsobiť ľudia, ktorí majú chuť meniť veci k lepšiemu, povedal Sopko

Miroslav Sopko
Miroslav Sopko (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Na školách by mali pôsobiť ľudia, ktorí majú chuť meniť veci k lepšiemu, skúsení riaditelia by mali svoje poznatky z praxe odovzdávať ďalej napríklad v exekutíve. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Sopko (OĽaNO). Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti s predkladanou novelou zákona o štátnej správe a školskej samospráve. Návrh by mal obmedziť počet funkčných období riaditeľov škôl.

Sopko povedal, že zmenou zákona chcú docieliť, aby na školách pôsobili ľudia, ktorí majú chuť meniť veci k lepšiemu. "U mnohých po čase dochádza k vyhoreniu a školy nenapredujú," skonštatoval v súvislosti s možnosťou neobmedzeného počtu období vo funkcii riaditeľov. Funkciu riaditeľa považuje za náročnú, pretože je podľa neho zahltená byrokraciou, ale aj častými zmenami legislatívy.

Návrhom má podľa jeho slov zabrániť "zabetónovaniu" sa jednej osoby vo funkcii. Zdôraznil, že tak chcú docieliť, aby sa kvalitní školskí manažéri mohli realizovať aj vo vedení ďalších škôl či v exekutíve na rôznych úrovniach. "Aby to dobré, čo získali počas pôsobenia vo funkcii, vedeli odovzdať ďalej. Chýbajú nám ľudia, ktorí sú osvedčení v praxi," skonštatoval s tým, že aj títo ľudia by sa mali profesijne posúvať a pomáhať ku komplexnému zlepšeniu školstva.

Novelu zákona predložili poslanci z klubu OĽaNO na júnovú schôdzu parlamentu. Novelou navrhujú dve zmeny. Prvou je obmedzenie počtu po sebe nadväzujúcich funkčných období riaditeľa tej istej školy na tri. Druhá zmena predpokladá, že na zvolenie do funkcie po tretí raz bude kandidát potrebovať trojpätinovú väčšinu hlasov výberovej komisie, ktorou je rada školy.

Viac o téme: ŠkolstvoBratislavaSlovenskoOĽaNOMiroslav Sopko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu