Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobrá správa pre začínajúcich učiteľov: Od septembra si finančne prilepšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay - ilustračná foto)

BRATISLAVA - Začínajúci učitelia by si mali od septembra finančne polepšiť. Zvýšenie platov má priniesť novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z dielne SNS. Cieľom návrhu zákona je zvýšenie finančného ocenenia všetkých kategórií pedagogických a odborných zamestnancov s dôrazom práve na začínajúcich pedagógov. Vláda na svojom rokovaní v stredu s návrhom na zvýšenie platov začínajúcich učiteľov súhlasila.

"Platové tarify pedagogických a odborných zamestnancoch sa majú od 1. septembra 2019 zvýšiť o 9,5 percenta. V nadväznosti na navrhované zmeny sa súčasne mení zvyšovanie platových taríf v závislosti od dĺžky praxe. O 0,25 percenta pre 1 - 8 rokov započítanej praxe, o 0,5 percenta od 9 do 40 rokov započítanej praxe," vysvetlila v návrhu poslankyňa SNS Eva Smolíková. Zvýšenie platových taríf sa podľa jej slov odzrkadlí napr. vo zvýšení príplatku začínajúceho zamestnanca, príplatku uvádzajúceho učiteľa, príplatku za činnosť triedneho učiteľa a príplatku za prácu nadčas.

SNS navrhuje aj adresné zvyšovanie platov učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov s kratšou praxou, teda na začiatku kariéry. "Prvý platový stupeň osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov sa od 1. septembra 2019 zvyšuje o 8,7 percenta, následné zvyšovanie je v priemere o dve percentá do 15 rokov započítanej praxe, potom do 32 rokov započítanej praxe v priemere o tri percentá," dopĺňa SNS. Návrh má zvýšiť aj štipendiá doktorandov, a to 8,7 percenta.

Viac o téme: ŠkolstvoUčiteliaPlatBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu