Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí kvôli esemeskám s Kočnerom

Peter Šufliarsky a Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (9)
Peter Šufliarsky a Jaromír Čižnár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel/Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Šéf Generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár dnes prehovorí. Vyjadrí sa ku komunikácii medzi jeho pravou rukou Petrom Šufliarskym a obvineným z objednávky vraždy Marianom Kočnerom. Za posledných pár hodín zverejnil niekoľko sms správ Igor Matovič a hneď po ňom televízii TA3, ako jedinej, poskytol komunikáciu sám Šufliarsky. OĽaNO vyzvalo Čižnára, aby Šufliarskeho odvolal z jeho funkcie.

VIDEO Vyhlásenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára k SMS komunikácii medzi Šufliarskym a Kočnerom

Tlačové vyhlásenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára

NAŽIVO Reakcia Igora Matoviča a následne reakcia Antona Železníka:

Generálny prokurátor poskytuje vyhlásenie bez možnosti otázok. Podľa vedenia prokuratúry sa tak deje výnimočne. Čižnár informuje o základných skutočnostiach, ktoré vyplynuli na verejnosť včera.

Čižnár začína kritikou poslaca Igora Matoviča. "Po tom, čo včera pán Matovič nabrýzgal na nás, budem ho len slušne oslovovať pán Matovič," uviedol Čižnár. Čižnár svoju včerajšiu absenciu vysvetľoval vyšetreniami v onkologickom ústave. Reagoval tak na kritiku Matoviča o tom, že by sa skrýval.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Konštatujem, že Matovič väčšinou zavádzal a klamal," začal Čižnár. Komentoval včerajšiu tlačovú besedu Igora Matoviča, ktorý hovoril o výhražných SMS správach, ktoré mu pred tlačovou besedou písal neznámy človek. Čižnár však informoval, že daný človek sa prokuratúre ozval sám a avizuje zverejnenie vyhlásenia tohto človeka. Čižnár to zvýraznil s tým, že daný človek je ochotný poskytnúť aj svoje telefónne číslo a dáva povolenie na zverejnenie komunikácie s Igorom Matovičom

Generálny prokurátor trvá na tom, že Matovič klamal a že prvého námestníka Šufliarskeho upozornil, aby odpovedal na otázky ohľadom komunikácie s Kočnerom, pretože on tak za neho urobiť nemôže. Čižnár dodal, že informácie, ktoré mali byť k danému prípadu doplnené, boli doložené včera o 13-tej hodine. "Zdôraznil som to aj v tom kontexte, že ak tieto informácie budem mať, mal by sa (Šufliarsky pozn.) pripraviť na vážny rozhovor," uviedol Čižnár na margo sms komunikácie Šufliarskeho. Tento rozhovor aj podľa Čižnára prebehol a o ich výsledku bude informovať na záver vyhlásenia.

Kritika Matoviča

Čižnár kritizoval aj Matovičove správanie v minulosti, keď prichádzal na prokuráturu oznamovať podozrenia o korupcii. "To ste mali vidieť, čo tu vyvádzal medzi dverami," komentoval Čižnár údajné správanie Matoviča a dodal, že neskôr v parlamente mu Matovič vyčítal, že Čižnár nekonal. Prirovnal to k situácii, keď Matovič predčasom informoval o plánovanom útoku na jeho osobu, pričom Čižnár políciu okamžite upozornil aby konali, no to už však nebolo nutné, keďže polícia podľa jeho slov konala ex offo.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala o tom, ako človek, ktorý Matovičovi písal, kontaktoval prokuráturu. "Včera som prijala hovor. Bol to mužský hlas. Opýtala som sa ho, že čo si želá. On povedal svoje priezvisko priznal sa, že on je ten človek, ktorý posielal tie smsky Matovičovi. Vraj to nie je tak ako to hovoril Matovič. Napíšem Vám mail, aby ste vedeli o tom tak ako to je. Tento človek mail napísal. Dolu podpísaný Anton Železník týmto čestne vyhlasujem, že udajne vyhražanie sms pred konaním dnešnej tlačovej konferencie sa nezakladajú na pravde. Je pravda že som tieto sms posielal. Ale Igor Matovič ich neodprezentoval v plnom znení, ale ich vytrhol z kontextu, ako je u neho zvykom," popisala hovorkyňa konanie daného človeka.

Vyhlásenie Antona Železníka
Zobraziť galériu (9)
Vyhlásenie Antona Železníka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V najbližších hodinách Anton Železník doručí GP SR trestné oznámenie na Igora Matoviča za ohováranie. Železník dodal, že pána Matoviča veľmi dobre pozná a nemajú kladné vzťahy.

Podľa Čižnára Matovič ani žiadne trestné oznámenie nepodal a podľa vlastných slov ani nepodá, pretože k žiadnemu vyhrážaniu nedošlo. "Nemáme vo zvyku potajomky si nahrávať politikov a potom to zneužívať, rovnako nemáme ani vo zvyku ani klamať, aby sme zo seba urobili hrdinu alebo martýra," uzavrel Čižnár.

Medzi Vanekom a Šufliarskym je rozdiel

Prokurátor vysvetľoval aj Vanekov post. Podľa vlastných slov mal k nemu výhrady, ktoré mu tlmočil. "Keď je niekto poverený výkonom funkcie, tam stačí jeden môj podpis a ja ruším všetko. Keď je niekto menovaný riadne tak to má nejaký proces. Ja musím spracovať kvalitný návrh pre rady prokurátorov SR, ktorá musí zasadnúť a musí zaujať stanovisko a dať vyjadrenie," popísal rozdiely Čižnár medzi Šufliarskym a Vanekom. Vanek bol len poverený, pretože Čižnár mal kvôli jeho práci k nemu výhrady, bližšie ich však nepopísal. Podľa Čižnára však Vanek neskončil vo funkcii len kvôli komunikácii so Zsuzsovou, no nešpecifikoval ich. "Nešlo o to, či si len s ňou písal, ale čo tam písal," skonštatoval Čižnár na margo odvolania Vaneka.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Čižnár sa rozhodol

"Po skončení rozhovoru s pánom prokurátorom, ktorý dozoruje vyšetrovanie prípadu vraždy novinára a jeho priateľky, som absolvoval rozhovor s pánom Šufliarskym. Resumé je také, že pán Šufliarsky sa ku dňu 1. apríla vzdá postu prvého námestníka Generálnej prukuratúry SR," uviedol napokon Čižnár, s tým, že túto skutočnosť Šufliarsky oznámil už včera. Dodal, že o zaradení Šufliarskeho Čižnár v najbližšej dobe sám rozhodne. "Nemám žiaden tip, koho by som tam dosadil. Máme na to víkend." uzavrel Čižnár na margo náhradníka na tento post

Čižnára navyše rozčúlilo, že Matovič sa podľa jeho slov uchýlil k vydieraniu jeho osoby. "Pokiaľ bude on v politike, tak nikdy sa nedostaneme na takú úroveň aby sa v Národnej rade rokovalo kultivovane a slušne," odkázal Matovičovi Čižnár.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po vyhlásení Čižnár okomentoval komunikáciu Šufliarskeho s Kočnerom. "Nerozprávali sa o konkrétnych trestných veciach. Bola tam komunikácia. Nebola až taká cudzia podľa mňa. Bolo to tak, že ten vzťah tam vyzeral skôr ako priateľský," priznal v závere Čižnár s tým, že Šufliarskemu za vykonanú prácu ďakuje.

Peter Šufliarsky informoval o tom, že bol v kontakte s Kočnerom v januári tohto roku. Po dlhšom tichu zverejnil Igor Matovič časť SMS komunikácie, ktorá ukazovala, že aj napriek slovám námestníka GP, mali s Kočnerom viac než len zdvorilostný vzťah. Šufliarsky však neskôr opäť zopakoval, že s Kočnerom nemal žiadny vzťah. Večer v televízii TA3 zverejnil ďalšie časti komunikácie, ktorú poskytol televízii ako jedinej. Uviedol, že je poškodený. Matovič následne vyzval Čižnára, aby konal a Šufliarskeho z GP odstavil. 


Šufliarsky ukázal prepis esemesiek: FOTO Kočner pracuje vlastnou hlavou, spomína aj žaloby na médiá


Reakcia Matoviča

"Zlo dokážeme poraziť len vtedy, ak dokážeme presne mieriť," začal biblicky Igor Matovič svoju reakciu na odstúpenie prokurátora Šufliarskeho. Podľa neho ide o najväčší krok za očistu prokuratúry za očistu prokuratúry za posledné roky vlády Roberta Fica. Matovič citoval Čižnárove slová 'Čím sme starší, tým viac nám prepína'. Podľa neho ani Čižnár už nemá čo robiť vo svojej funkcii.

"Vaša tlačovka bola o vašom egu a povedali ste to sami," reagoval na Čižnára Matovič. Podľa etického kódexu prokurátory, ktorý prezentoval Matovič, musí prokurátor zachovávať viaceré zásady. Zdôraznil bod číslo 4. Ide o dôveryhodnosť prokurátorov. Skritizoval pomocou neho prokurátorov Šufliarskeho aj Čižnára. Spýtal sa či 430 smsiek s objednávateľom viacerých vrážd je niečo, čo ukazuje na nestrannosť a nezaujatosť prokurátora.

Matovič Čižnára označil za diletanta

"V týchto bodoch sa určite našiel nielen pán Šufliarsky ale aj pán Čižnár," pokračoval Matovič. Označil Čižnára, že sa správa ako absolútny diletant. "Bez najmenšieho zaváhania ste vyhlásili o smskách, ktoré som dostál za výmysel a blud. Doslova ste zosmiešńovali človeka, ktorý sa podľa môjho názoru mohol citiť ohrozený a vydieraný," uviedol líder OĽaNO. Anton Železník je podľa neho podozrivý z uplácania a s mimoriadne zlou povesťou. Podľa neho sa týmto Čižnár usvedčil z toho, že je len spolužiakom Roberta Fica.

Smsku s textom 'Sám pôjdem na políciu, ani to nemusíš hlásiť' uviedol Matovič pre Čižnára ako dôvod, prečo sa na políciu nedostavil. Predmetné sms správy Matovič prirovnal k vyhrážaniu, akému čelil dnes nebohý novinár Ján Kuciak, ktorého spolu s priateľkou zavraždili vo februári minulého roku. "Vašou nečinnosťou ste si zašpinili ruky od krvi Jána a Martiny. Týmto ste ukázali, že ste hanba. Do tejto funkcie nepatríte," vyhlásil Matovič počas tlačovej konferencie.

Matovič v tejto súvislosti spomenul aj citáciu Čižnára na tlačovej konferencii spred roka. "V tejto súvislosti spájať pána Kočnera s touto vecou je absolútny nezmysel," vyhlásil vtedy generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Matovič pokračoval tvrdením, že toto je mafiánsky štát. 

Otázka vydierania

Matovič považoval za prekročenie hranice, keď Čižnár opakovane vyhlásil, že sa mu vydieral. Doložil, že svojim statusom na socialnej sieti nikde nepovedal, že ak by Šufliarského odvolal, túto komunikáciu by nezverejnil.

Ďalej skritizoval vyhlásenie Čižnára, ktorý mu podľa neho poslal "stupídne výhražné esemesky". Predseda OĽaNO zároveň vyhlásil, že za toto vyhlásenie sa odhodlá na podanie trestného oznámenia na generálneho prokurátora. Matovič sa zároveň priznal, že bude požadovať, aby spolu so Šufliarskym z prokuratúry odišiel aj Čižnár. Zároveň na budúci týždeň chce Matovič zverejniť dôkazy o tom, kedy sa prokurátor Čižnár mal dopustiť zastrašovania svedka určitej korupčnej činnosti.

Matovič počas tlačovej konferencie zároveň požiadal o zverejnenie všetkých sms správ medzi Šufliarskym a Kočnerom. Zároveň sa ale líder OĽaNO nepriznal k tomu, ako sa dostal k prepisom SMS správ, no dodal, že to bolo vo verejnom záujme a že týmto spôsobom podľa jeho slov dosiahol očistu na generálnej prokurátore a daní ľudia, ktorí túto komunikáciu sprostredkovali, si môžu vydýchnuť, že odchod Šufliarskeho dosiahli.

Konfrontácia so Železníkom

Na tejto tlačovej konferencii sa nachádzal aj samotný Anton Železník, ktorý údajne Matovičovi pred včerajšou tlačovou konferenciou posielal podľa neho výhražné esemesky. Nasledovalo formálne ukončenie tlačovej konferencie Igora Matoviča, po ktorom odišiel. V Press Centre ostal ale Anton Železník, ktorý popísal svoj názor na Igora Matoviča.

Matovič sa vrátil na tlačovú konferenciu, aby zareagoval na Antona Železníka. Podľa neho mu dlží obrovské peniaze. Matovičovi podľa jeho vlastných slov nejde o ovplyvňovanie výsledku zajtrajších prezidentských volieb, ako to popísal Železník.

Zoznámenie s Kočnerom

Informácia o tom, že námestník generálnej prokuratúry pre trestný úsek Peter Šufliarsky komunikoval s Marianom Kočnerom, sa prvýkrát objavila v januári tohto roka. Spravil tak po tom, čo mu niekoľko médií poslalo otázky. Šufliarsky vtedy informoval, že pozná Mariana Kočnera od roku 2008. Podľa jeho slov sa zoznámili na narodeninovej oslave vtedajšieho generálneho prokurátora, čo zopakoval aj pred pár hodinami.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opísal, ako bol Kočner na oslavách 45. narodenín Dobroslava Trnku a ako ho neskôr Trnka zavolal do kancelárie a už tam sedel Kočner. Námestník uviedol, že práve on inicioval kroky proti Kočnerovi a aj to mohla byť posledná kvapka, prečo ho zrejme chceli „dať dole“. Tvrdil to, čo aj dnes, že s ním nemá žiadny priateľský, nepriateľský, osobný, majetkový, finančný či iný vzťah. 

Osobné stretnutia odmietol, SMS dokazujú opak

Na vtedajšej tlačovke uviedol, že ani v jednom prípade podnikateľa nezvýhodnil. Šufliarsky uviedol, že sa nenechá podplatiť a že na neho neplatia žiadne vyhrážky. Podozrenia z možnej likvidácie Šufliarskeho sú z letných mesiacov minulého roka. Šufliarsky tvrdí, že nevie, prečo sa s ním Kočner chcel v minulosti stretnúť.

MIMORIADNA SPRÁVA Šufliarsky končí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočner ho telefonicky oslovil, že „veci nie sú na telefón“. Šufliarsky sa s ním nestretol, išlo o stručnú telefonickú komunikáciu. „Také veci ja nerobím,“ zdôraznil na brífingu v januári. Časť komunikácie, ktorú včera Matovič zverejnil však dokazuje, že sa minimálne raz stretli. „Pamätáš si na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute?,“ spýtal sa ho Kočner. „Veď to bolo takmer pred siedmimi rokmi, už nie, prepáč,“ odpovedal mu Šufliarsky. 

Viac o téme: Peter ŠufliarskySMSJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu