Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza vydierania Kisku: Fico zatiaľ v prípade nevypovedal

Robert Fico a Andrej Kiska
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico zatiaľ nevypovedal v prípade vydierania prezidenta Andreja Kisku. Povedal to prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Matej Izakovič. Doplnil, že zatiaľ vypovedali dvaja svedkovia a naplánované sú ďalšie úkony.

"Osoba Robert F. v uvedenej veci doposiaľ vypočutá nebola. V danej veci boli vypovedať svedkovia Andrej K. a Roman K. Sú taktiež naplánované aj ďalšie procesné úkony tak, aby vyšetrovanie bolo vykonávané plynulo a bez prieťahov s cieľom objasniť skutkový stav veci," ozrejmil Izakovič. Vzhľadom na uskutočňované vyšetrovanie nechcel poskytnúť bližšie informácie k aktuálnej dôkaznej situácii, aby podľa jeho slov nedošlo k zmareniu účelu trestného konania. 

Kiska v tomto prípade vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) koncom marca. Jeho právny zástupca Daniel Lipšic po výpovedi uviedol, že to bol štandardný výsluch, prezident opísal stretnutia s relevantnými osobami. Podľa jeho slov priložili aj ďalšie dôkazy, ktoré potvrdzujú výpoveď prezidenta. Fico reagoval tým, že nevie, čo Kiska predložil, pretože nemal čo predložiť.

Prezident 22. februára hovoril, že ho mal Fico vydierať v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov a jeho ambíciou byť predsedom Ústavného súdu SR. Kiska si tiež myslí, že trestné stíhanie konateľa jeho spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že ho Kiska nevymenuje za predsedu Ústavného súdu SR. Fico obvinenia odmieta.

Predseda Smeru-SD hovoril, že je pripravený okamžite vypovedať vo veci údajného vydierania prezidenta. Naznačil, že to nebol on, ale Kiska, kto sa pokúšal ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní. Expremiér tiež zopakoval, že Kiska klamal pri financovaní prezidentskej kampane. Fico deklaroval, že má záujem, aby sa obvinenie zo strany Kisku prešetrilo čo najrýchlejšie. Trestné stíhanie v tomto prípade začala polícia koncom februára.

Viac o téme: VydieranieRobert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu