Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kažimír sa zatiaľ šéfom NBS nestane, Kiska odložil jeho vymenovanie: Vyhovel som jeho žiadosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska bude mať nového šéfa až od 1. júna tohto roka. Šéf rezortu financií Peter Kažimír ešte chvíľu ostane na poste ministra. Informáciu potvrdila prezidentská kancelárie. Andrej Kiska vyhovel Kažimírovej žiadosti a vymenuje ho o tri mesiace neskôr, dovtedy ostane vo vedení súčasný šéf NBS Jozef Makúch.

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) súčasného ministra financií Petra Kažimíra. Do kresla má zasadnúť od 1. júna tohto roka. Pôvodne sa mal stať šéfom NBS tento piatok. 

Vyhovel som žiadosť pána Kažimíra

„Vyhovel som žiadosti ministra financií Petra Kažimíra, po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD), o neskorší odchod ministra financií z vlády a nástup do funkcie guvernéra. Hovoril som o tom aj s doterajším guvernérom NBS Jozefom Makúchom, ktorý je pripravený viesť naplno inštitúciu ďalej až do nástupu nového guvernéra,“ uviedol v stanovisku pre médiá Kiska. Post viceguvernéra NBS ostane zatiaľ neobsadený. Hlava štátu zatiaľ o Jozefovi Hudákovi, ktorý do tejto funkcie kandiduje, nerozhodol.

Kažimír sa zatiaľ šéfom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Kažimír si chce vytvoriť odstup

Minister financií Peter Kažimír si váži podporu a všetkým ďakuje za prejavenú dôveru. „Žijeme v dynamickej dobe digitalizácie a centrálne banky sú v epicentre tejto revolúcie. Nástup nových technológií redefinuje fungovanie finančného sektora a centrálne banky musia byť pripravené odpovedať. Mojou ambíciou je pokračovať v modernizácii Národnej banky Slovenska a etablovať ju ako inštitúciu schopnú proaktívne na tieto výzvy odpovedať,“ povedal v reakcii šéf rezortu financií. 

Kažimír sa na novú cestu teší. „O neskorší nástup som požiadal pána prezidenta z viacerých dôvodov. Chcem si vytvoriť odstup a po 12 intenzívnych rokoch vo verejných financiách chcem čas do nástupu využiť na prípravu na novú pozíciu a výzvy s tým spojené. Kedy sa skončí moje pôsobenie na ministerstve financií budem vopred informovať,“ povedal. 

Reagovať z pohľadu regulácie, analytických kapacít a zvyšovania finančnej gramotnosti. Kažimír chce, aby bežní ľudia chápali poslanie a význam centrálnych bánk pre ich každodenný život. „Samostatnou kapitolou je naša existencia vo vnútri Eurosystému, riadenom Európskou centrálnou bankou. Našou spoločnou úlohou je zabezpečovať stabilitu, cenovú ale aj stabilitu a zdravie samotného bankového sektora. Aj preto je v našom spoločnom záujme kultivovať podiel NBS na výskume menovej politiky ECB a naše aktívne zapájanie sa do strategického plánovania. Ako som už neraz povedal, tých 12 rokov strávených v oblasti verejných financií, či už doma alebo na pôde Európskej únie a medzinárodných inštitúcií ako Medzinárodný menový fond, OECD etc. ma vyzbrojili na cestu svetom menovej politiky,“ dodal. 

Niekoľkotýždňové špekulácie

O Kažimírovi ako o šéfovi NBS sa špekulovalo dlho, rezort financií túto informáciu najprv zapieral, no koncom novembra minulého roka to už bolo oficiálne. Najprv oznámil terajší šéf NBS, že sa k 1. marcu vzdáva funkcie a hneď na to reagoval aj šéf rezortu financií a niekoľkotýždňove špekulácie potvrdil. „Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel,“ povedal Kažimír v novembrovom stanovisku

Viac o téme: Peter KažimírNBSAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu