Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Kažimír končí v politike! V Smere vraj prebieha súboj o nového ministra

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Peter Kažimír sa dnes vzdal poslaneckého mandátu. Už čoskoro prestane pôsobiť aj na poste ministra financií. Kto ho nahradí, zatiaľ stále isté nie je. Kažimír už dlhšie avizoval, že sa postupne vzdá všetkých politických postov pred nástupom na post guvernéra Národnej banky Slovenska. Podľa našich informácií by sa mal novým ministrom financií stať pravdepodobne František Imrecze, no zatiaľ nič oficiálne potvrdené nie je.

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. V polovici marca tohto roka ho prezident vymenoval za guvernéra NBS a nahradí tak súčasného šéfa Jozefa Makúcha. Kto sa stane ministrom financií, zatiaľ stále nie je oficiálne známe. V hre sú dve mená - Ladislav Kamenický a František Imrecze. Podľa našich informácií by sa mal novým ministrom stať František Imrecze. 

Kažimír ako poslanec skončil

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír sa v pondelok 1. apríla 2019 vzdal svojho poslaneckého mandátu. „Do kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky predložil oficiálny dokument, v ktorom sa podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky vzdáva mandátu poslanca Národnej rady SR,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. 

MIMORIADNE Kažimír končí v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Tak, ako som avizoval, postupne sa vzdám všetkých politických postov. Dnes som sa oficiálne vzdal mandátu poslanca a predpokladám, že v najbližšom období dôjde aj k ukončeniu môjho pôsobenia na ministerstve financií,“ povedal Kažimír. Na post poslanca parlamentu bol zvolený v parlamentných voľbách, ktoré sa konali v marci 2016 za stranu Smer, poslanecký mandát si neuplatňoval.


NAŽIVO Kažimírov koniec na ministerstve: Kiska ho menuje za šéfa NBS


Imrecze novým šéfom rezortu financií?

V hre o post šéfa rezortu financií sú dve mená - František Imrecze a Ladislav Kamenický. V kuloároch sa hovorí, že v Smere prebieha boj o post nového ministra financií. Podľa našich informácií totiž Robert Fico presadzuje Františka Imreczeho, bývalého šéfa Finančnej správy, ktorý odišiel pre kauzu colných podvodov s čínskym tovarom.

MIMORIADNE Kažimír končí v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: glob)

Na druhej strane premiér Pellegrini podľa našich informácií stojí za Ladislavom Kamenickým. Oficiálne však nie je známe meno nástupcu. Pravdepodobnejšia je však verzia, že šéfom rezortu bude Imrecze. To by mala strana oznámiť po predsedníctve. Ani samotný Imrecze túto informáciu nepotvrdil. „Menovanie nového ministra financií nie je témou dňa, a preto sa k tejto téme, s dovolením, zatiaľ nebudem vyjadrovať,“ uviedol pre Topky Imrecze.   

Predseda Smeru Robert Fico ani koncom minulého týždňa nepotvrdil, že novým ministrom financií bude František Imrecze. O nominácii na miesto šéfa rezortu financií rozhodne stranícke predsedníctvo, povedal Fico počas jednej z tlačoviek. Podpredseda Smeru Richard Raši však nedávno potvrdil, že v hre o post ministra financií sú mená Františka Imreczeho, Ladislava Kamenického aj iné. Nechcel ich však konkretizovať. 

Viac o téme: Ministerstvo financiíSmer-SDPeter KažimírFrantišek Imrecze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu