Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NAŽIVO Kažimírov koniec na ministerstve: Kiska ho menuje za šéfa NBS

Peter Kažimír Zobraziť galériu (4)
Peter Kažimír (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír dnes končí vo svojej funkcii a stane sa šéfom Národnej banky Slovenska. Prezidenta Andreja Kisku požiadal pred pár dňami o odklad, ten to prijal. Podľa pôvodných informácií mal nastúpiť až 1. marca. Kto sa stane ministrom financií, to zatiaľ nie je známe. V hre boli dve mená - Ladislav Kamenický a František Imrecze.

VIDEO Kiska vymenoval Kažimíra za šéfa NBS

Prezident Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra NBS Petra Kažimíra

VIDEO Reakcia Petra Kažimíra

Peter Kažimír dorazil do prezidentského paláca krátko pred pol desiatou. Kiska sa na úvod poďakoval Jozefovi Makúchovi za jeho prácu. „Kažimír nastupoval ako minister financií v roku 2012, keď Slovensko bojoval s nezamestnanosťou a deficitom rozpočtu,“ povedal s tým, že aj keď s niektorými vecami nesúhlasil, je rád, že sa to zlepšilo. 

NAŽIVO Kažimírov koniec na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Čo je dôležité povedať, ako guvernér banky musíte byť nestranný a nezávislý, no ako dlhoročný člen strany Smer budete často konfrontovaný a musíte si dávať pozor,“ povedal Kiska a poprial mu v novej funkcii úspechy. „Očakával by som od vás, ako od nového guvernéra, aby ste sa zapájali do verejných diskusií.“

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kažimír chcel odklad

Peter Kažimír požiadal pred pár dňami o odklad prezidenta Andreja Kisku a ten mu vyhovel  „Vyhovel som žiadosti ministra financií Petra Kažimíra, po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD), o neskorší odchod ministra financií z vlády a nástup do funkcie guvernéra. Hovoril som o tom aj s doterajším guvernérom NBS Jozefom Makúchom, ktorý je pripravený viesť naplno inštitúciu ďalej až do nástupu nového guvernéra,“ uviedol v stanovisku pre médiá Kiska. Post viceguvernéra NBS ostane zatiaľ neobsadený. Hlava štátu zatiaľ o Jozefovi Hudákovi, ktorý do tejto funkcie kandiduje, nerozhodol.

NAŽIVO Kažimírov koniec na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Kažimír sa na novú cestu teší. „O neskorší nástup som požiadal pána prezidenta z viacerých dôvodov. Chcem si vytvoriť odstup a po 12 intenzívnych rokoch vo verejných financiách chcem čas do nástupu využiť na prípravu na novú pozíciu a výzvy s tým spojené. Kedy sa skončí moje pôsobenie na ministerstve financií budem vopred informovať,“ povedal. 

Niekoľkotýždňové špekulácie

O Kažimírovi ako o šéfovi NBS sa špekulovalo dlho, rezort financií túto informáciu najprv zapieral, no koncom novembra minulého roka to už bolo oficiálne. Najprv oznámil terajší šéf NBS, že sa k 1. marcu vzdáva funkcie a hneď na to reagoval aj šéf rezortu financií a niekoľkotýždňove špekulácie potvrdil. „Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel,“ povedal Kažimír v novembrovom stanovisku

Viac o téme: Ministerstvo financiíPeter KažimírFrantišek Imrecze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu