Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sankcie voči Rusku majú svoj efekt, tvrdí Maňka

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku majú svoj efekt. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Maňka (Smer-SD).

Ako príklad použil obmedzenia, ktoré sa týkajú ruských možností spolupracovať s európskymi bankami a dosahu tohto opatrenia na vnútorný finančný trh v Ruskej federácii. "Vypadli im peniaze, mali požičaných okolo 500 miliárd dolárov, ktoré musia splácať, no ďalšie si požičiavať nemôžu. To malo za následok čerpanie z rezervných fondov, pričom niektoré z nich úplne vyčerpali a dôsledkom toho je rozhodnutie o zvýšení veku odchodu do dôchodku, ktoré museli v Rusku prijať," konkretizoval dosah opatrení. Priznal, že by bol najradšej, ak by sa sankcie skončili. "Na to je ale potrebné, aby Ruská federácia začala plniť minské dohody. Ak tak bude, EÚ je pripravená so sankciami skončiť," vyhlásil.

Jeho kolega v EP Ivan Štefanec (KDH) je rád, že v otázke sankcií sa ôsmykrát prejavila jednotnosť EÚ. Upozornil, že nikto nechce za každú cenu robiť reštrikčné opatrenia, obmedzovať vzťahy s inými krajinami, no nemožno si zatvárať oči pred aktmi agresie a porušovania medzinárodného práva. "Sankcie sú práve tým mierovým nástrojom, ktorý môžeme v tejto situácii použiť," pripomenul.

Viac o téme: SankcieRuskoVladimír Maňka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu