Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kažimír na rokovaní vlády: Musíme urobiť všetko preto, aby fungovala prevádzka SAV

Peter Pellegrini počas rokovania vlády Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini počas rokovania vlády (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Musíme urobiť všetko pre to, aby fungovala prevádzka Slovenskej akadémie vied (SAV). Ako uviedol pred stredajším rokovaním vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), doteraz z rezortu financií zo štátnej pokladnice prúdili peniaze na platy, ale aj na každodenné potreby.

"Zákon prešiel, teraz si sadnú asi všetci právnici na Slovensku, aby zistili, čo to znamená. Má to celkom vážne majetkovo-právne dosahy," povedal Kažimír. Poznamenal, že dva mesiace sa rieši to, či niečo vzniklo alebo nie. "Ja si to nechám tiež najskôr vysvetliť, necítim sa ako odborník v tejto oblasti," povedal. 

V rámci zákona, ktorý novelizuje zákon o vysokých školách, schválila NR SR v utorok (11. 9.) aj poslaneckú novelu zákona o SAV, ktorá upravuje postup v prípade, že organizácia SAV, ktorá bola založená ako verejná výskumná inštitúcia (VVI), nebude Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zapísaná do registra VVI. V takom prípade stráca platnosť jej zakladacia listina ako VVI a organizácia sa vracia do stavu, v akom existovala do 30. júna 2018, t. j. do právnej formy štátnej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie. 

"Týmto sa rieši súčasný stav ústavov a ďalších útvarov SAV, ktoré existovali v istom právnu vákuu po tom, čo ministerstvo školstva nedostalo všetky potrebné podklady a dokumenty, aby ich mohlo zapísať do registra VVI," uviedlo ministerstvo školstva. Novela súčasne zaväzuje SAV zabezpečiť do 31. decembra 2018 všetky potrebné úkony, aby sa jej organizácie mohli stať VVI na základe postupu, ktorý určuje zákon o VVI.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

SAV: Rešpektuje utorkové prelomenie veta

Slovenská akadémia vied (SAV) si ctí zákon, a preto rešpektuje utorkové (11.9.) prelomenie veta prezidenta poslancami parlamentu. Ďalšie nevyhnutné kroky však teraz musí urobiť parlament tak, aby minimalizoval škody, ktoré z jeho utorkového (11.9.) rozhodnutia vyplývajú. Tvrdí to vo svojom stanovisku SAV.

"Dnes je už nespochybniteľné, že túto novelu treba novelizovať, pretože postup, ktorý nám ukladá, nie je možné v praxi vykonať. Neposkytuje základ pre dokončenie transformácie. Jednoduchou novelizáciou je ešte stále možné dosiahnuť, aby sa transformácia dokončila bez nezvratných škôd, ktoré by boli dôsledkom nového zakladania ústavov SAV," uvádza sa v stanovisku. SAV žiada parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport pod vedením Ľubomíra Petráka (Smer-SD), aby urýchlene konal, "aby sme mohli predísť škodám, ktoré zo súčasnej situácie nastanú". 

Prelomenie veta prezidenta a prijatie novely znamená pre SAV zastavenie transformácie. "Pričom postup podľa novely by znamenal zrušenie 47 ústavov SAV, zastavenie ich činnosti v zániku všetkých povolení nevyhnutných na ich činnosť a fakticky by viedol k zániku inštitúcie. Následné zakladanie nanovo je nepredstaviteľný proces s množstvom nepredvídateľných následkov," tvrdí SAV. Ako doplnila akadémia, do konca roka sa takto nariadené znovuzaloženie nedá stihnúť tak, ako to novela prikazuje. 

Opčný protokol k Dohovoru OSN proti mučeniu má zaviesť prehliadky nezávislými orgánmi

Zaviesť systém pravidelných prehliadok vykonávaných nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sú ľudia pozbavení slobody - taký cieľ má Opčný protokol k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (OP-CAT) s výhradou ratifikácie.

Slovenská republika ako zmluvná strana tohto dohovoru je povinná prijať zákonodarné, správne, súdne a iné opatrenia na predchádzanie zlému zaobchádzaniu. Návrh na podpis tohto opčného protokolu vláda na dnešnom rokovaní schválila. Opčný protokol, ktorý predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR, ustanovuje opatrenia na zabránenie zlému zaobchádzaniu vo forme systematických návštev zariadení, kde sa nachádzajú alebo môžu nachádzať osoby pozbavené slobody.

Kažimír na rokovaní vlády:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Vzhľadom na to, že Slovenská republika pristúpila k Dohovoru, jeho implementáciu vládou Slovenskej republiky monitoruje Výbor OSN proti mučeniu (CAT). Ratifikáciu opčného protokolu opakovane odporučili Slovenskej republike viaceré kontrolné ľudskoprávne mechanizmy OSN. Ako sa uvádza v predkladanom materiáli, Slovenská republika a Lotyšsko sú posledné členské štáty Európskej únie, ktoré opčný protokol doposiaľ neratifikovali.

Pridanou hodnotou opčného protokolu je, že zavádza dvojpilierový systém kontroly zaobchádzania s osobami pozbavenými slobody na vnútroštátnej úrovni v podobe národného preventívneho mechanizmu (NPM) a na medzinárodnej úrovni v podobe Podvýboru na predchádzanie mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (SPT).

Povýšenie plukovníkov do generálskej hodnosti

Vláda SR na dnešnom rokovaní odobrila na návrh Ministerstva obrany SR povýšenie troch plukovníkov do vojenskej hodnosti brigádnych generálov. Vymenovanie plukovníka Martina Michalka, plukovníka Jaroslava Poláka a plukovníka Petra Turského ešte musí do generálskej hodnosti odobriť prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Novým štátnym tajomníkom MZV je František Ružička

Novým štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí sa stal František Ružička. Vláda ho dnes vymenovala do funkcie, hoci o ňom rokovali už pred tromi týždňami. Vtedy odvolali ku koncu augusta vtedajšiu dvojku rezortu diplomacie Ivana Korčoka, ktorý odišiel robiť veľvyslanca do USA.

Ružička pôsobil ako stály predstaviteľ Slovenska pri OSN (2012 - 2017), rok bol riaditeľom kancelárie predsedu Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka. V minulosti pôsobil na veľvyslanectvách vo Washingtone (1992 - 1996), Prahe (1999 - 2003) a bol aj veľvyslancom vo Varšave (2005 - 2010).

Podpredseda vlády a minister
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Nový vedúci Úradu vlády SR

Vláda na dnešnom zasadnutí schválila vymenovanie Matúša Šutaj Eštoka do funkcie vedúceho Úradu vlády SR. Eštok obsadí toto miesto po Igorovi Federičovi, ktorý abdikoval ešte 30. júna tohto roka a následne si od 1. júla uplatnil poslanecký mandát. Vo funkcii vedúceho úradu vlády Federič pôsobil od 4. apríla 2012. Jeho odvolanie z funkcie schválili ministri 27. júna na rokovaní vlády.

Kabinet súhlasí s poslaneckou novelou zákona o dráhach

Vláda súhlasila s poslaneckým návrhom novely zákona o dráhach s pripomienkami. Cieľom novely je umožniť využitie neprevádzkovaných železničných tratí na dočasné vybudovanie miestnej komunikácie alebo chodníka pre chodcov a cyklistov. Malo by to obmedziť prípady ohrozenia ich bezpečnosti na cestách, na ktorých väčšinou nie je dostatočný priestor po ich okrajoch. Návrh novely predložili poslanci za Most-Híd, druhé čítanie k tomuto bodu je v programe súčasnej 34. schôdze Národnej rady SR. Po schválení v parlamente by novela mala nadobudnúť účinnosť 1. novembra 2018.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR odporučilo vláde schváliť poslanecký návrh novely zákona o dráhach po zohľadnení a zapracovaní viacerých pripomienok. Navrhlo doplniť v novele možnosť využitia časti dráhy, ktorú sa nepodarí predať ani prenajať, aj na prevádzkovanie koľajovej nemotorovej dopravy, napríklad cyklodreziny. V posledných rokoch totiž vzrástol záujem o takýto druh dopravy, pričom jej prevádzkovanie nevyžaduje náročné technické úpravy dráhy.

Kažimír na rokovaní vlády:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rezort dopravy zároveň odporučil upraviť doložku vybraných vplyvov, keďže poslanecký návrh novely neuvádza negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy vzhľadom na to, že dočasným vyňatím železničnej trate zo správcovstva manažéra infraštruktúry sa iba zníži potreba alokácie finančných prostriedkov na údržbu danej trate. Náklady súvisiace s úpravou trate na zariadenie rekreačného charakteru, napríklad cyklochodníka, a s údržbou tohto zariadenia bude znášať subjekt (samosprávny kraj, obec), ktorý uzatvorí zmluvu s manažérom infraštruktúry o prenájme trate. Ministerstvo dopravy v súčasnosti pripravuje novelu zákona o dráhach.

Aktuálne znenie zákona o dráhach podľa poslancov neumožňuje po vyčerpaní možností prenájmu alebo predaja iný postup ako úplné zrušenie trate, vrátane odstránenia všetkých jej súčastí podľa stavebných predpisov. Zrušenie trate je nezvrátiteľný krok a jej nové vybudovanie by si vyžadovalo podstatne vyššie náklady. Železničná sieť obsahuje niekoľko dlhodobo nevyužívaných tratí, na ktorých nepremáva žiaden vlak, prípadne len príležitostne. Udržiavanie takýchto tratí je podľa predkladateľov nehospodárne, na čo poukázal aj dokument Revízia výdavkov v doprave, schválený vládou 5. októbra 2016.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoSAVPeter KažimírRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu