Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko chce byť súčasťou Európskeho vzdelávacieho priestoru, vyjadrila sa Lubyová

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.
Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Prvý európsky summit o vzdelávaní sa konal vo štvrtok v Bruseli. Jeho hlavným cieľom je snaha vytvoriť Európsky vzdelávací priestor (EEA) už do roku 2025. Uviedla to ministerka školstva SR Martina Lubyová (nominantka SNS) počas bruselskej konferencie.

Organizátorom podujatia bol eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics. Po otázke, čo treba v Európe v rámci vzdelávania zlepšiť, upozornil, že európsky vzdelávací systém je príliš všeobecný, viac založený na znalostiach ako na zručnostiach. Navrhol reorientáciu škôl na viac zručností - sociálnych, podnikateľských a aj digitálnych. Priznal, že je nevyhnutné zlepšiť v EÚ celkovú úroveň vzdelávania, aby už neplatili prieskumy, podľa ktorých jedna pätina Európanov má problémy s čítaním a písaním a jedna štvrtina nezvláda základné počítanie.

"Hlavný odkaz summitu je ten, že sa v Európe budeme snažiť vybudovať spoločný európsky vzdelávací priestor," opísala Lubyová Navracsicsov návrh. Upozornila, že už máme Európsky výskumný priestor (ERA) a je tu snaha rozšíriť tento koncept aj na vzdelávanie. Podľa jej slov ide o zoficiálnenie iniciatívy Francúzska zameranej na "stmeľovanie Európy" a v praxi to bude znamenať dôraznejšie podporovanie mobility študentov v rámci Európy. Najmä cez program Erasmus, ktorý možno nazvať "cirkulárnou mobilitou" a jednou z možností, ako zabrániť odlivu mozgov, lebo po čase strávenom v cudzine sa študenti vracajú na svoju "domovskú" univerzitu. EÚ má snahy tento program rozšíriť a finančne podporiť viac kategórií mobility.

Do konceptu Európskeho vzdelávacieho priestoru zapadá aj návrh rozšíriť uznávanie diplomov aj pre stredoškolské doklady, čo tiež podporí mobilitu mladých ľudí a možnosti výberu štúdia, a ďalej dôraz na výučbu cudzích jazykov, lebo každý druhý Európan sa len s ťažkosťami dohovorí iným jazykom ako materinským.

Do série snáh o zlepšenie vzdelávania bude patriť aj väčší dôraz na digitálne zručnosti, kde by ministerka privítala študijný odbor, ktorý mladých ľudí pripraví na to, aby boli dostatočne digitálne zruční už po absolvovaní bakalárskeho štúdia. Spresnila, že na Slovensku už s týmto cieľom vznikla "digitálna koalícia", ktorá spolupracuje s IT sektorom, firmami a školami a pripravuje sa aj metodika a akreditačné kritériá pre bakalárske štúdium.

Lubyová upozornila, že jedným s cieľov summitu je, aby v EÚ vznikla sieť univerzít pre európske štúdiá, na ktorej by sa zúčastňovali národné univerzity zo všetkých členských krajín (nielen univerzity z top rebríčkov). Tie by sa zameriavali na "európsku pridanú hodnotu" - na vedomosti o Európe a európske štúdiá. Dodala, že táto sieť ešte len vzniká a Slovensko má ambície, aby naše univerzity boli jej súčasťou.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaBratislavaSlovenskoMartina LubyováEurópsky vzdelávací priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu