Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezaradení chcú zabrániť koncentrácii moci v médiách: Chcú ich priradiť k verejnému sektoru

Zakladateľka strany SPOLU Simona Petrík s Miroslavom Beblavým.
Zakladateľka strany SPOLU Simona Petrík s Miroslavom Beblavým. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zabrániť možnej koncentrácii moci v médiách chcú nezaradení poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová, Simona Petrík a Miroslav Beblavý. Preto na blížiacu sa schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii. Ako uvádzajú v dôvodovej správe k návrhu, právna úprava už dnes zakazuje tzv. krížové vlastníctvo médií, príklady z praxe však podľa nich ukazujú na jej obchádzanie.

"Dôvodom je predovšetkým nedostatočné znenie právnej úpravy, ktorá nepredpokladá úplné odkrytie vlastníckej štruktúry médií," píše sa v správe.

Aktualizačným momentom pre podanie návrhu zákona boli pre predkladateľov zverejnené informácie o možnom vstupe finančných skupín s vlastníctvom printových médií do priestoru významných stredoeurópskych mediálnych staníc. "Práve nedostatočné znenie právnej úpravy by tento vstup umožnil, so všetkými z toho vyplývajúcimi rizikami, najmä vo vzťahu k politickým právam a slobodám, ktoré zaručuje Ústava Slovenskej republiky ako aj príslušné medzinárodné zmluvy," odôvodňujú poslanci.

Návrh zákona preto počíta so zápisom elektronických a najväčších printových médií do registra partnerov verejného sektora, fungujúceho na základe zákona č. 315/2016 Z. z., ktorý bol schválený Národnou radou Slovenskej republiky v októbri 2016 hlasmi 121 poslancov Národnej rady SR. "Tým dôjde k identifikácii konečných užívateľov výhod pri jednotlivých právnických osobách a k odhaleniu ich skutočných vlastníkov. Kontrola krížového zákazu orgánmi verejnej moci by tak nemohla naraziť na spleť vlastníckych štruktúr, z ktorých by nebolo jasné, či k porušeniu krížového zákazu dochádza alebo nie," uzatvárajú.

Viac o téme: MédiáNezaradení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu