Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Historickej zhode hrozí krach: Varovanie opozície, amnestie Fico pochová na ústavnom súde!

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Téma Mečiarových amnestií je stále horúca! Koalícia dnes prišla s návrhom, podľa ktorého by sa menila ústava a potom by prebehol pokus o zrušenie ako amnestií, tak aj milosti, ktorú exprezident Kováč udelil vlastnému synovi. Opozícia na čele s OĽaNO a SaS však v návrhu vidí problém.

Premiér Fico na krátkej tlačovke pred rokovaním koaličnej rady poďakoval obom koaličným partnerom za tímy právnikov, išlo podľa neho totiž o mimoriadne náročnú a kvalifikovanú prácu. „To, čo sme dokázali za posledné tri dni je dôkazom toho, že táto vládna koalícia je akcieschopná,“ tvrdi Fico a dodáva: „Vláda SR na základe tejto dohody bude dnes rokovať o novelizácii Ústavy SR.“

Koalícia chce dať kompetenciu NR SR zrušiť amnestie, a to trojpätinovou väčšinou poslancov NR SR. Najskôr je podľa Fica potrebné podať návrh, ktorý podpíše minimálne 30 poslancov NR SR (1/5 poslancov). Ak sa rozhodnú kvalifikovanou väčšinou zrušiť rozhodnutia o amnestii, automaticky musí toto rozhodnutie preskúmať Ústavný súd SR, a to do dvoch mesiacov. Zrušiť chcú nielen Mečiarove amnestie, ale aj milosť exprezidenta Kováča, ktorá sa týkala jeho syna.

Vyjadrenie pred rokovaním koaličnej rady ste mohli sledovať NAŽIVO:

Danko o historickom kompromise

Ako tvrdí šéf národniarov Andrej Danko, postoje k amnestiám aj milosti sú v prípade koalície kontinuálne a hovorí o tom, že sa našiel kompromis. „Historický kompromis pri riešení Mečiarových amnestií je jedinečný,“ tvrdí a dodáva, že podľa neho si zaslúži ocenenie. Predseda parlamentu sa vyjadril, že slovenský právny poriadok nemal do dnešných dní opravný alebo mimoriadny opravný prostriedok v prípade zlyhania prezidenta SR.

„Zavádzame nový inštitút mimoriadneho opravného prostriedku,“ tvrdí. Taktiež dodáva, že potrebuje pomoc opozície. Podľa Bélu Bugára (Most-Híd) koalícia našla riešenie a vyzerá to, že táto vláda bude tá, ktorá túto situáciu vyrieši.

Budaj hovorí o zložitej a diskutabilnej ceste

Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) na tlačovke reagoval, že sa teší takémuto rozhodnutiu, no dodáva, že toto rozhodnutie nie je obhájené pred verejnosťou. Navyše tvrdí, že mnohé osobnosti podporili zrušenie Mečiarovych amnestií prostredníctvom jeho návrhu.

„Teraz sa im zdá tato cesta nedokonalá a hľadajú inú, podľa môjho názoru zložitú a z právneho hľadiska diskutabilnú,“ hovorí o súčasnom konaní koalície. Budaj sa zároveň preto pýta, či myslia tento krok vážne a úprimne a verí, že predkladatelia ešte pracujú na tomto zákone.

Poslanec zároveň hovorí o narušovaní politicko-ústavnej rovnováhy medzi inštitúciami. Vyvíja sa vraj aj nátlak na prezidenta zo strany koalície. „Konzultujem s právnikmi, ktorí sú ochotní vyjadriť sa k tomuto verejnému problému,“ ubezpečuje Budaj a dodáva, že sa o tom rozpráva aj s aktivistami, ktorí sa problému venujú už dlho.

Šité horúcou ihlou?

Budaj zdôraznil, že Ústavný súd (ÚS) SR už v roku 1993 rozhodol o otázke, aké postavenie majú ústavné zákony v našom ústavnom systéme. „Rozhodol, že sú rovnocenné s ústavou a nemožno ich skúmať ústavným súdom. Od roku 1993 tak ÚS žiaden ústavný zákon neskúmal," argumentoval. Budaj sa preto pýta, prečo má byť teraz práve prípad amnestií posudzovaný ústavným súdom.

„Prečo má byť oklieštená možnosť poslancov hlasovať o ústavných zákonoch a má sa to preverovať ústavným súdom? Oni teraz navrhujú zmenu vzťahu medzi najvyššími ústavnými inštitúciami, a toto veľmi problematizuje môj pohľad na iniciatívu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obávam sa, že to šili horúcou ihlou," podotkol.

Tlačovka opozície:

Poliačik o hre, ktorú chce koalícia rozohrať

„V prvom rade sme si vedomí spoločenského tlaku a spoločenskej zodpovednosti, ktorá je daná na všetkých poslancov NRSR,“ reagoval Martin Poliačik za SaS ako najsilnejšiu opozičnú stranu. Dočkali sme sa podľa neho zaujímavých zvratov, zároveň však dodáva, že nemôžeme brať za ústavné to, čo vyhlási predseda vlády. Liberáli preto rešpektujú vôľu ústavných právnikov, podľa ktorých sa to dá aj ústavným zákonom.

Poliačik zároveň tvrdí, že je neakceptovateľné, aby tento návrh išiel do skráteného legislatívneho konania a pýta sa, prečo koalícia nedokáže počkať mesiac či pár týždňov. Robia to vraj kvôli hre, ktorú chcú rozohrať s Kiskom. Kým teda liberáli nedostanú jasný argument, prečo sa 26 ústavnych právnikov mýli, budú za názorom, že koalícia komplikuje situáciu. Podľa neho je potrebné si návrh poriadne preštudovať a potom sa rozhodnú o ďalších krokoch.

Treba za tým hľadať aj niečo iné, hovorí Matovič

Podľa Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) ide o historické chvíle, že sa teraz bavíme o tom, ako zrušiť Mečiarove amnestie. „Treba za tým hľadať aj niečo iné,“ upozorňuje však a hovorí, že koalície do roku 2031 obsadiť vlastných sudcov na Ústavnom súde SR. Taktiež vraj vyvíja obrovský tlak na prezidenta.

Tvrdí, že medzi týmito sudcami sú ešte nominanti Vladimíra Mečiara, „človeka s krvavými paprčami". „To je perfídny návrh,“ dodáva a hovorí, že Fico zneužil ľudí, ktorí podpísali petíciu. Chce zneužiť amnestie, aby zabezpečil beztrestnosť Roberta Fica, Andreja Danka či Bélu Bugára. Matovič zároveň stojí za Budajom a tvrdí, že sa bude sa snažiť podporiť ho a presvedčiť aj ostatných v klube na jeho podpore.

Obavy Krajniaka zo Sme rodina

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak sa obáva, že sa vládna koalícia chce vzdať zodpovednosti za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a presunúť ju na ústavný súd. Ako povedal Krajniak dnes, Ústavný súd SR má posudzovať súlad zákonov s ústavou a nie ústavy s ústavou.

Podľa podpredsedu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Milana Uhríka sa k takto zložitej téme nedá vyjadriť na počkanie. „Preštudujeme si návrh koalície s právnikmi a potom sa rozhodneme, či to podporíme,“ uviedol Uhrík.

Marček je proti rušeniu amnestií

Nezaradený poslanec NR SR Peter Marček nesúhlasí s rušením amnestií premiéra Vladimíra Mečiara. „Ide totiž o precedens a zásah do trojdelenia moci, právnej istoty a základov štátnosti. Isté status quo treba rešpektovať, aj keď s ním nemusíme eticky ani politicky súhlasiť,“ zdôraznil.

Navyše tu môže podľa Marčeka ísť o niečo, čo nás totálne presahuje. „Môže ísť o útok na suverenitu a spochybnenie, minimálne v morálnej a politickej rovine - slovenskej štátnosti. Tak ako sa spochybňuje prvá Slovenská republika (1939-45) a máme si doživotne sypať všetci počas x-generácií popol na hlavu,“ vyhlásil. 

Viac o téme: ZrušenieAmnestieVladimí Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu