Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrnko nepodporí návrh na zrušenie amnestií: Nikto ma nemôže obviniť, že som stúpencom Mečiara

Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko.
Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec za SNS Anton Hrnko nepodporí opozičný, ale ani koaličný návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Vyhlásil to dnes v pléne s tým, že sa nechce podieľať na búraní ústavného poriadku, ktorý pomáhal stavať.

"S Mečiarom sme mali od začiatku mnohé rozpory najmä o tom, ako treba vykonávať politickú moc. Nikto ma nemôže obviniť, že by som bol stúpencom Mečiara alebo jeho politiky. Ale ako človek, ktorý od začiatku pracoval na vytvorení ústavného systému republiky, som jeden z tvorcov ústavy, musím povedať, že nepodporím ani koaličný, ani opozičný návrh," deklaroval.

Podľa Hrnka je 22 rokov dosť na to, aby sa amnestiami prestali zaoberať politici a venovali sa tomu historici. "Spravodlivosť nie je možné budovať inak ako prostredníctvom práva a zákona. Príliš si vážim česť, svoje meno, zákony a spravodlivosť. História bude hodnotiť každého a ten súd bude tvrdý," myslí si.

Hrnkovi sa tiež nepáčia niektoré pohľady na Mečiarovu éru. "Prvý, kto použil tajnú službu proti protivníkovi, bol prezident Michal Kováč, ktorý dal sledovať Vladimíra Mečiara tajnou službou. Ale nazvať to zločinným režimom mečiarizmu, ako to urobil prezident Andrej Kiska, je nehoráznosť. Bola taká doba. Netreba to ospravedlňovať, ale vysvetľovať. Ale nazvať to zločinným režimom je nehorázne," dodal.

Viac o téme: AmnestieSNSAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu