Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lajčák: Mali by sme sa navzájom počúvať, diskusia nás robí silnejšími

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád al-Malkí a Miroslav Lajčák
Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád al-Malkí a Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mali by sme viac strategicky myslieť a počúvať sa navzájom, aj keď máme iné názory. Otvorená diskusia je to, čo nás robí silnejšími, nie slabšími. Uviedol to dnes počas otvorenia bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vo svojom príhovore.

Priznal, že od minuloročného GLOBSEC-u sa mnoho vecí na medzinárodnej scéne zhoršilo. Aj keď podľa Lajčáka nikto nečakal, že to bude ľahký rok, bol ešte náročnejší, ako predpokladal. „Nie je to optimistické, čo vravím, ale je to realita,“ uviedol počas svojho príhovoru, v ktorom sa venoval najvážnejším výzvam ako rusko-ukrajinskému konfliktu, možnému odchodu Grécka z eurozóny či Veľkej Británie z Európskej únie. 

„Neverím, že ľudia v Británii si myslia, že odchodom z Európskej únie by niečo získali. Odchod Británie by nikomu ani politicky, ani ekonomicky nepomohol,“ povedal šéf rezortu slovenskej diplomacie. Pozitívum však podľa neho je, že referendum o možnom odchode prinútilo EÚ popremýšľať nad tým, kam Európa kráča. Lajčák však priznal, že krajiny strednej a východnej Európy nie sú ochotné pomáhať Grécku za každú cenu. Ako uviedol, museli sme tiež prejsť mnohými bolestivými reformami. „Grécko musí spĺňať náročné reformy. Ale cieľ je postaviť ho na nohy, nie držať zrazené na kolenách,“ skonštatoval. 

Šéf rezortu diplomacie sa vo svojom príhovore venoval aj ukrajinsko-ruskému konfliktu. Pripomenul, že Slovensko krajine pomáha reverzným tokom. Podľa neho s naším východným susedom musíme byť solidárni. „Nehovorím len o peniazoch, musíme im ponúknuť víziu, pomoc s reformami,“ vysvetlil. Myslí si však, že Ukrajina by mala svojim občanom lepšie a častejšie vysvetlovať, prečo sú bolestivé reformy pre krajinu dôležité. Vo vzťahu k Rusku zdôraznil, že nie sme spolu v studenej vojne. Dodal, že „Rusko je problém, ale žiaden problém bez Ruska nevyriešime“. Pripomenul, že Ruská federácia je v Bezpečnostnej rade OSN a žiadna dohoda sa bez diskusie s Ruskom nepodarí. 

Lajčák vo svojom príhovore niekoľkokrát spomenul dôležitosť otvoreného dialógu a schopnosti sa navzájom počúvať. Tvrdí, že medzinárodné inštitúcie musia spolu užšie spolupracovať a pýtať sa, ako vidíme budúcnosť. „Musíme sa pýtať, kde chceme vidieť naše vzťahy s Ruskom za desať, 15 rokov. Musíme sa pýtať, čo bude dôsledok toho, že Severoatlantická aliancia a EÚ sa akoby hanbili otvárať dvere pre nové členské krajiny,“ uviedol Lajčák. 

Vo svojom príhovore Lajčák upozornil, že je ľahšie vybrať si populistické opatrenia ako tie náročnejšie, dlhodobejšie. „Reťazec zlých rozhodnutí väčšinou vždy vyústi do komplexu problémov,“ uviedol. Ako skonštatoval, výsledkom toho je, že v Európe rastú nenávistné, extrémistické nálady a nesystematické strany sa tešia čoraz väčšej podpore.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu