Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Medzinárodná konferencia GLOBSEC: Rusko napína svaly, chce zistiť, čo si môže dovoliť

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasné vedenie Ruska napína svaly a chce zistiť, čo všetko si môže voči svojmu okoliu dovoliť. Zhodli sa na tom dnes v diskusii v rámci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 minister zahraničia Litvy Linas Linkevičius, bývalý švédsky premiér Carl Bildt a štátny tajomník ruského ministerstva financií v rokoch 1993 až 1995 Sergej Alexašenko.

Podľa Bildta je najlepšou odpoveďou na túto situáciu jednotný postoj Západu.

Rusko podľa Bildta v skutočnosti nie je až také silné, ako sa snaží dokázať. Navyše podľa neho zjednotený postoj Európy po zabratí Krymu a vypuknutí násilností na Donbase prezidenta Vladimíra Putina nepríjemne prekvapil, preto je dobré v tomto postoji zotrvať. Podľa Alexašenka pri zabratí Krymu Rusko počítalo s tým, že NATO nezasiahne, preto sa na to odhodlalo. Bežní Rusi si podľa neho neprajú byť zapletení do vojny na Ukrajine a samotné Rusko na rozsiahlejšiu vojnu nie je pripravené, a to napriek tomu, že jeho rozpočet na obranu postupne rastie. Litovský minister Linkevičius zároveň poukázal na nebezpečenstvo propagandy, ktorú ruské štátom ovládané médiá servírujú ruským občanom aj Rusom žijúcim v zahraničí. "Na rôznych konferenciách sa diskutuje napríklad o znečistení oceánov, ale nie o znečistení myslí," vyhlásil. 

Diskutéri sa zaoberali aj otázkou, ako Rusko a jeho občanov priblížiť k medzinárodným štruktúram. "Modernizovať krajinu nie je možné v izolácii," vyhlásil Bildt s tým, že tento fakt si postupne uvedomí aj väčšina Rusov. Taktiež poukázal na to, že súčasné smerovanie Ruska prispieva k odlevu vzdelaných Rusov do zahraničia. Zároveň Bildt varoval, že problematická situácia na východnej Ukrajine môže nakoniec uškodiť aj samotnému Rusku. "Na Donbase vládnu gangstri," povedal

Medzinárodná konferencia GLOBSEC: Rusko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinGlobsec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu