Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novinár Nicholson o kauze Gorila: Spis vytvorila SIS, načapali vysoko postavených ľudí!

Tom Nicholson rozpráva o Gorile
Tom Nicholson rozpráva o Gorile

BRATISLAVA – Investigatívny novinár Tom Nicholson sa cez víkend na bratislavskom Námestí SNP verejne rozhovoril o spise s názvom Gorila. Novinár je presvedčený, že dokument je pravý a podľa neho ho vytvorila SIS. Zároveň poukazuje na extrémne ovplyvňovanie slovenských politikov zo strany jednej finančnej skupiny.

Hneď v úvode svojho prejavu vytiahol informáciu, že spis, ktorý pred Vianocami ovládol internet, vytvorila tajná služba legálne na prelome rokov 2005 a 2006. K stretávaniu vplyvných ľudí malo dochádzať v byte muža, ktorý pracoval a aj pracuje pre jednu z finančných skupín. „Človek z tajnej služby pôsobil ako šéf analytického oddelenia zložky, ktorá sa venuje organizovanej kriminalite a ekonomickej trestnej činnosti. On si všimol, ako sa na jeho ulici motajú autá –  vládne bavoráky a autá, ktoré patria jednej finančnej skupine,“ uviedol Nicholson.

Člen tajnej služby mal potom svojmu šéfovi navrhnúť, aby do bytu, kde sa títo ľudia stretávajú, nainštalovali ploštice. Ten napísal žiadosť na súd a sudca vydal súhlas. „Začali odpočúvať a hneď načapli vysoko postavených ľudí, ako sa stretávajú a vlastne plánujú privatizáciu a vymieňajú si informácie, ako politici a ich nominanti v rámci štátnej správy prijímajú od tohto vysoko postaveného oligarchu rozkazy a od neho dostanú peniaze,“ prezradil ďalej. Odpočúvanie podľa Nicholsona pokračovalo až do augusta 2006, keď ho predčasne ukončilo nové vedenie SIS. Byt mali totiž navštevovať tak ľudia z vládnych ako aj opozičných strán.

Člen SIS, ktorý na celom prípade pracoval a býval v susedstve odpočúvaného bytu, sa bál o vlastný život. „On mal strach, proste nechali ho tam visieť a ten Zoltán, ktorý má okolo dvoch metrov - bývalý šéf kukláčov - ho navštívil. Hovoril, že ja viem, čo si robil a s tebou to vyriešim osobne.“ Podľa Nicholsona nechcel nikto s prípadom pohnúť. Preto ho SIS-kár požiadal o pomoc.

Nicholson si však nemyslí, že sa tento prípad bude vyšetrovať. „V krajine, kde polícia, prokuratúra a sudcovia sú natoľko spolitizovaní a hrubo skorumpovaní, sa nedá očakávať, že keď už 19 rokov žiadny veľký politik nešiel do basy, tak už nikto nepôjde do basy,“ tvrdí s tým, že ide skôr o záležitosť, ktorá má poskytnúť obraz verejnosti, ako funguje táto krajina. Vyzval ľudí, aby sami prišli s požiadavkou zmeniť tento stav.  

Kanadský novinár, ktorý na Slovensku žije už niekoľko rokov a momentálne je v rozvodovom konaní so štátnou tajomníčkou na ministerstve práce Luciou Nicholson, sa pre denník SME vyjadril, že mu ponúkli úplatok vo výške 10 miliónov korún, aby na spis Gorila zabudol. Ten však neprijal.

V súvislosti s kauzou Gorila má rozpracovanú knihu, ktorá mala uzrieť svetlo sveta práve v tomto čase – dva roky po voľbách a dva roky pred voľbami. „Aby mali ľudia čas o tom debatovať, hovoriť bez toho, že by to bolo spolitizované. Ale bohužiaľ to tak nie je. Neviem, kto to dal na internet. Ja som s hrôzou zistil, že to tam je, lebo som o tom písal knihu a teraz z toho vydavateľ cúva, lebo sa bojí, že to bude zneužívané v rámci predvolebnej kampane,“ vysvetlil.

Strana SaS už v kauze podala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu korupcie na neznámeho páchateľa. Minister hospodárstva Juraj Miškov zároveň vyzval premiérku Ivetu Radičovú, aby zvážila zotrvanie šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej vo funkcii. Podľa Gorily mala byť totiž spojkou medzi FNM a Jaroslavom Haščákom z Penty.

Medializovaný spis Gorila nájdete na tejto stránke.

Tom Nicholson o kauze Gorila

Tom Nicholson o gorile

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu