Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministri za SDKÚ-DS nepodporia návrh na odvolanie Bubeníkovej

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Ministri za SDKÚ-DS nepodporia návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) na odvolanie šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda strany Mikuláš Dzurinda.

Miškov totiž podľa dzurindovcov navrhuje odvolanie len na základe nepotvrdených informácií, ktoré samotná Bubeníková poprela a podala v súvislosti s nimi trestné oznámenie. Dzurinda si tiež myslí, že Miškov koná s prihliadnutím na voľby. "Každá politická strana sa snaží zaujať v ústrety parlamentným voľbám tak, ako vie," povedal. Zároveň poukázal na to, že to, čo sa píše o Bubeníkovej v údajnom spise Slovenskej informačnej služby (SIS) s názvom Gorila, bolo preverované už za vlády Roberta Fica (Smer-SD) a žiadne trestné stíhanie sa nekonalo. "Nechce sa mi veriť, že by pán Fico bol k nám taký zhovievavý," podotkol.

Minister hospodárstva chce Bubeníkovú odvolať pre informácie, ktoré sa o nej objavujú v kauze Gorila, ktorá poukazuje na údajnú politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš v tejto súvislosti pripomenul, že SaS pri zostavovaní vlády v roku 2010 súhlasila s nomináciou Bubeníkovej na post šéfky FNM. "Dôkazom je, že pán Miškov predložil tento návrh na rokovanie vlády," zdôraznil minister financií.

Predseda liberálov Richard Sulík sa podľa neho v tom čase pýtal na informácie zo spisu Gorila, ale po vzájomnej diskusii sa ukázalo, že ide len o údajné informácie, ktoré neboli vyšetrovaním preukázané. "Preto sme ich nepovažovali za relevantné a zjavne ani oni, keďže s touto nomináciou súhlasili a neuplatnili si veto," podčiarkol Mikloš.

Súčasná šéfka FNM podľa neho pôsobila vo fonde roky, pričom sa osvedčila napríklad ako predsedníčka dozornej rady pri záchrane Východoslovenských železiarní (VSŽ). Aj keď pôvodne bola vo FNM nominantkou dnes už neexistujúcej SDĽ, v druhej vláde Mikuláša Dzurindu ju už do fondu presadila SDKÚ-DS. "Preto bola aj prirodzenou nominantkou na tento post vo vláde, ktorá vznikla po júni 2010," dodal Mikloš. Možnosť, že by išlo o niečo iné ako bežnú stranícku nomináciu a že sa napriek výhradám SaS osobne zaručil za Bubeníkovú, označil za lož.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu