Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauzou Gorila sa bude zaoberať aj brannobezpečnostný výbor

Gábor Gál
Gábor Gál

BRATISLAVA - Kauzou Gorila, ktorá poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ, by sa mohol zaoberať okrem ústavnoprávneho parlamentného výboru aj brannobezpečnostný. Tému plánuje na jeho riadnom rokovaní v utorok 17. januára otvoriť poslanec Gábor Gál (Most-Híd).

"Je to téma, ktorá zaujíma verejnosť a výbor je na to, aby sa pýtal. A podľa možností aj kontroloval kompetentných. Otázkou je tiež to, či je spomínaný materiál skutočne Slovenskej informačnej služby alebo niekoho iného," odôvodnil Gál zámer diskutovať o Gorile na rokovaní výboru.
      
Ústavnoprávny výbor sa pre kauzu zíde mimoriadne v pondelok 23. januára. Jeho šéf Radoslav Procházka (KDH) pozval na zasadnutie aj ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) a prvého námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého.
      
"Účelom rokovania má byť diskusia a vyjasnenie kompetenčných otáznikov, ktoré sa už stihli objaviť vo vzťahu k vyšetrovaniu spisu Gorila," zdôvodnil zvolanie mimoriadneho rokovania výboru Procházka. Diskusia má pomôcť predísť tomu, "aby vyšetrovanie tejto veci uviazlo v nejakom procesnom labyrinte".
      
Prípadom Gorila sa zaoberá aj špeciálny vyšetrovací tím, ktorý zriadilo vedenie Generálnej prokuratúry SR. Námestník GP SR Dobroslav Trnka nedávno povedal, že prípad bol v minulosti uzavretý s tým, že dokumenty, ktoré majú pochádzať z údajnej akcie tajnej služby, nie sú autentické. Informácie z Gorily začne znovu preverovať aj polícia. Vedenie Slovenskej informačnej služby uviedlo, že je pripravené byť pri novom vyšetrovaní súčinné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu