Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SaS zrejme neuspeje: Žiadna strana nechce riešiť Gorilu!

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Strane SaS sa zrejme nepodarí zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR ku kauze Gorila, ktorá poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ. Aby sa rokovanie uskutočnilo, liberáli potrebujú 30 poslaneckých podpisov.

Majú svojich 18, štyri hlasy Obyčajných ľudí a s podporou nemajú problém ani dvaja poslanci OKS Peter Zajac a Ondrej Dostál. U väčšiny strán však prevláda názor, že prípad patrí do rúk polície a prokuratúry, a nie do pléna, kde by slúžil iba predvolebnej kampani.

"Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze nepodporíme. Posun vo veci a závery môžu urobiť len orgány na to určené, teda polícia a prokuratúra, a nie politická kampaň v parlamente," povedal hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč. Podobný názor má aj predseda klubu Mostu-Híd László Solymos. "Myslím si, že prípad nepatrí do parlamentu, majú ho riešiť orgány činné v trestnom konaní," uviedol s tým, že o podpore návrhu bude hovoriť ešte predsedníctvo strany. Solymos ale nepredpokladá, že sa nájde pre iniciatívu sulíkovcov súhlas.

Aký postoj zaujme KDH, zatiaľ nie je jasné. Kresťanský demokrat Radoslav Procházka pre kauzu Gorila zvolal na 23. januára mimoriadne rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR, na ktoré pozval aj ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) a prvého námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého. Chce na ňom zistiť, či má zmysel zaoberať sa prípadom v pléne. "Podľa záverov výboru budem vedieť, či má zmysel ťahať do prípadu aj politiku, alebo to nechať orgánom činným v trestnom konaní," zdôvodnil.

"Neviem, čo okrem reči môže Národná rada k tomu dodať. Národná rada nie je vyšetrovací, ale zákonodarný orgán a neviem, či by mohla prispieť k vyšetrovaniu," doplnil poslanec Mostu-Híd a bývalý člen OKS František Šebej. Jeho bývalí kolegovia z OKS Peter Zajac a Ondrej Dostál nemajú problém podporiť zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentu ku Gorile.

Za diskusiu na pôde zákonodarného zboru sú aj Obyčajní ľudia Igora Matoviča. "Podporíme zvolanie mimoriadnej schôdze. Boli sme to my, kto už 1. januára túto otázku otvoril a s SaS sme v nej našli zhodu," povedal poslanec Jozef Viskupič.

Odmietavé stanovisko zaujala k návrhu na zvolanie mimoriadneho rokovania pléna opozičná SNS. Predseda Smeru-SD Robert Fico už niekoľkokrát v súvislosti s kauzou Gorila vyhlásil, že sociálni demokrati nechcú byť súčasťou predvolebných spravodajských hier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu