Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová sa postavila Dzurindovi s Miklošom: Vláda odvolala Bubeníkovú z Gorily!

O Bubeníkovej osude má už dnes rozhodnúť vláda Zobraziť galériu (2)
O Bubeníkovej osude má už dnes rozhodnúť vláda

BRATISLAVA – Odvolávanie šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej, o ktorom má dnes rozhodnúť vláda, nabralo na obrátkach. Práve dnes sa totiž objavili obvinenia, že za jej politickou likvidáciou má byť minister hospodárstva Juraj Miškov, ktorý odvolanie navrhol v súvislosti s informáciami z dokumentov SIS s názvom Gorila. Podľa nich mala byť Bubeníková korumpovaná v časoch druhej Dzurindovej vlády finančnou skupinou.

Aktualizované - Vláda dnes napriek obrovskému tlaku nakoniec odvolala šéfku fondu národného majetku, ktorej meno figuruje v dokumente Gorila. Za jej odvolanie hlasovali ministri SaS, KDH, Most-Híd a dokonca aj premiérka Iveta Radičová, ktorá sa tak postavila vlastnej strane. Po rokovaní vlády to potvrdili ministri Jozef Mihál a Zsolt Simon.

Podľa Simona za jej odvolanie hlasovali preto, že prichádzajú stále nové informácie o údajoch zo spisu Gorila. Ako povedal, išlo o čisto politické rozhodnutie. "Odvolávanie rozhodne nepatrí k populárnym veciam. Na druhej strane bolo potrebné vyvodiť politickú zodpovednosť. Ja som oprávnený konať, takže som navrhol odvolanie. Som veľmi rád, že vláda schválila tento môj návrh," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Miškov.

Dzurinda vidí za odvolaním predvolebnú kampaň

Minister vnútra Daniel Lipšic hovorí, že pri tak vážnych podozreniach, ako sú pri Bubeníkovej, nemôže takýto človek zostávať na tak vysokom poste. Napriek odvolaniu Bubeníkovej oslovení ministri nehovoria o tom, či je spis Gorila pravdivý. Dnes išlo len o vyvodenie politickej zodpovednosti, vláda nemá kompetencie vyšetrovateľa, zhodli sa členovia kabinetu.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vyhodnotil dnešné odvolanie Bubeníkovej ako súčasť predvolebnej kampane. Dnes upratovali partneri v SDKÚ-DS, Dzurinda očakáva, že od štvrtka začnú upratovať vo vlastných radoch. Konkrétne spomenul ministra vnútra a jedného z jeho najbližších spolupracovníkov.

Radičová o Gorile: Prepojenie podnikateľskej sféry a vrcholovej politiky je katastrofické

Predsedníčka vlády Iveta Radičová považuje odkaz dokumentu Gorila za najkatastrofickejší, ktorý celý materiál prináša. „Dokument existuje a pochybnosti, ktoré sa z neho vynárajú, sú jasné. Prepojenie podnikateľskej sféry a vrcholovej politiky je dostatočný dôvod na odvolanie," uviedla na tlačovej besede premiérka.

Na obranu Bubeníkovej ešte pred rokovaním vlády vystúpil aj minister financií Ivan Mikloš a aj celé SDKÚ. Bubeníková sa včera stretla aj s premiérkou Ivetou Radičovou, ktorej mala odovzdať list, v ktorom obviňuje Miškova z neustálych konfliktov. Tento list údajne anonym rozoslal do redakcií Nového času a Pravdy.

Uvádza sa v ňom napríklad  aj to, že mali mať vzájomné spory pri predaji akcií SPP. Vraj ona bola proti ich predaju. Miškov tvrdí, že ho Bubeníková krivo obviňuje. Má to byť jej obrana proti informáciám z Gorily, že v minulosti sa stretávala s finančníkom z Penty Jaroslavom Haščákom a riešili spolu rôzne privatizácie. „V tomto liste ma Anna Bubeníková účelovo, klamlivo a falošne obviňuje z presadzovania piatich krokov, ktorým údajne svojim presadzovaním verejného záujmu zabránila, a ktoré by údajne mali byť skutočným dôvodom mojej žiadosti o jej odvolanie. Všetky uvedené obvinenia sú krivé, nepravdivé, čo viem jednoznačne preukáza.„ reagoval Miškov. „Je to rev gorily, ktorej hrozí, že skončí zavretá v klietke. Po porade so svojim právnikom podniknem kroky smerujúce k ochrane svojho mena, i k trestnému oznámeniu za ohováranie,“ dodal.

Podľa neho Bubeníková urobila tento krok ako zúfalý pokus o svoju záchranu a o zneistenie členov vlády pred hlasovaním o jej odvolaní. Jediným dôvodom návrhu na jej odvolanie sú pritom závažné podozrenia o trestnej činnosti, ktoré síce nie sú potvrdené, ale vyplývajú z verejne publikovaných spisov Gorila a Gorila 1. „Aspoň čiastočnú pravdivosť týchto spisov pritom potvrdili viacerí politickí predstavitelia, a SaS jednoznačne požaduje ich riadne prešetrenie. Napriek tomu, že pravosť prepisov v týchto spisoch nebola zatiaľ potvrdená, samotné podozrenia, že pani Bubeníková dlhodobo a pravidelne konala v príkrom rozpore s verejným záujmom považujem za zásadné, a v súlade s politikou transparentnosti tejto vlády žiadam jej odvolanie,“ dodal Miškov s tým, že nikdy nepresadzoval predaj 49  percentného podielu zahraničných investorov jedinému kupujúcemu (EPH), zvlášť nie bez vedomia vlády. Nikdy vraj nemalo jeho ministerstvo ani kompetenciu zasahovať do konkurzu NCHZ a nesprávny  a nezodpovedný postup FNM pod Bubeníkovej vedením pripravil štát o milióny eur a stovky ľudí v NCHZ o prácu.

Pred Úradom vlády sa v čase zasadnutia vlády zišli aj členovia Iniciatívy 99 %, ktorí prišli poukázať na skorumpovaných politikov v súvislosti s Kauzou Gorila. „Dvadsať rokov tu nič neurobili a všetko len ututlávajú a nechcú sa vyjadriť, či sa to má prešetriť,“  uviedol kandidát Iniciatívy 99 % Michal Hanuliak.

Iniciatíva 99 % si pre skorumpovaných politikov pripravila novú dopravnú značku.

Protest kauza Gorila pred Úradom vlády


Reakcia Juraja Miškova na list Anny Bubeníkovej:

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu