Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil: Trnkovi pozastavil výkon funkcie

Čižnár zakročil voči Trnkovi Zobraziť galériu (12)
Čižnár zakročil voči Trnkovi (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Včerajšia medializovaná nahrávka, na ktorej Marian Kočner inštaluje v kancelárii Dobroslava Trnku kamery, vyvolala ďalšiu vlnu reakcií. Podľa zástupcov mimoparlamentných strán by mal Trnka okamžite skončiť na poste prokurátora. Juraj Šeliga podal na Trnku trestné oznámenie. Jaromír Čižnár nakoniec pozastavil Trnkovi výkon funkcie.

Informovala o tom TV Joj. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár k dnešnému dňu vydal rozhodnutie, ktorým rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dobroslava Trnku. Dôvodom je začatie disciplinárneho konania. Informáciu pre portál potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.


Ďalší dôkaz o Kočnerových odporných praktikách! VIDEO, ako dáva kameru do Trnkovej kancelárie


K medializovanej nahrávke sa vyjadrili aj zástupcovia mimoparlamentných strán. Podľa nich by mal bývalý generálny prokurátor okamžite vo svojej funkcii skončiť. Juraj Šeliga zo strany Za ľudí tvrdí, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vyhovára. Na Dobroslava Trnku podal trestné oznámenie. 

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

GP odmieta, že by prokurátor nekonal

„Disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bol dnes t.j. 31. 10. 2019 podaný disciplinárny návrh za dva skutky na prokurátora GP SR JUDr. D. T., čím sa začalo voči nemu disciplinárne konanie. Následne ešte dnešného dňa (31. 10. 2019) bolo vydané rozhodnutie generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorovi D. T.," uvádza sa v stanovisku prokuratúry.

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Prokuratúra zároveň odmieta, že by vo veci nekonala, vzhľadom na to, že počas uplynulých dní skúmala relevantné dôvody, pre ktoré bolo možné podať návrh na začatie disciplinárneho konania. To robila najmä „analýzou vystúpení prokurátora D. T. po tom, ako vyšli najavo skutočnosti prezentované v médiách“. Pred dvoma týždňami tvrdil Čižnár, že pozastaviť výkon funkcie Trnkovi v súčasnosti nie je možné, pretože dosiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin. Podľa neho nebol možný ani disciplinárny návrh, lebo uplynula premlčacia lehota od skutku nahrávky s Marianom K.

Šeliga podal trestné oznámenie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nemá po zverejnení videa argument, prečo voči Dobroslavovi Trnkovi nekonať, povedal ešte pred pozastavením funkcie Trnkovi podpredseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Juraj Šeliga. Ten vo štvrtok podal na GP SR podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania a trestné oznámenie voči Trnkovi, ktorý sa podľa neho mohol dopustiť zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Generálny prokurátor dnes nemá argument, že tento skutok bol premlčaný a on nemôže podať návrh na disciplinárne stíhanie,“ tvrdí Šeliga. Čas zhotovenia videonahrávky je totižto neznámy a jediným spôsobom, ako zistiť dátum vzniku, je podľa Šeligu znalecké skúmanie, ktoré prichádza do úvahy iba v rámci trestného konania alebo disciplinárneho stíhania.

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za posledné dni sa podľa neho na povrch vyplavuje obrovská špina. „Aj o tom, čo sa dialo v tejto budove na generálnej prokuratúre, ale aj o tom, čo sa dialo na súdoch, v justícii a v oblasti spravodlivosti,“ povedal Šeliga s tým, že nové informácie sú zakaždým šokujúcejšie. „Človek ostáva znechutený, čo sa v tomto štáte dialo.“ Nepomáha k tomu ani prístup premiéra, ministra spravodlivosti, či samotných aktérov. GP Jaromír Čižnár sa podľa Šeligu vyhovára. „Keď Čižnár nezačne konať, tak kryje Trnku, Kočnera a ďalších,“ uviedol na tlačovke.

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Strana Za ľudí sa po pozastavení funkcie takisto vyjadrila na sociálnej sieti. Podľa nich majú verejný tlak a odborná práca zmysel. „Od začiatku sme vyzývali generálneho prokurátora Čižnára, aby zakročil voči Dobroslavovi Trnkovi, pretože človek ako Trnka, ktorý sa stretával s Kočnerom, nahrával si tajnou kamerou svoju kanceláriu a pravdepodobne vydieral a zneužíval svoju funkciu, nemôže byť prokurátorom,“ uviedla strana.

Čižnár mal konať dávno 

Čižnár si podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita môže za svoje lustrovanie v policajných databázach sám. SaS tvrdí, že Čižnár nekonal dosť rázne pri podozreniach z rozsiahlej korupcie vyplývajúcej zo spisov Gorila a aj jeho vinou údajne dlho unikal údajný objednávateľ lustrácií. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár si to, že ho policajti 200-krát lustrovali, spôsobil v prvom rade sám. Dôvodom sú jeho alibistické až nezákonné postupy. A to v čase, keď s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom počúvali podľa neho jednominútovú pasáž nahrávky, o ktorej sa vraj až potom dozvedel, že išlo o Gorilu a dohodol mu stretnutie s vtedajším predsedom vlády, jeho bývalým spolužiakom Robertom Ficom,“ vyhlásila SaS.

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Namiesto rázneho konania, ktorého výsledkom by bolo vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti za rozsiahlu korupciu spomínanú v Gorile, sa podľa liberálov generálny prokurátor nezmohol vôbec na nič. „Jaromír Čižnár nekonal vtedy, keď konať mal, čo spôsobilo, že pravdepodobný objednávateľ jeho lustrácií dlho unikal spravodlivosti. Tak dlho, až sa z neho stal poloboh, ktorý si vzal právo rozhodovať o živote a smrti. A aj preto zomreli dvaja nevinní ľudia. V tomto svetle je jeho 200 lustrácií, ktoré sú vraj v právnom štáte nemysliteľné, veľmi slabou odplatou,“ dodal bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan, ktorý sa chystá kandidovať za SaS v budúcoročných parlamentných voľbách.

Trnka musí v sekunde skončiť

K nahrávke sa vyjadril aj líder koalície PS/SPOLU Michal Truban. „Kočner si v kancelárii Dobroslava Trnku nainštaloval kameru. Vyhovorí sa aj teraz Trnka na to, že niekto napodobnil jeho tvár? To snaď už nie! Dobroslav Trnka má v sekunde skončiť na pozícii prokurátora a skončiť pred súdom. Na tom sa už ani nedá ďalej rozčuľovať, poďme to už konečne zmeniť!“ napísal na sociálnej sieti. 

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Po pozastavení funkcie svoju reakciu na sociálnej sieti Truban rozšíril. „Musí skončiť doba, keď funkcionári na Slovensku konajú správne, až keď nemôžu inak. Keď sme všetci vyzývali na odchod a disciplinárne stíhanie Trnku, tak sa Čižnár vyhováral, že skutok je premlčaný a disciplinárne stíhanie nie je možné. Deň po zverejnení videa, je to zrazu inak. Už sa zrazu dá aj disciplinárne stíhať, aj funkcia sa mu dá pozastaviť. Do verejných funkcií musia ísť konečne ľudia, ktorí majú verejný záujem na prvom mieste, nie ako poslednú možnosť. Jaromír Čižnár si týmto krokom našu dôveru nezískal,“ dodal líder PS/SPOLU.

Zneužil svoju právomoc

Odídenci z SaS, ktorý sa stali členmi Demokratickej strany, uviedli, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na základe zverejneného záznamu inštalácie kamery čelí podozreniu, že použil informačno-technický prostriedok voči návštevníkom svojej kancelárie bez povolenia sudcu. „Tým sa mohol dopustil viacerých trestných činov vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa. Žiadame jeho nadriadeného Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby slovenskú prokuratúru tohto človeka konečne zbavil,“ uviedli.

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Jozef Rajtár)

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko)

Kamera v Trnkovej kancelárii

Zábery na videu má k dispozícii portál investigace.cz. Nový záznam získali prostredníctvom anonymného zdroja OCCRP. Na videozázname Kočner inštaluje v kancelárii vtedajšieho námestníka GP kameru. Trnka mu pritom pózuje. V zábere sa uvádza rok 2000. Zábery naznačujú, že Trnka a Kočner spolu už predtým aktívne spolupracovali. Podľa portálu na videozázname Kočner Trnkovi hovorí, kam si má sadnúť. 

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár zakročil:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Reprofoto investigace.cz)

„Už to teraz vlastne nahráva, sa mi zdá,“ ozve sa neznámy hlas. Hodiny na nahrávke sa následne posunú skoro o 23 hodín. „Sadni si sem,“ zaznie Kočnerov hlas. Po chvíli sa na zábere objaví Trnka a presadne si. „Tu sedávame,“ povie Kočner. Ten sa pokúša nastaviť kameru tak, aby bol v zábere Trnka aj miesto, kde sedávajú návštevy. „Ok, teraz poď sem,“ úkoluje Kočner Trnku. Záber po niekoľkých sekundách končí.

V rokoch 1999 až 2004 pôsobil ako námestník generálneho prokurátora Milana Hanzela. Potom povýšil do funkcie generálneho prokurátora, ktorým bol až do roku 2011. Na zázname je zobrazený dátum 1. januára 2000, je však možné, že čas na záberoch nekorešponduje s reálnym časom, kedy nahrávka vznikla.

Viac o téme: Dobroslav TrnkaMichal TrubanJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu