Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Traja Slováci a Nepálčan obchodovali so Slovenkami: FOTO V zahraničí ich nútili aj k sexuálnemu otroctvu

Odsúdení štyria členovia organizovanej skupiny v Glasgowe. Zobraziť galériu (5)
Odsúdení štyria členovia organizovanej skupiny v Glasgowe. (Zdroj: FB/V. G., A. W., J. S., R. A.)

BRATISLAVA – Slovenská a škótska polícia rozložila organizovanú skupinu, ktorá roky obchodovala so ženami. Skupina robila v okolí Trebišova nábor obetí. Páchatelia si vytipovali mladé ženy zo zlých sociálnych pomerov, ktoré zlákali do Škótska. Tam ich mali ubytovať do pripravených bytov, kde sa malo začať ich vykorisťovanie. V niektorých prípadoch boli donútené poskytovať sexuálne služby alebo sa vydať za cudzincov.

Vyšetrovatelia slovenskej a škótskej polície, v spolupráci s viacerými britskými zložkami, Europolom a Eurojustom, vytvorili spoločný vyšetrovací tím, ktorého výsledkom sú odsúdení štyria členovia organizovanej skupiny v Glasgowe.

V októbri boli odsúdení Vojtech Gombar (61), Anil Wagle (37), Jana Sandorová (28) a jej partner Rastislav Adam (31), informovala spravodajská stanica BBC s tým, že Gombar mal byť na čele skupiny. Gombar, Sandorová a Adam sú Rómovia z Trebišova, Wagle je z Nepálu.  

Anil Wagle
Zobraziť galériu (5)
Anil Wagle  (Zdroj: FB/A. W. )

Sudca Lord Beckett povedal, že Gombar, ktorý bol odsúdený za 13 trestných činov, vrátane držania obetí v otroctve alebo nevoľníctve, bol „bezohľadný a ľahostajný“ k blahu žien, ktoré držal v otroctve.

Vojtech Gombar
Zobraziť galériu (5)
Vojtech Gombar  (Zdroj: FB/V. G. )

Medzi obeťami bola tehotná sesternica 5-násobnej matky Sandorovej, ktorú Wagle predal na ulici. Potom bola nútená pracovať ako prostitútka. Na Slovensku prebieha súd so štyrmi mužmi a dvomi ženami za obchodovanie s ľuďmi.

Jana Sandorová
Zobraziť galériu (5)
Jana Sandorová  (Zdroj: FB/J. S.)

Skupina robila v okolí Trebišova nábor obetí. „Páchatelia si vytipovali mladé ženy zo zlých sociálnych pomerov. Tieto pod prísľubom dobrého života, zabezpečenia práce a poskytnutia ubytovania a stravy zlákali na vycestovanie do Škótska. Tam ich mali ubytovať do pripravených bytov, kde sa malo začať ich vykorisťovanie. V niektorých prípadoch boli donútené poskytovať sexuálne služby alebo sa z donútenia vydať za cudzincov,“ opísala slovenská polícia.

Rastislav Adam
Zobraziť galériu (5)
Rastislav Adam  (Zdroj: FB/R. A. )

Ženy boli v rokoch 2011 až 2017 prevezené do bytov v štvrti Govanhill. Väčšina kupujúcich boli Pakistanci, ktorí sa chceli oženiť, aby získali občianstvo EÚ, aby smeli žiť a pracovať v Európe, píše BBC.

Muži zákona sa prvýkrát o obchodovaní s ľuďmi a ich vykorisťovaní dozvedeli v roku 2014. „Vďaka plánovanej, systematickej, odbornej a koordinovanej činnosti v rámci justičných a policajných orgánov škótskej a slovenskej polície v spoločnom vyšetrovacom tíme, bolo možné v operácii „Synapsis“ zhromaždiť dostatok dôkazov pre účely trestného konania,“ uviedla polícia SR.

Na území našej republiky sa na tejto operácii podieľali policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii, Úradu hraničnej a cudzineckej polície a prokurátor Krajskej prokuratúry Košice. Dôležitú úlohu pri obojstrannej výmene informácií plnila Národná ústredňa Europol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu