Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obávaný zločinec či moderný Robin Hood? Grék ušiel z väzenia na helikoptére, chudobným rozdal milióny

Hľadaný Vassilis Paleokostas. Zobraziť galériu (2)
Hľadaný Vassilis Paleokostas. (Zdroj: Reprofoto:eumostwanted.eu)

BRATISLAVA – Vassilis Paleokostas. Toto meno je v zločineckých kruhoch dobre známe. Dôkazom, že ide o veľkú rybu, je aj to, že za neho úrady ponúkajú odmenu rovných milión eur. To všetko za cenné informácie, ktoré by pomohli k jeho dolapeniu. Nik totiž v súčasnosti netuší, kde sa zdržiava.

Desaťročia strávil tým, že sa vyhýbal zákonom. Dvakrát z väzenia unikol helikoptérou. Rozdal milióny chudobným. Toto je príbeh o tom, ako sa najhľadanejší muž Grécka stal ľudovým hrdinom - znie to neuveriteľne, no týmito slovami opísal stále hľadaného Vassilisa novinár Jeff Maysch pre BBC.

Grék je na úteku od roku 2009 a zdá sa, že je jednoducho nedolapiteľný. Na konte má napríklad falšovanie, únos, lúpež, pokus o vraždu či ťažké ublíženie na zdraví. Keďže milióny kradol, ale údajne i rozdával, paradoxne mu prischla prezývka Robin Hood na vrtuľníku. Na stroji unikol z väznice dvakrát. Priam epicky na ňom odletel kade-ľahšie. Štýl hodný hollywoodskeho filmu, čo poviete?

Podľa BBC grécky zločinec nikomu neublížil a práve polícia ho mala opísať ako násilného teroristu. Na stránke Interpolu, ktorý po ňom vyhlásil pátranie, sa však píše, že cudzie mu nebolo ani násilie. 

Otrok v továrni, čo vedel len kradnúť

Vassilis vyrástol v prostredí hôr, kde doslova bojoval o prežitie. Učiteľ a kňaz Panayiotis na neho spomína s láskou. "Ako chlapec z hôr nemal žiadne iné zručnosti, než kradnúť, aby prežil," vyjadril sa. V zlom o ňom nehovorili ani jeho kolegovia z továrne na výrobu syra, kde podľa nich pracoval ako otrok a trpel vykorisťovaním zo strany šéfov. Potom v jeho živote nastal zlom. Stretol sa s Costasom Samarasom, ktorý povýšil jeho status drobného zlodeja.

Vassilis Paleokostas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto:bbc.co.uk)

Diskusie s únoscom

Paleokostas sa spočiatku sústreďoval na lúpeže bánk. Keď do módy prišli kreditné karty, venoval sa únosom. Priam neuveriteľné je vyjadrenie Alexandra Haitoglou, ktorý sa stal obeťou únosu v roku 1995. Okomentoval totiž, že akcia bola premyslená veľmi dobre. "Správanie mojich únoscov nebolo vôbec zlé. Nemal som o seba strach. Vlastne, užil som si s nimi rozsiahle diskusie," znelo šokujúce priznanie miliardára.

Nuž, zdá sa, že aj napriek pôsobeniu v temných kruhoch si Gréka istá skupina ľudí obľúbila. Svedčí o tom aj to, že v roku 2009, keď sa postavil pred súd, časť davu skandovala "smrť prasatám a slobodu Paleokostasovi!" Nečudo, veď na svoj úlovok nebol nikdy skúpy a putoval práve chudobným. 

Viac o téme: PátranieOdmena InterpolVasileios Palaiokostas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu