Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Na mieste tragédie sa našli obe čierne skrinky spadnutého lietadla

Miesto pádu lietadla Zobraziť galériu (5)
Miesto pádu lietadla (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

ADDIS ABEBA - Pátrači našli obe čierne skrinky lietadla typu Boeing 737-8 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré v nedeľu ráno havarovalo v Etiópii, pričom zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch občanov Slovenska. V pondelok to oznámili aerolínie Ethiopian Airlines, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

"Našiel sa digitálny zapisovač letových údajov (DFDR) a zapisovač hlasu v kokpite (CVR) letu ET302," informovala na Twitteri spoločnosť Ethiopian Airlines.

Pátrači našli obe čierne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Addis Standard)

Zatiaľ nie je známe, čo spôsobilo pád nového lietadla za jasného počasia južne od etiópskej metropoly Addis Abeba, šesť minút po štarte. Oba zapisovače, takzvané čierne skrinky, môžu vyšetrovateľom pomôcť pri zisťovaní príčiny tragédie.

Pátranie na mieste pokračuje

V Etiópii je v pondelok štátny smútok za obeťami havárie lietadla typu Boeing 737-8 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines, pri ktorej v nedeľu ráno zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch občanov Slovenska. Zároveň už druhý deň pokračuje pátranie po pozostatkoch obetí, ich osobných veciach a troskách. Medzitým sa už našli obe čierne skrinky lietadla, napísala tlačová agentúra AP. Aerolínie Ethiopian Airlines, ktorej havarovaný stroj patril, v rámci "mimoriadnych bezpečnostných opatrení" preventívne pozastavili lety všetkých svojich lietadiel typu Boeing 737-8 MAX.

Hoci ešte nie je známe, čo spôsobilo pád nového lietadla za jasného počasia južne od etiópskej metropoly Addis Abeba, spoločnosť pozastavila lety týchto boeingov až do odvolania. Informoval o tom hovorca aerolínií Asrat Begashaw. Ethiopian Airlines využívali päť nových takýchto lietadiel a čakajú na dodávku ďalších 25. Begashaw dodal, že do Etiópie pricestovali pomôcť s vyšetrovaním forenzní odborníci z Izraela. Vyšetrovanie vedú etiópske úrady, ale pomáhajú im tiež experti zo Spojených štátov, Kene i ďalších krajín.

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

Aj ďalšie letecké spoločnosti po celom svete sa rozhodli pozastaviť lety strojov typu Boeing 737-8 MAX. Urobili tak všetky čínske letecké spoločnosti a karibské aerolínie Cayman Airways oznámili, že dočasne nebudú štartovať dve takéto lietadlá, ktoré má v prevádzke. Šéf aerolínií Fabian Whorms uviedol, že aj keď ešte nie je známa príčina pádu stroja, "pre spoločnosť je prvoradá bezpečnosť pasažierov a členov posádky".

Nízkorozpočtová blízkovýchodná letecká spoločnosť FlyDubai oznámila, že je v kontakte s firmou Boeing a "monitoruje situáciu" týkajúcu sa typu stroja Boeing 737-8 MAX, ale aj po havárii v Etiópii verí spôsobilosti týchto strojov lietať. Dubajskou vládou vlastnené aerolínie FlyDubai majú 11 týchto boeingov a aj dva stroje typu Boeing MAX-9.

Indonézia takisto v pondelok vyhlásila, že pozastavila lety uvedeného typu boeingu. Reagovala tak na haváriu z nedele a na ďalší tragický incident tohto stroja z vlaňajšieho októbra pri Jakarte. Indonézska generálna riaditeľka pre leteckú dopravu Polana Pramestiová osobne informovala novinárov, že podnikne kroky, aby sa uskutočnili inšpekcie, a že dočasne zakázala lety týchto boeingov v Indonézii. Šéf indonézskeho úradu pre bezpečnosť dopravy Soerjanto Tjahjono vyhlásil, že úrad ponúkne pomoc pri vyšetrovaní v Etiópii.

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

Ten istý typ lietadla, Boeing 737 MAX 8, ktorý prevádzkovala indonézska spoločnosť Lion Air, sa totiž vlani v októbri zrútil do Jávskeho mora a zahynulo všetkých 189 ľudí na palube. Tak ako v nedeľu havarované lietadlo Ethiopian Airlines, aj stroj Lion Air mal kolísavú rýchlosť už niekoľko minút po tom, čo sa dostal do vzduchu. Predseda Národnej rady pre bezpečnosť dopravy Soerjanto Tjahjono v pondelok dodal, že Indonézia chce byť súčasťou vyšetrovania v Etiópii, pretože medzi obeťami tragédie bol aj jeden z jej občanov. "Ale takisto chceme jednoducho pomôcť s vyšetrovaním," doplnil.

V pondelok po východe slnka pracovníci Červeného kríža preberali trosky lietadla roztrúsené po širokom okolí, v blízkosti začierneného krátera vytvoreného nárazom stroja na zem - a hľadali veci po obetiach. Našli roztrhanú knihu, zničený pas, vizitky v mnohých jazykoch. Ťažké stroje prekopávali povrch a hľadali väčšie kusy lietadla. Pri havárii boeingu smerujúceho do kenského Nairobi, už šesť minút po štarte, zahynuli ľudia z 35 krajín. Pilot vyslal núdzový signál a dispečeri mu povedali, že sa môže vrátiť do Addis Abeby, ale krátko nato sa kontakt s ním prerušil. Lietadlo sa zrútilo neďaleko mesta Bishoftu.

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Medzi obeťami zo Slovenska je rodina poslanca Národnej rady SR Antona Hrnka - manželka Blanka, dcéra Michala a syn Martin - a novinárka a charitatívna pracovníčka z organizácie Dobrá novina Danica Olexová. Lídri Organizácie Spojených národov, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Svetového potravinového programu (WFP) oznámili, že na palube boli aj ich kolegovia. Organizácia OSN pre migráciu odhadla, že pri havárii zahynulo 19 zamestnancov OSN.

Addis Abeba a Nairobi sú hlavnými metropolami humanitárnych pracovníkov a niektorí smerovali na veľkú environmentálnu konferenciu OSN, ktorá sa začala v pondelok v Nairobi. Vlajka OSN bola preto na tomto podujatí spustená na pol žrde.

Viac o téme: Pád lietadlaAddis AbebaEthiopian Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu