Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expert o obrovskej tragédii: Je to veľmi dramatické, zmení to celý letecký priemysel

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií Zobraziť galériu (4)
Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií (Zdroj: SITA/AP Photo)

VIEDEŇ - Letecký expert Kurt Hofmann považuje situáciu v celom leteckom priemysle po zrútení takmer úplne nového lietadla Boeing 737 Max 8 v Etiópii za "veľmi dramatickú". Je možné, že sa čoskoro začne diskusia o celosvetovom zákaze lietania strojov tohto typu, uviedol Hofmann v pondelok.

„Všetky aerolínie sa pýtajú, aký je problém?“ V prevádzke je aktuálne 350 lietadiel Boeing 737 Max 8 a objednaných je vyše 5000. Situácia je "veľmi dramatická", keďže ide o nový typ lietadla, novú generáciu a pretože sa v priebehu niekoľkých mesiacov takmer rovnakým spôsobom zrútil už druhý stroj tohto typu, uviedol Hofmann v rozhovore pre Ö3-Nachrichten.

Obrovská tragédia

Včerajšiu haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi. Medzi obeťami boli štyria Slováci. Poslanec SNS Anton Hrnko prišiel pri obrovskej tragédie o manželku, syna aj dcéru. Štvrtou obeťou je charitatívna pracovníčka Danica Olexová. Príčina pádu lietadla zatiaľ nie je známa, stroju vraj chýbala stabilná vertikálna rýchlosť.

Expert o obrovskej tragédii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: koláž topky)

Koncom vlaňajšieho októbra sa zrútilo konštrukčne rovnaké lietadlo v Indonézii. Boeing 737 Max je aktuálnym modelom celosvetovo najvyrábanejšej skupiny dopravných lietadiel. Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) vydal v pondelok nariadenie, ktorým dočasne pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Rovnako Ethiopian Airlines, ktorým patrilo zrútené lietadlo, oznámili, že nechajú všetky stroje 737 Max 8 na zemi. V Európe vsadil na tieto lietadlá napríklad Ryanair, avšak ešte žiaden zo 135 objednaných strojov nie je v prevádzke.

Čína a Etiópia pozastavili všetky lietadlá typu Boeing 737-8 MAX 

Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) vydal v pondelok nariadenie, ktoré dočasne pozastavuje lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Stroj tohto typu patriaci spoločnosti Ethiopian Airlines sa v nedeľu ráno zrútil krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pričom zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP. 

Boeing 737 Max 8
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Wong Maye-E)

CAAC uviedol, že príslušné nariadenie vydané v pondelok o 9.00 h pekinského času potrvá nasledujúcich deväť hodín. Úrad tiež informoval, že k tomuto kroku pristúpil z obáv o bezpečnosť a poukázal na to, že vlani v decembri za podobných okolností havaroval stroj tohto typu neďaleko indonézskeho pobrežia. Nehodu nikto neprežil. CAAC dodal, že ďalšie nariadenie vydá po konzultácii s americkou federálnou leteckou správou a spoločnosťou Boeing v súvislosti s prijatými bezpečnostnými opatreniami.

K rovnakému kroku pristúpila v pondelok aj letecká spoločnosť Ethiopian Airlines. „Po tragickej nehode linky ET 302.... sa Etiópske aerolínie rozhodli s účinnosťou od 10. marca zakázať štart všetkých lietadiel B-737-8 MAX,“ napísala štátom vlastnená spoločnosť vo svojom stanovisku na Twitteri. Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 35 krajín. Stroj vzlietol z Addis Abeby o 6.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte, nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú aj štyria občania SR. Príčina havárie lietadla Boeing 737-8 MAX stále nie je známa.

Lietadlo bolo nové a pilot skúsený 

Na palube lietadla Boeing 737 Max-8 boli cestujúci s pasmi 32 krajín a OSN. Haváriu neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií.

Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.

Viac o téme: Pád lietadlaBoeing 737 Max 8Kurt Hofmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu