Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rázny krok po včerajšom páde lietadla: Čína a Etiópia zastavujú všetky lietadlá rovnakého typu

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií
Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

PEKING - Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) vydal v pondelok nariadenie, ktoré dočasne pozastavuje lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Stroj tohto typu patriaci spoločnosti Ethiopian Airlines sa v nedeľu ráno zrútil krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pričom zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP.

CAAC uviedol, že príslušné nariadenie vydané v pondelok o 9.00 h pekinského času potrvá nasledujúcich deväť hodín. Úrad tiež informoval, že k tomuto kroku pristúpil z obáv o bezpečnosť a poukázal na to, že vlani v decembri za podobných okolností havaroval stroj tohto typu neďaleko indonézskeho pobrežia. Nehodu nikto neprežil. 

CAAC dodal, že ďalšie nariadenie vydá po konzultácii s americkou federálnou leteckou správou a spoločnosťou Boeing v súvislosti s prijatými bezpečnostnými opatreniami. K rovnakému kroku pristúpila v pondelok aj letecká spoločnosť Ethiopian Airlines. "Po tragickej nehode linky ET 302.... sa Etiópske aerolínie rozhodli s účinnosťou od 10. marca zakázať štart všetkých lietadiel B-737-8 MAX," napísala štátom vlastnená spoločnosť vo svojom stanovisku na Twitteri. 

Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 35 krajín. Stroj vzlietol z Addis Abeby o 6.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte, nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú aj štyria občania SR. Príčina havárie lietadla Boeing 737-8 MAX stále nie je známa.

Viac o téme: Pád lietadlaČínaEtiópiaBoeing 737-8 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu