Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alenina mama silno krvácala, v Partizánskom ju neošetrili: Primátor o probléme vie, odkryl hroznú minulosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARTIZÁNSKE – Chorí a starí ľudia čakajú na vyšetrenie najmä pred ambulanciami odborných lekárov. Tí však za deň dokážu vybaviť len tých, ktorí prídu medzi prvými. Priskoro musia vstávať aj obyvatelia Partizánskeho, kde žije matka našej čitateľky Aleny, ktorá je znepokojená po tom, ako jej zranená matka nedostala ani prvotné ošetrenie. Tamojší primátor tvrdí, že o probléme vie a rieši ho už dlhé roky.

Vaše tipy

Alenina mama žije v Partizánskom celý život. Vo svojej domovine vychovala tri vysokoškolsky vzdelané deti, ktoré v súčasnosti žijú v meste, ktoré nie je v bezprostrednej blízkosti.

V sobotu 30. marca mala škaredý úraz dolnej končatiny. Žena utŕžila reznú ranu. So silným krvácaním ju Alenin otec, ktorý je na invalidnom dôchodku, vo večerných hodinách odviezol do tamojšej nemocnice, ktorá je členom siete nemocníc Svet zdravia. Bohužiaľ, prvej pomoci sa v nej nedočkala. „Počas víkendov, sviatkov a po 22. h je s chirurgickým problémom potrebné navštíviť nemocnice v Topoľčanoch, Bojniciach či v Trenčíne. V prípade akútnych a život ohrozujúcich stavov, ktoré vyžadujú chirurgické ošetrenie, sa odporúča volať na linku 112,“ povedala pre Topky.sk hovorkyňa siete Svet zdravia Jana Fedáková.  

Mužovi tak nezostávalo nič iné, len svoju polovičku s otvorenou ranou odviesť na pohotovosť do Partizánskeho. Žiaľ, po príchode sa dozvedeli, že cestu merali zbytočne. „Tam im službukonajúca pani doktorka oznámila, že nie je chirurg, a teda nevie stav posúdiť, odporučila im zájsť do "neďalekých" miest Topoľčany alebo Nitra,“ opísala nám dianie ženina dcéra Alena.

Alenina mama silno krvácala,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Problém je totiž v tom, že okresné mesto Partizánske nemá pohotovostnú chirurgickú ambulanciu. Podľa Aleny sa človek môže spoľahnúť iba sám na seba.

Tvrdí, že miestny Svet zdravia síce zastrešuje mnohé odborné ambulancie, akou je napríklad neurologická ambulancia, pred ktorou starí a chorí ľudia čakajú od štvrtej či piatej rána, v zime aj počas mrazu, aby sa o šiestej, keď sa nemocnica otvorí, mohli ísť zapísať do poradovníka odbornej ambulancie, lebo lekári bežne berú iba desať pacientov za deň a ostatní majú jednoducho smolu.

„Neexistuje možnosť zapisovania pacientov na konkrétny termín telefonicky, bez príplatku, ako to funguje vo vyspelých krajinách. Pacienti s neurologickými ťažkosťami vstávajú čím skôr, pretože vedia, že musia predbehnúť tých, ktorí prídu pred nemocnicu o piatej ráno, inak sa nedostanú na rad,“ pohoršuje sa Alena, ktorej nezostáva nič iné, len dúfať, že situácia v našom zdravotníctve sa zlepší. „Sama neviem, ako by som mohla pomôcť svojim rodičom, aj iným seniorom, aby mohli v pokoji a v ako-takej istote prežiť svoju starobu v meste, v ktorom celý život žili a pracovali. V istote, že ich lekár nepošle preč bez poskytnutia prvej pomoci,“ dodala čitateľka.

Alenina mama silno krvácala,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mesto je rado, že nemocnicu má, pred ôsmimi rokmi jej hrozil zánik

Primátor Partizánskeho Jozef Božik si uvedomuje, že v meste už roky chýbajú špecialisti v oblasti zdravotníctva. „V roku 2011 ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o nezazmluvnení troch oddelení Nemocnice s poliklinikou v Partizánskom. Gynekologicko-pôrodnické, novorodenecké a detské oddelenie boli poslané do zániku, a tým mali nemocnicu položiť na kolená,“ povedal nám s tým, že spolu s kolegami napokon našli investora, ktorý v transparentnej súťaži zagarantoval vyplatenie všetkých dlhov a prevádzku nezazmluvnených oddelení. „Nájomca prevzatím dlhov, vyplatením dlhov voči mestu, ako aj investíciami do nemocnice, vytvoril podmienky pre stabilizáciu celého nemocničného zariadenia,“ pokračuje primátor, podľa ktorého v súčasnosti v nemocnici pracuje viac lekárov ako v roku 2011.

Mesto si prešlo aj zápasom o obe pohotovosti. „Ministerstvo pripravovalo variant, že ambulantné pohotovosti pre deti a dospelých budú len v 38, resp. 43 okresoch. Rokovania u vtedajšieho ministra jednoznačne presvedčili odborných zamestnancov na úrovni generálnych riaditeľov sekcií a politické rozhodnutie sa zmenilo. A tak aj do Partizánskeho prišli obe ambulantné pohotovosti,“ vysvetlil Božik.

Primátor sa nám zmienil i o tom, že inicioval aj rokovanie s ministerkou zdravotníctva, ktoré sa uskutočnilo v druhej polovici minulého roka v Bojniciach. „I tam som apeloval smerom k ministerke a ministerstvu, že je potrebné situáciu zásadne riešiť. V Trenčianskom kraji je naša mestská nemocnica poslednou, ktorá pracuje na báze všeobecnej nemocnice. Máme 9 oddelení a 15 ambulancií. Medzičasom tak zanikla nemocnica v Púchove a výrazne obmedzené na báze jedného oddelenia, resp. dvoch aktuálne pracujú nemocnice Handlová, Ilava, Bánovce nad Bebravou i Nové Mesto nad Váhom,“ spresnil.

V ostatnom čase v Partizánskom pribudli onkologická, hematologická, detská gastroenterologická ambulancia a po atestácii lekára nemocnica pripravuje otvorenie druhej neurologickej ambulancie. „Mojím záujmom je, aby v spolupráci s nájomcom bolo ambulancií čo najviac k všeobecnej spokojnosti pacientov. O všetkom však rozhoduje dostatočný počet lekárov a zazmluvnenie výkonov poisťovňami. Preto neustále presadzujem, aby tzv. minimálna sieť špecialistov nebola stanovovaná na úrovni kraja, ale okresu. Prísľub je, že by to tak malo byť, ale vecne sa ešte nenaplnil,“ dodal pre Topky.sk Božik.  

Viac o téme: NemocnicaPartizánskeChirurgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu