Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Extrémistickí kotlebovci posielajú do prezidentského súboja svojho lídra: Profil Mariana Kotlebu

Marian Kotleba Zobraziť galériu (5)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Činnosť kontroverzného politika a bývalého pedagóga Mariana Kotlebu sa začala ešte v roku 2003 v hnutí Slovenská pospolitosť. Keď bolo toto hnutie neskôr rozpustené najvyšším súdom pre kontroverzné a protiústavné politické tendencie. Po založení strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko sa líder hnutia dostal až do parlamentu. Dnes to skúša s kandidatúrou na prezidenta. Toto je profil Mariana Kotlebu.

Líder hnutia ĽS-NS Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Študoval na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša, kde zmaturoval v odbore elektronické počítačové systémy. Jeho štúdium pokračovalo na Univerzite Mateja Bela. Začal študovať pedagogiku na Prírodovedeckej fakulte. Získal magisterský titul v odbore učiteľstvo všeobecno-vzdelávacích predmetov. Titul inžinier ekonómie mu bol v roku 2013 udelený po štúdiu na Ekonomickej fakulte rovnakej univerzity. 

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Preradený na inú pozíciu

Kotlebove extrémistické názory sa začali prejavovať už pri výučbe na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici. Nátlak zo strany verejnosti, médií a vlády spôsobil, že v roku 2006 bol preradený na pozíciu správcu školskej počítačovej siete.

Kotleba nemal strach prezentovať svoje extrémistické postoje aj naďalej. V marci roku 2009 ho polícia zaistila kvôli propagácií fašizmu a mnohých iných hesiel, používaných za obdobia prvého slovenského vojnového štátu 

Policajti zatýkajú bývalého vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu po tom, čo do mikrofónu zakričal hanlivý pozdrav.
Zobraziť galériu (5)
Policajti zatýkajú bývalého vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu po tom, čo do mikrofónu zakričal hanlivý pozdrav.  (Zdroj: TASR – Tomáš Halász)

Líder extrémistického hnutia

Kotlebov začiatok na poli národno-politickej dráhy sa datuje k roku 2003, kedy bol zvolený za vodcu združenia Slovenská pospolitosť. 1. marca 2006 však Najvyšší súd SR rozpustil toto hnutie kvôli protiústavnej činnosti, ktorú toto hnutie vykonávalo. Je to historicky prvý prípad, keď najvyšší súd rozpustil politickú stranu na Slovensku. Okrem toho, že strana bola označovaná za extrémne radikálnu, oslavovala vojnový slovenský štát a vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa.

Angažovanie vo voľbách

Vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) to Marian Kotleba skúšal viackrát. Na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja sa chcel dostať ešte v roku 2009, kedy kandidoval ako nezávislý a získal štvrté miesto, čo v prepočte na percenta znamenalo zisk 10,03 %.

Marian Kotleba neignoroval ani komunálne voľby v roku 2010. Kandidoval do 7. banskobystrického obvodu a získal 1050 hlasov. Skončil pred Martinom Klusom, ktorý získal len o šesť hlasov viac.

Šok predstavovali voľby do VÚC v roku 2013, kedy sa Kotleba so ziskom 21,30 % platných hlasov prebojoval do druhého kola. Na prvom mieste bol dovtedajší župan Vladimír Maňka. Kotleba Maňku v druhom kole porazil so ziskom 55,53 % platných hlasov a stal sa županom Banskobystrického samosprávneho kraja. Marian Kotleba je od roku 2014 ženatý s manželkou Frederikou.

Kotleba, stretnutie s prezidentom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kauzy na poste župana

V júli 2015 župan Kotleba v rámci zriaďovateľskej pôsobnosti kraja nepodpísal prijatie grantu od Ministerstva kultúry vo výške 20 000 €, čo bolo zdrvujúce pre tamojšie štúdio tanca. To muselo vtedy zrušiť 11. ročník medzinárodného tanečného festivalu Dni tanca. Vyjadrenie vtedajšieho vedenia kraja znelo: „Podpísanie, respektíve nepodpísanie dotačných zmlúv je v plnej kompetencii Mariana Kotlebu. Pri posudzovaní hodnotí nielen finančné, ale aj morálne aspekty predkladaných projektov.“


Na dôvody nepodpísania grantu pre bábkové divadlo sa Kotlebu pýtali i poslanci kraja


​V tom istom roku prišlo o dotácie aj Bábkové divadlo na rázcestí na projekt Stop extrémizmu. Divadlu vtedy vyjadrilo podporu aj Slovenské národné divadlo a vyhlásilo, že situácia v Banskobystrickom kraji je znepokojivá.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Volebný zlom

Ešte v roku 2010 založil Marian Kotleba hnutie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Toto hnutie to v spomínanom roku skúšalo v parlamentných voľbách, no nedostalo sa cez brány parlamentu.


Povolebné Slovensko sa spamätáva: Predstavujeme vám víťazov a porazených


​Tento zlom nastal až vo voľbách v roku 2016, kedy sa so ziskom 8,04 % hnutie dostalo do parlamentných lavíc. Po Kotlebovom boku sa do parlamentu dostal aj jeho brat Martin, Rastislav Schlosár či Milan Uhrík, ktorí rovnako ako on zdieľajú nadefinovanú ideológiu strany ĽS-NS. Marian Kotleba sa zároveň stal členom osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a stálej delegácie NR SR v Medziparlamentnej únii.

Kontroverzné sumy na šekoch

Kotleba 14. marca 2017 na podujatí svojej strany rozdal trom rodinám šeky po 1488 eur. Vzniklo podozrenie, že strana sa tým prihlásila k známemu neonacistickému symbolu 1488. Číslo 14 predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.


Kotleba má na krku ďalší problém: Kriminálka vyšetruje šeky k oslave fašizmu


Polícia vtedy začala aj trestné stíhanie. „Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci dňa 21. 3. 2017 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začal podľa § 199 ods. 1, ods. 2 Trestného poriadku trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 ods. 1, Trestného zákona," potvrdil vtedy hovorca Prezídia Policajného zboru.

Líder hnutia ĽS-NS sa vtedy ohradil. "Ak Špecializovaný trestný súd (ŠTS) prijme obžalobu, budem prvý politik súdený nie za to, že rozkráda verejný majetok a berie ľuďom peniaze, ale za to, že im ich dáva. Je to absurdná situácia. My sa nebojíme pojednávania na ŠTS a verím v to, že ak súd nastane, budem oslobodený," reagoval Kotleba. 

Vyhlásenie kandidatúry

Ohlásenie prezidentskej kandidatúry Mariana Kotlebu prebehlo 31. mája minulého roku. Ohlásil to podpredseda strany ĽS-NS Milan Uhrík. „Vzhľadom na formálne a odborné predpoklady sa predsedníctvo rozhodlo, že naším kandidátom bude Marian Kotleba,“ povedal Uhrík 


PRÁVE TERAZ Marian Kotleba ohlásil kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky


„Prezidenta volia občania a nie poslanci, preto spúšťame petíciu. Sústredíme sa preto na zber podpisov, následne oznámime program a zreorganizujeme úlohy. Našou ambíciou je zozbierať podstatne viac ako je 15 000 podpisov voličov,“ dodal Uhrík. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu