Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotleba podal trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenia: Je za tým zimná údržba ciest

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BANSKÁ BYSTRICA - Poslanec Národnej rady SR a krajský poslanec Marian Kotleba podal v utorok (8.1.) v noci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. Týka sa nedostatočných zásob posypovej soli v strediskách Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), ako i zanedbania prípravy na zimnú údržbu na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na čo mal v týchto dňoch doplatiť aj horský priechod Donovaly.

Predseda ĽSNS a bývalý šéf BBSK o tom informoval v stredu v Banskej Bystrici. "Zašlo to až tak ďaleko, že došlo k situácii, ktorá v našom kraji nenastala minimálne asi šesť rokov. Donovaly boli aj pre osobnú dopravu absolútne neprejazdné a časť dňa potom iba so snehovými reťazami. Ide o nepochopiteľnú situáciu, BBSK alebo BBRSC zanedbali prípravu svojich stredísk na zimnú údržbu a podcenili naskladnenie posypového materiálu. Žiaľ, dopravné nehody, ktoré sa na území kraja za posledné štyri dni stali, pravdepodobne padajú na vrub nedostatočne odhrnutých a posypaných ciest," zdôraznil Kotleba.

Poslanec NR SR Martin Beluský, ktorý svojho času pôsobil vo vedení BBRSC, vyzval v tejto súvislosti vodičov, ktorým sa stala havária pre neposypané a neodhrnuté krajské cesty, aby sa súdili s BBSK.

Podľa stanoviska Úradu BBSK z 5. januára, kedy prvý raz odznela kritika ĽSNS na nedostatočnú zimnú údržbu, sú sklady vo všetkých strediskách BBRSC posypovou soľou zásobené.

"Rovnako majú podľa zmluvy s dodávateľom zabezpečenú aj nepretržitú dodávku soli z centrálneho skladu dodávateľa v Banskej Bystrici. Ak by teda niekedy došlo k nedostatku posypovej soli v sklade, bude dovezená do pár hodín podľa požiadavky," reagovala hovorkyňa kraja Marcela Glevická.

"Ako krajský poslanec som sa bol fyzicky o tom presvedčiť. Prečo sypače neboli na ceste? Prečo boli uzavreté Donovaly? Keď vám chlapi povedia, že sypače nemôžu ísť vonku, pretože nemajú čím sypať... Tu nejde o to, že by nechceli ísť, ale preto, že nie je posypový materiál," oponoval Kotleba.

Vo štvrtok (10.1.) bude preto bojkotovať slávnostné novoročné zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré má byť v Osrblí s jedným pracovným bodom a obedom. To súvisí najmä so štartom kampane pred Majstrovstvami sveta juniorov a mládeže v biatlone, ktoré sa začínajú 25. januára. Výjazdové rokovanie má v programe tiež bežkovanie či zastrieľanie si na strelnici spoločne s členmi juniorského reprezentačného tímu.
 

Viac o téme: údržbaCestyTrestné oznámenieMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu