Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mimoriadny výbor k únosu Vietnamca: VIDEO Padli nové závažné obvinenia!

Denisa Saková a Milan Lučanský na zasadnutí mimoriadneho výboru pre obranu a bezpečnosť Zobraziť galériu (16)
Denisa Saková a Milan Lučanský na zasadnutí mimoriadneho výboru pre obranu a bezpečnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po medializácii svedeckých výpovedí policajtov v kauze únose Vietnamca sa opäť narušil pokoj vo vládnej koalícii i medzi ostatnými stranami. Opozícia preto iniciovala zvolanie mimoriadneho brannobezpečnostného výboru, ktorý sa má začať dnes o desiatej. Stále však nie je jasné, či bude prístupný pre médiá, alebo nie. Predseda výboru Anton Hrnko novinárom pred začiatkom povedal, že výbor bude neverejný. Po odchode médií si Kaliňák napriek počiatočnej dohode vybojoval, aby bol výbor celý neverejný.

Na výbor postupne prichádzali členovia Milan Krajniak, Marian Kotleba, Gábro Grendel, Ľubomír Galko, Anton Hrnčiar i Robert Kaliňák. Výbor sa začal pár minút po desiatej kvôli meškaniu ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá sa za meškanie ospravedlnila. Prvá časť výboru mala byť pôvodne neverejná a druhá verejná. Kaliňák si však po odchode médií presadil, že celý výbor bude neverejný. Podľa Beblavého rezort vnútra i polícia vo veci zavádzali.

VIDEO Robert Kaliňák po výbore

Robert Kaliňák po výbore

Aktualizované 14:02 „Čím viac o kauze viem, tým viac som znechutený zo všetkých súvislostí, ktoré na tento únos nadväzujú,“ opísal Krajniak.

Aktualizované 13:55 „Protirečivých informácií je veľmi veľa a verím, že skutočnú pravdu odhalí nezávislé vyšetrovanie, ktorému už nič nebráni,“ uviedol po výbore Andrej Hrnčiar.

Aktualizované 13:22 „Ak by bol pán Kaliňák páchateľ, tak by sa na tomto výbore nesprával inak. Pravdepodobnosť, že pán Kaliňák je do toho namočený, sa teraz u mňa snúbi s istotou,“ zopakoval Galko pred médiami svoje tvrdenie krátk po výbore. 

Galko po výbore

Aktualizované 13:15 Som stopercente presvedčený, že Denník N zverejnil klamstvá

„Áno, som o tom stopercentne presvedčený,“ povedal exminister vnútra. Kaliňák sa pýta, či vôbec existujú svedkovia, s ktorými denník hovoril. „Môj ochranca nebol na palube, neboli žiadne motorky, ani nikto nevidel nič také, čo vy označujete za podozrivé. Ani ja som takú informáciu nemal.“ To podľa neho znamená, že svedkovia buď tam neboli, alebo si to vymysleli. Kaliňák reaguje trochu agresívne.

Aktualizované 13:05 Ak som bol naivný, prosím, ale nepredpokladal som to

„Neviem, čo by som mal robiť, neviem, nerozumiem tomu. Pán redaktor, ste zase bulvárny. My sme jasne povedali, že naša pohostinnosť a veľkorysosť neboli zneužité,“ odpovedal Kaliňák nervózne na otázku čo bude robiť, ak sa preukáže, že vládny špeciál na únos požičal. „Ak som bol naivný, prosím, ale nepredpokladal som to. Ani dnes mi to nejde do hlavy, aby váš partner z inej krajiny osobne prišiel, aby si niekoho zobral, to je vec, ktorá sa mi ťažko verí, to je veľmi komplikované.“

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:02 Kaliňák uviedol, že utajované informácie sa nedajú rozdeliť na verejnú a neverejnú časť. Sám ešte nevie, kedy pôjde na výsluch. „To sú jediné otázky, ktoré ma momentálne zaujímajú, medzi nami, aby sme odpovedali a mohli určiť všetku špinu, čo ste nakydali,“ povedal Kaliňák. 

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„My vidíme históriu našich vecí, ktoré zadávame, ale cudziu históriu nevidíme, to je nové. To sme sa naučili. Vtedy sme sa na to pýtali, nenachádzal sa tak a cudzie údaje nevidíme. Keby vec nebola vymazaná, tak by tam bola,“ povedal Kaliňák. Ukázalo sa totiž, že Nemci ho tam pravdepodobne zadali, ale keď zistili, že už je vo Vietname, tak ho vymazali. „Budeme požadovať administrátora systému v Štrasburgu, či v databázach a v historických logoch vieme túto informáciu dohľadať.“

Aktualizované 12:57 „Ak bolo Slovensko zneužité, tak to považujem za to, že Vietnamská republika zneužila pohostinnosť Slovenskej republiky, pokiaľ sa preukáže, že Slovensko bolo nevedome zneužité,“ uviedla Saková. Na otázky o tom, či je to vina ministerstva odpovedala, že zatiaľ nie sú výsledky vyšetrovania a nemajú ani informácie z nemeckej strany.

Aktualizované 12:55 Moje sci-fi bolo možno trochu emotívnejšie

Saková priznala, že označenie príbehu za sci-fi bolo z jej strany trochu emotívnejšie. Zároveň vysvetlila, čo tým myslela. „Mne pripadala ako sci-fi skutočnosť, že po vyše 25-ich rokoch budovania demokratického štátu môže niekto mať obavu o svoj život, keby skutočne sa priznal a podal trestné oznámenie a povedal to, čo povedal, ako utajený zdroj, to sa mi nezdalo,“ povedala Saková s tým, že všetky informácie z článku sa budú preverovať. 

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizovaný 12:50 „My tento prípad nevyšetrujeme. Na májovom výbore som poprosila ešte bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby zistil, či bola unesená osoba v schengenskom systéme ako nezvestná či monitorovaná osoba. Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce deklaroval, že v máji nenašiel žiadnu stopu, že je v systéme,“ uviedla Saková s tým, že budú žiadať administrátora schengenského systému, aby informáciu dohľadal. 

Aktualizované 12:42 Krajčirovič bol podľa Sakovej postavený mimo službu, rozdiel je v pojmoch. „Vôbec sme nezavádzali, to vyhlásenie sme dali v pondelok s tým, že nebude riadiť úrad a bude postavený mimo službu,“ vysvetlila Saková. 

Aktualizované 12:26 Podľa Galka tam nič tajné neodznelo, okrem dvoch troch vecí, ktoré nemôže prezradiť. „Mám to všetko spísané. Nejaké nové veci tam zazneli, ale ja hovorím, že pravdepodobnosť, že je do toho Kaliňák do toho zapletený sa mi po tomto kríži pomaly s istotou.“

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:12 Podľa Hrnka bolo rokovanie konštruktívne, polícia nezlyhala

„Dospeli sme k záveru, že orgány činné v trestnom konaní budú musieť urobiť svoju prácu. Keď sa vyšetrovanie uzavrie, znova zvoláme výbor, ktorý by sa zaoberal výsledky riešenia,“ povedal Hrnko po výbore. Nič také, ako zlyhanie polície nebolo podľa Hrnka na výbore naznačené.

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Na základe tohto sa nedá povedať či áno, alebo nie. Ja predpokladám a verím, že ak Slovensko bolo zapojené nejakým spôsobom, tak nevedomo, ale na to musia dať odpoveď orgány,“ odpovedal na otázku, či bolo Slovensko zapojené do únosu či už vedome, alebo nevedome.

Vnútro aj polícia zavádzali verejnosť

Prvý po výbore informoval Miroslav Beblavý zo strany SPOLU, ktorý nie je členom výboru, no zúčastnil sa ho. „Vysvetľujem si to tak, že sa obávali toho, že pod verejným vypočutím by bolo zrejmé, že pani ministerka Saková ani pán policajný prezident nemajú záujem na skutočnom vyšetrení udalosti,“ uviedol Beblavý na adresu Kaliňákovho návrhu na neverejné zasadnutie.

Beblavý po výbore

„Nemám dôveru k úprimnej snahe pána policajného prezidenta a pani ministerky to vyšetriť, mám pocit, že ich riadi pán poslanec Kaliňák,“ povedal s tým, že stále im tlmočí veci tak, že Slovensko sa na únose podieľalo nevedome. „Jeho postoj ako to vyšetriť, je zrejmý.“

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Dnes je zrejmé je policajný zbor a ministerstvo vnútra v minulosti zavádzali poslancov národnej rady a verejnosť, pretože formulovali svoje výstupy tak, aby sme nechápali, čo sa skutočne dialo,“ povedal Beblavý. Saková klamala, keď v tlačovej správe 6. augusta vyhlásila, že postavila riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčiroviča „mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania“. Saková to priznala na rokovaní výboru. Krajčirovič je totiž len na pracovnej rehabilitácii, potvrdil Beblavý. Saková podľa neho poslancom vysvetlila, že nemá kompetenciu postaviť Krajčiroviča mimo službu, „ale poslala ho na nútenú dovolenku“.

Kaliňák bol nervózny

Beblavý zhodnotnotil dotarejšie zasanutie výboru, na ktorom podľa neho vystupoval Lučanský a jeho nadriadení Saková a Kaliňák. „Kaliňák voľne vstupoval do diskusie, rozprával za nich aj cez nich a rozprával aj cez nás. Skutočným ministrom vnútra aspoň vo vzťahu k tejto veci a podľa tohto výboru je stále pán poslanec Kaliňák,“ povedal predseda SPOLU s tým, že Saková poslancom povedali, ktoré informácie sú utajované a o ktorých informovať môžu. 

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pán Kaliňák neustále všetkým skákal do reči. Bol extrémne nervózny aj na jeho pomery,“ povedal Beblavý. Či smeruje situácia k mimoriadne schôdzi zatiaľ nie je známe. „S kolegami som nekomunikoval, to bude predmetom zrejme po výboroch.“

Kaliňák presadil, aby bol celý výbor neverejný

Ministerka vnútra Denisa Saková sa po takmer desiatich minútach sprostrekovane ospravedlnila za meškanie. Na výbor dorazila aj policajným prezidentom Milanom Lučanským. „Prepáčte, trochu sme nezvládli dopravnú situáciu v Bratislave,“ povedala na úvod Saková.

Mimoriadny výbor úvod

Hrnko následne otvoril výbor. Program schôdze bol shcávlený jednohlasne, Saková požiadala o rokovanie v režime vyhradené, pretože ide o utajované informácie. Grendel navrhol, aby časť ministerky bola neverejná a časť, kde budú klásť otázky poslanci Sakovej, ostala verejná. „Určite máme množstvo informácií, ktoré myslím si, že vzhľadom na to, čo odznelo v médiách, sú relevantné, aby sme tieto domnienky vyvrátili. No sú v nejakom režime, tak závisí na pánoch poslancoch, že čo budú chcieť počuť,“ povedala Saková s tým, že množstvo informácií, ktoré môžu povedať, bude obmedzené.

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Členovia výboru sa potom dohodli, ktorá časť bude verejná a ktorá neverejná. Po odchode médií sa však situácia zmenila. Miroslav Beblavý, ktorý je na výbore, aj keď nie je členom, informoval, že Kaliňák presadil, aby bol celý výbor neverejný. „Po odchode novinárov sa Kaliňák práve pokúša zabezpečiť, aby celý výbor o únose bol neverejný, aj keď predtým koalícia súhlasila za prítomnosti novinárov, že bude aj verejná časť,“ uviedol na sociálnej sieti s tým, že Kaliňákovi to prešlo a ďalej už o výbore nemôže informovať. 

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

VIDEO Členovia výboru postupne prichádzali

Mimoriadny výbor príchody


MIMORIADNE Kaliňák bol na detektore lži! Toto sú výsledky na otázky o únose Vietnamca


Mimoriadny výbor

Hrnko vysvetľoval 

Ešte pred oficiálnym začiatkom výboru novinárom Hrnko vysvetľoval, že výbor bude zrejme neverejný. Novinári chceli byť prítomní aspoň na úvodnej časti hlasovania. „Podľa môjho názoru k žiadnemu hlasovaniu nemôže prísť, keď pani ministerka povie, že jej informácia je vyhradená, výbor to musí rešpektovať,“ povedal Hrnko na fakt, že novinárov musia pustiť na úvod, keď to bude hovoriť. 

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak chcete mať teátro, môže byť aj verejný

Predseda výboru Anton Hrnko reagoval, ak sa chcú opoziční poslanci dozvedieť dôležité informácie, rokovanie musí byť bez verejnosti a médií. „Ale ak chcú 'teátro', tak môže byť verejný,“ poznamenal s tým, že sa prispôsobí rozhodnutiu väčšiny poslancov na výbore.

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Výbor zvolal Hrnčiar

Členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť dnes od desiatej hodiny zamestná kauza únos vietnamského občana. Tieňový minister vnútra za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Gábor Grendel trvá na tom, aby bolo rokovanie výboru verejné. Verejnosť by podľa neho mala vidieť na vlastné oči, ako bude ministerka vnútra Denisa Saková vysvetľovať svoje kroky v kauze únosu vietnamského občana.

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pred štyrmi mesiacmi, keď kauza únosu vietnamského občana vypukla, sme sa všetci opoziční členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť správali konštruktívne a korektne. Akceptovali sme, že vypočutie ministerky vnútra a policajného prezidenta bude neverejné. Dnes sa ukazuje, že to bola chyba,“ tvrdí poslanec za OĽaNO a člen výboru, podľa ktorého neexistuje dôvod na to, aby sa rokovanie odohrávalo za zatvorenými dverami. „Na začiatku preto požiadam predsedu výboru, aby bolo rokovanie verejné. Ak to však odmietne, predložím to ako procedurálny návrh, aby o tom hlasovali všetci prítomní členovia výboru,“ uviedol.

Saková bude vysvetľovať

Predseda výboru Anton Hrnko ho zvolal na základe naliehania podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara. Hrnko to oznámil na sociálnej sieti. Rozhodol sa tak po podnetoch od opozičného poslanca zo SaS Ľubomíra Galka, ktorý tvrdí, že opozícia má už nazbierané podpisy na zvolanie mimoriadneho výboru. „Požiadal som ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby čo najobšírnejšie vysvetlila predmetnú kauzu, lebo dobré meno nášho štátu nemôže byť poškodzované nikým,“ napísal Hrnko na sociálnu sieť.

Mimoriadny výbor k únosu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Hrnka to, čo sa v poslednom čase deje okolo údajného prevozu uneseného Vietnamca letkou ministerstva vnútra, je nedôstojné a mimoriadne škodí dobrému menu našej vlasti, Slovenskej republiky. „Ako vždy v jednoznačných veciach môže byť pravda len jedna. Buď majú pravdu tí, čo tvrdia, že letka bola zneužitá, alebo má pravdu strana druhá. V tomto prípade by nemalo platiť to matovičovské, ja ťa oblejem hnojovkou a ty sa čistí sám. V tomto musí jedna strana dostať to, čo jej patrí,“ konštatoval Hrnko.

Členovia výboru sa majú zaoberať kauzou údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym leteckým špeciálom. Ako povedal Grendel, domáce tajné služby musia mať činnosť zahraničných pod kontrolou, v opačnom prípade musí byť patrične vyvodená osobná zodpovednosť. Ak sa tak nestane, vynárajú sa podľa Grendela podozrenia, že tajné služby napomáhali Ministerstvu vnútra SR pri tejto operácii. Opozičný poslanec doplnil, že jedinou možnosťou v tejto situácii sú predčasné parlamentné voľby. Denník N vo štvrtok 2. augusta zverejnil výpovede policajtov, ktorí prehovorili pre toto médium o únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. 

Viac o téme: Ministerstvo vnútraDenisa SakováMilan Lučanskýúnos VietnamcaVýbor pre obranu pre a bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu