Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrnko v debate s Krajniakom: Kandidatúru lídra SNS Andreja Danka na prezidenta nevylúčil

Anton Hrnko a Milan Krajniak Zobraziť galériu (4)
Anton Hrnko a Milan Krajniak (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Orgány činné v trestnom konaní je potrebné nechať pracovať a veriť v to, že tých, ktorí vykonali, sprostredkovali alebo si dali objednať vraždu novinára Jána Kuciaka, sa slovenskej polícii podarí vypátrať, dá ich na lavicu obžalovaných a budú odsúdení podľa práva. V nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol podpredseda SNS Anton Hrnko. Nevylúčil ani Dankovu kandidatúru na prezidenta, aj keď sa o tom podľa jeho slov ešte nerozprávali.

„Neverím, že vyšetrovatelia, ktorí majú mimoriadny záujem o to, aby sa kauza vraždy Kuciaka a Kušnírovej vyriešila, by chceli, aby sa nejakým spôsobom dostali do trestného konania nejaké piesky, ktoré by ten stroj zabrzdili,“ povedal predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR. 

Anton Hrnko sa pustil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hrnko zároveň vyzval, aby „sme nechali naše orgány činné v trestnom konaní konať tak, ako im zákon určuje“. Zároveň vyslovil, že verí, že "vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí sú v tomto zaangažovaní, robia všetko pre to, aby neurobili pochybenia, ktoré by ich titanskú prácu spochybnili". Na adresu Mariana K. poznamenal, že "to nie je človek, s ktorým by si sadol za jeden stôl". No tiež uviedol, že na druhej strane "nie je možné niekoho odsúdiť na základe toho, čo sa píše v novinách".

Kandidatúru Danka nevylúčil

Podpredseda SNS Anton Hrnko nevylúčil, že by predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) mohol kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Priznal to v diskusnej relácii. „Ja osobne si myslím, že pán predseda má veľkú úlohu v SNS. Ale keby bola iná situácia, ktorá by nejakým spôsobom toto vyžadovala, tak by som s tým musel súhlasiť, aj to podporiť,“ uviedol Hrnko. Podotkol však, že žiaden orgán strany o možnej kandidatúre Andreja Danka nerokoval. Rovnako tiež povedal, že Danko ešte zatiaľ "dôrazne" nepovedal, že by chcel kandidovať.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Väzby Kollára na Alenu Zsuzsovú

Člen brannobezpečnostného výboru Milan Krajniak (Sme rodina) priznal, že predseda strany Sme rodina Boris Kollár pozná Alenu Zsuzsovú. Zdôraznil, že Kollár finančne tejto žene pomohol pri výchove dcéry rovnako, ako pomohol stovkám iných na Slovensku. Krajniakovi sa nepáči, že takáto pomoc slovenským deťom je Kollárovi vyčítaná, ale keď nechce prijať 50 sirôt zo Sýrie, tak je obvinený z toho, že „nemá sociálne cítenie“. „Buď nie je fér jedna kritika, alebo nie je fér druhá kritika,“ uviedol. 

Hrnko v debate s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Na adresu šéfa svojej strany Krajniak tiež dodal, že „Kollár zvyšuje sledovanosť médií, takže médiá sa tomuto venujú“. „Každý svätec má svoju minulosť a každý hriešnik má svoju budúcnosť,“ okomentoval Kollárove známosti Krajniak. „Za to, čo sa udilo pred 20 rokmi, za to nikto z nás nemôže,“ dodal. Krajniak tiež uviedol, že je rád, že sa na Slovensku dejú veci, ktoré nie sú len kozmetickou úpravou. „Ja som rád, že sa veci pohli. Myslím si, že tí štyria obvinení a Marian K. nemajú pocit, že to, čo sa udialo, bolo len kozmetickou zmenou,“ uviedol. Podľa jeho slov je 90 ľudí, dvaja prokurátori a ďalšie osoby, ktoré na prípade vraždy pracujú, znakom toho, že na Slovensku sa kauzy dajú vyšetriť.

V kauze únosu Vietnamca záleží na Sakovej

Na tému únosu Vietnamca Krajniak reagoval tak, že podľa jeho názoru ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD) buď klamali, alebo klame ona. Ak jej niekto klamal, tak sa pýta, či títo ľudia ešte pracujú na polícii, alebo či šéfka rezortu vnútra vyvodí zodpovednosť nad tými, ktorí jej zrejme klamali. Hrnko pripomenul, že ak sa na Slovensku udialo zavlečenie, je dôležité počkať na výsledky vyšetrovania. Do prípadu nechce nijako zasahovať.

Politici sa vyjadrili aj k téme volieb. Podľa Hrnka by bolo možno dobré, keby sa vytvorili dve silné politické strany, ktoré by združovali menšie strany a zabezpečovali tak stabilitu v štáte. Naopak, Milan Krajniak si myslí, že by to predstavovalo akýsi "extrém", preto bude jeho strana v nadchádzajúcich voľbách kandidovať samostatne.

Viac o téme: SNSMilan KrajniakAnton HrnkoSme rodinaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu