Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chladnokrvná poprava novinára: Slovensko sa mení, už nežijeme v bezpečnom štáte

Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka boli chladnokrvne zavraždení. Zobraziť galériu (5)
Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka boli chladnokrvne zavraždení. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, AP/Aktuality)

BRATISLAVA - Slovenským i zahraničným mediálnym svetom a verejnosťou včera otriasla šokujúca správa. Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú chladnokrvne zastrelili v jeho dome. Táto úkladná vražda nemá v súčasných dejinách obdobu. Vo vzduchu teraz visí otázka, či naozaj žijeme v bezpečnej a demokratickej krajine. Spýtali sme sa preto bezpečnostných analytikov, aký je ich pohľad na túto mimoriadnu udalosť.

Chladnokrvná dvojnásobná úkladná vražda otriasla nielen Slovenskom, ale aj zahraničím. Politici, osobnosti a novinári sa vyjadrujú k mimoriadne tragickej udalosti. To, čomu mnohí neverili, sa stalo skutočnosťou. Investigatívny novinár prišiel kvôli svojej práci o život. Kuciak sa venoval mnohým témam, medzi ktorými bolo aj kradnutie eurofondov talianskou mafiou na východe Slovenska. Pre slobodu tlače je to jeden z najčernejších dní v súčasnosti.

Polícia brala Kuciakove oznámenie na ľahkú váhu

Český bezpečnostný poradca a analytik Andor Šándor si myslí, že v prípade Kuciakovho trestného oznámenia polícia situáciu podcenila. „Mala trestné oznámenie hneď preveriť a venovať sa mu. Prešla neúmerne dlhá doba, polícia to zobrala na ľahkú váhu. Dúfam, že slovenská polícia si z toho vezme ponaučenie,“ povedal pre Topky Šándor. „Polícia ho (Kočnera, pozn. red.) mala vypočuť v momente, keď bolo podané trestné oznámenie. Mala vtedy žiadať podanie vysvetlenia. A mala si uvedomiť, koho sa trestné oznámenie týka.“

Občianske združenie Matica Rómska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

Podľa Juraja Zábojníka by mali v prípade Kuciakovho trestného oznámenia preveriť činnosť postupu polície viaceré nadriadené orgány. „Ja sám som zvedavý, čo sa dozviem z verejnoprávnych médií a aký je vývoj. Je potrebné túto ohavnú vraždu dôkladne vyšetriť, pretože je ohrozený jeden z najdôležitejších pilierov, na ktorých štát stojí,“ uviedol pre Topky Zábojník.

Poprava vrhá na Slovensko zlé svetlo 

Na mieste činu to mohlo vyzerať rôzne, Šándor však nepochybuje, že išlo o popravu. „Išlo o klasickú popravu. Mohli byť zabití v spánku. Žena sa možno zobudila, preto musela zomrieť aj ona. Bola to veľmi dobre pripravená vražda. S najväčšou pravdepodobnosťou ju vykonal nájomný vrah, ktorý k obetiam nemal žiaden vzťah a nezanechal po sebe žiadne stopy,“ povedal analytik.


Témy, o ktorých písal Kuciak pred vraždou: Nicholson prehovoril o možnom motíve


Polícia vie podľa Šándora zrejme viac, ale v tomto štádiu nič nepovie, aby nemohla pomôcť páchateľovi. „Nemyslím si, že slovenskí novinári sú ohrození na životoch, no tento prípad nevrhá príliš dobré svetlo na Slovensko.“ Policajný prezident v súvislosti s úkladnou vraždou vyhlásil, že poskytne novinárom alebo ľuďom, ktorí to požadujú, ochranu. „Nemyslím si, že prehlásenie má priamu spojitosť s vraždou, je to také prehlásenie štátu,“ dodal Šándor.

Vražda Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ph)

Čas hrá proti objasneniu vraždy

„Som presvedčený, že bude vypovedať niekoľko osôb, ktoré mali vzťah k zavraždenej osobe. Či už osoby, o ktorých písal, alebo osoby z jeho blízkosti,“ odpovedal na otázky, či by mal v prípade vypovedať aj Marián Kočner. „Úkony musí polícia vykonať neodkladne a veľmi rýchlo, pretože čas hrá proti očakávanému a rýchlemu objasneniu a stopy postupne chladnú,“ uviedol bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Ide o veľa, rozhodujú prvé minúty

Podľa Zábojníka je základovou doskou, na ktorej sa potom stavia a uberá celé vyšetrovanie, vždy viacero verzií. „V tomto prípade však bude pravdepodobne stanovená ako prvá základná verzia a motív vraždy, ktorý má súvislosť s výkonom a činnosťou práce samotnej obete, ktorej sa venoval a na ktorých prípadoch pracoval,“ povedal Zábojník s tým, že všetko záleží aj na dôkladne urobenej prvotnej práci a úkonoch na mieste vraždy.

Čím viac dôkazov sa na mieste činu zdokumentovaním prostredia, získaním identifikátorov možných pravdepodobností získa, tým viac podrobností o profile vraha, jeho motíve či spôsobu usmrtenia obetí dokáže polícia získať. „Je to mravenčia práca a mali by byť nasadení tí najlepší odborníci, akých tento štát má,“ povedal analytik.

Chladnokrvná poprava novinára: Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj, aktuality.sk)

„Ide o veľa a musí byť v záujme všetkých zainteresovaných čím skôr vraždy objasniť, nájsť páchateľa resp. páchateľov a samozrejme aj objednávateľa. Ak neboli zavraždené telá v tesnej blízkosti pri sebe, ale každé inde, je to identifikátor, ktorý môže veľa vniesť do celého vyšetrovania,“ povedal Zábojník. To, kto z páru mohol zomrieť prvý, určí súdny lekár, odborník po dôkladnej analýze jednotlivých častí tela na obetiach vraždy.

Slovensko sa mení, novinári nežijú v bezpečnom štáte

Jedno je jasné. Toto sa v dejinách Slovenska zrejme ešte nestalo. „Vie o nás celý svet a, bohužiaľ, je to veľmi nepríjemné. Od tejto vraždy sa bude odvíjať ďalší vývoj v tejto krajine, pokiaľ sme naozaj právny a demokratický štát. Ochrana novinárov sa musí začať riešiť. Rovnako aj všetky súvislosti s ich pôsobením, aby mohli zodpovedne a odborne vykonávať svoju prácu,“ povedal analytik, a zároveň dodáva, že novinári sú nástrojom kontroly, na ktorý sa občania tejto krajiny spoliehajú.

„Ak sa stal takýto ohavný čin, tak odpoveď je jasná. Potom ťažko hovoriť o ochrane novinárov a o tom, že žijú v bezpečnom štáte. Zahraničné médiá nás do tejto pozície nestavajú, a to je zlé. Myslím, že v najbližšej budúcnosti sa v súvislosti s touto vraždou občania dozvedia ešte prekvapujúce informácie,“ napísal. To môže podľa Zábojníka veľmi ovplyvniť budúcnosť niektorých ľudí. „Nastane tlak, to je prirodzené. Hovorí sa, že čo vedia dvaja ľudia, už nie je tajomstvom. Všetko záleží na profesionálnej úrovni a postupoch pri realizovaní úkonov vo vyšetrovaní.“


MIMORIADNA SPRÁVA Vražda novinára Aktuality.sk a jeho snúbenice: Šokujúci odkaz z miesta činu


Je nebezpečné ukazovať na Kočnera

Bezpečnostný analytik považuje za nebezpečné ukazovať v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka na Mariána Kočnera alebo na kohokoľvek konkrétneho. „Má to charakter návodu k verejnému lynču a nie vecného súdneho procesu. Médiá by mali byť v tomto smere zdržanlivé. Odkiaľ beriete za hotovú vec, že za touto vraždou je Kočner?“ napísal pre Topky Žitný.

O tom, kto je za tým, musí podľa bezpečnostného analytika rozhodnúť orgán činný v trestnom konaní v zmysle Trestného poriadku na základe dôkazov. „A po druhé, ja neviem posúdiť, ako konala alebo nekonala polícia po podaní trestného oznámenia. Musel by som vidieť relevantné dokumenty, preto k tejto otázke neviem zaujať stanovisko,“ odpovedal Žitný na otázku, či polícia postupovala v prípade trestného oznámenia, ktoré podal Kuciak ešte minulý rok, správne.

Neviem, aké sú verzie

Rovnako sa nevie vyjadriť k možným verziám vraždy. „To si stanoví vyšetrovateľ na základe toho, čo našli na mieste činu a ďalších dôkazov. My nevieme, čo našli na mieste činu. Môžeme sa oprieť len o vyjadrenie policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý povedal, necitujem presne, že vražda bola najskôr dôsledkom novinárskej práce,“ povedal analytik.

Podľa neho z toho vyplýva, že vraždu si niekto objednal. „Preto, aby Kuciaka zastavil, aby nemohol publikovať to, čo zistil. A môžeme predpokladať, že páchateľ(-lia) vzal(-li) laptop, nosiče dát a podobne. Pri úkladnej vražde na rozdiel od vraždy v afekte ide o premyslený, naplánovaný skutok. To, kto zomrel ako prvý, nie je podstatné,“ dodal Žitný.

VIDEO Spomienka na Jána Kuciaka na Námestí SNP

Spomienka na Jána Kuciaka

Treba sa oprostiť od emócií

Motív vraždy investigatívneho novinára a jeho priateľky v zmysle, že ich smrť súvisela s jeho prácou, je jedna z najsilnejších verzií. Uviedol to bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov, vysokoškolský pedagóg a právnik Jaroslav Ivor. „V kriminalistike platí zásada takzvaného pátrania po horúcej stope. Tu záleží predovšetkým na tom, aké stopy, aké dôkazy zaistila polícia pri obhliadke miesta činu a ako rýchlo dokáže reagovať, vyhodnotiť tie stopy, ktoré by objasnili priebeh činu, mechanizmus strelných zranení a samozrejme, ktoré by viedli k odhaleniu páchateľov," povedal Ivor.

„Na záver však len jedinú vetu – teraz sa treba oprostiť od rôznych emócií. Tie emócie sú na mieste, ale na druhej strane treba dať priestor polícii pre chladnú, profesionálnu prácu a hodnotenie, či už motívu, alebo príčin smrti si nechať až po určitom čase, keď bude známy motív činu a jeho okolnosti a príčiny," zdôraznil na záver Ivor.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu