Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Témy, o ktorých písal Kuciak pred vraždou: Nicholson prehovoril o možnom motíve

Vražda vo Veľkej Mači Zobraziť galériu (8)
Vražda vo Veľkej Mači (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj, aktuality.sk)

BRATISLAVA - Zavraždený novinár Ján Kuciak (†27) pôsobil ako doktorand na Katedre žurnalistiky FF UKF v Nitre a v roku 2015 začal pracovať pre spravodajský portál Aktuality.sk. Vo viac ako 100 článkoch sa venoval bielym koňom, podozrivým tendrom, daňovým podvodom, kauze Panama Papers či podivným prevodom, ktoré sa spájajú s firmami známeho podnikateľa Mariána Kočnera. Polícia predpokladá, že jeho smrť súvisí práve s investigatívnou činnosťou. Objavili sa dokonca informácie, že za jeho vraždou môže byť talianska mafia.

Prvé reakcie na vraždu novinára v jeho dome: Poprava súvisí s jeho prácou

Prvý článok Jána Kuciaka s názvom "Kauza: Do megapodvodu na Ukrajine sú zapletení aj Slováci" bol publikovaný v októbri 2015 a mladý žurnalista sa v ňom venoval informáciám z ukrajinskej prokuratúry, že v miliónových kšeftoch s vojenskou technikou išla aj slovenská firma, ktorá mala za prvej Ficovej vlády monopol na našom ministerstve obrany.

Pokračoval správou, že Rusi predali Američanom vrtuľníky do Afganistanu cez slovenskú firmu či témou o sponzoroch Siete, ktorí podľa neho robili biznis s eurofondmi a ich časť dostali za vlády Roberta Fica. Neobišiel ani preverovanie tendra na nákup ultrazvukov v košickej nemocnici, ktorý riadili nominanti Smeru, blízki bývalému šéfovi parlamentu Pavlovi Paškovi a poslancovi Richardovi Rašimu.

Kuciak písal o talianskej mafii

Ján Kuciak sa venoval aj téme o talianskej mafii, ktorá má mať väzby na slovenských politikov. Novinár Tom Nicholson si písal s redaktorom Aktualít pred týždňom. Spolu riešili taliansku mafiu a jej čerpanie eurofondov na Slovensku, píše DenníkN.

Kto sú tí Taliani, si Nicholson zatiaľ necháva pre seba. "Zatiaľ si to nechám pre seba. Keď niekoho zavraždia, každý chce hneď počuť vysvetlenie. Môže to byť tento prípad, ale aj iné. Keď som videl, čo sa všetko písalo o Kočnerovi a Bašternákovi, tak som pomyslel na to, čo všetko sa písalo o slovenských gangstroch za posledných 25 rokov. Nikdy tu nikoho nezavraždili. Na tomto prípade je výnimočné to, že Jano pracoval na skupine, ktorá pravdepodobne mala prepojenie na mafiánsku skupinu Ndrangheta z Kalábrie," povedal Nicholson pre denník.

Podľa neho to, že sa Kuciak venoval tejto téme, mohlo Talianov ohroziť tak, že by to pre nich mohlo znamenať koniec čerpania eurofondov. Na Slovensku sú od už od polovice 90. rokov a podľa Nicholsona si tu vybudovali pevné politické kontakty tak, aby za každej vlády vedeli ovplyvniť ich čerpanie.

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Smer a jeho mecenáši

Medzi "smerácke" kauzy, ktorým sa venoval, patrí aj článok o tom, že firma spájaná s bývalým ministrom financií Jánom Počiatkom zarábala za Fica milióny na štátnych IT zákazkách a čo ju cez Počiatka spája s Robertom Kaliňákom. O Jánovi Počiatkovi písal aj v súvislosti s pivovarom na Donovaloch, ktorý mali stavať Počiatkovi ľudia za štátne peniaze.

Do jeho hľadáčika sa dostal aj samotný šéf strany Smer a premiér Robert Fico, ktorý vo februári 2016 oznámil, že jeho vláda odsúhlasí tri dni pred parlamentnými voľbami dotáciu 18 miliónov eur pre firmu RKN Global, ktorá mala v Banskej Bystrici preinvestovať 89 miliónov eur a zamestnať 1 200 ľudí. Za investíciou sa však údajne skrývali kontroverzné postavy spojené s podozreniami z korupcie a politického vplyvu vo viacerých krajinách sveta.

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Obul sa aj do mecenášov Smeru, ktorí si za Ficovej vlády finančne polepšili. "Najviac sa darilo Jurajovi Širokému, ktorý staval diaľnice. Jozef Brhel profitoval z IT zákaziek a energetiky. Vladimír Poór zarábal na železniciach a Miroslav Výboh na ministerstve obrany. Médiá ich už roky spájajú so stranou Smer. Oni to síce odmietajú, podľa zistení Aktuality.sk sa však ich firmy za Ficových vlád – samostatne alebo v konzorciách – podieľali na štátnych zákazkách za 2,8 miliardy eur," napísal.

Reportáž v Pentagóne a kauza Bonaparte

V roku 2016 hľadal v bratislavskom Pentagóne, ktorý je známy vysokou kriminalitou, prostitúciou a drogami, biele kone. Trvalý pobyt tam majú mnohí ľahko zneužiteľní ľudia, ktorí sú vydávaní za majiteľov a konateľov rôznych firiem. Nasledoval článok o tom, že štát podporoval firmu s bielym koňom v pozadí cez pochybný fond.

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Hádam najznámejšou stavbou v Bratislave od istého času nie je Bratislavský hrad či hrad Devín, ale bytový komplex Bonaparte. "V novostavbe bolo dokopy 36 bytov. Podľa zistení Aktuality.sk až 23 z nich „skúpili“ Bašternákovi známi a stavebník zarobil podozrivo málo. Byty hneď na začiatku získali aj exminister Ján Počiatek a Kaliňákov známy Marek Turčan," uviedol Kuciak, ktorý písal aj o tom, ako firmy podnikateľa Ladislava Bašternáka skončili v podozrivých schránkach, ktoré majú blízko k podsvetiu.

Panama Papers

Novinár neobišiel ani kauzu Panama Papers – dokumentov, ktoré unikli z právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Tá svojim klientom zakladala a spravovala schránkové firmy po celom svete. Kvôli kauze zavraždili na Malte žurnalistku Daphne Caruanovú Galiziovú, ktorá s ňou spojila tamojšieho premiéra. Do Kuciakovho hľadáčika sa na Slovensku dostal údajný mecenáš Smeru Miroslav Výboh, ktorý podľa neho "môže vlastniť – cez schránkové firmy na Seycheloch – aj akcie luxusného hotela DoubleTree by Hilton".

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Podnikateľ Marián Kočner

Od začiatku roka 2017 sa Ján Kuciak často sústreďoval na činnosť podnikateľa Mariána Kočnera a jeho firiem. "Exkluzívne: Kočnerovi známi ovládli Technopol aj vďaka súdu a katastru", "Nová kauza Technopol: Majetok za 20 miliónov prešiel na ľudí okolo Kočnera", "Pokuta pre Kočnerovu firmu? Do Karibiku posiela milióny eur", "Kauza Welten: Kočner, schránky a zvláštna dražba za 25 miliónov", to sú názvy iba niektorých z Kuciakových článkov.

V poslednom, ktorý napísal začiatkom februára 2018, poukázal na ďalšie zvláštne prevody okolo Kočnera a bytovky Five Star Residence, ktorá je s jeho menom spojená. Kočner sa mu už v septembri 2017 otvorene vyhrážal po tom, čo novinár napísal, že sa podnikateľ zbavil bytu v Bonaparte. Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner.

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Piata vražda novinára v EÚ

Slovensko sa aktuálne nachádza na 17. mieste v 180-miestnom svetovom indexe slobody tlače. Oproti roku 2016 sa posunulo o päť priečok nižšie.

Reportéri bez hraníc pripomenuli, že ide o piatu vraždu novinára zabitého v krajinách EÚ v uplynulých desiatich rokoch. Investigatívna novinárka a blogerka Daphné Caruanaová Galiziaová bola 16. októbra 2017 zavraždená na Malte. Šéf aténskeho súkromného rádia Thema 98.9 FM Sokratis Giolias bol v roku 2010 zastrelený automatickou zbraňou pred svojím domom. Editor chorvátskych novín Ivo Pukanič bol zabitý bombou umiestnenou vedľa jeho auta v roku 2008.

Témy, o ktorých písal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Vypísaná odmena a špeciálny tím

Vláda ponúka odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vyhlásil to v pondelok premiér Robert Fico. Telefónne číslo, na ktoré možno volať, zverejní ministerstvo vnútra. Prijímať sa budú aj anonymné podania.

Vraždami sa bude zaoberať špeciálny tím. Budú v ňom predstavitelia Generálnej prokuratúry, Úradu špeciálnej prokuratúry, Ministerstva vnútra, Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby, oznámil Fico.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu