Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je za popravou slovenského novinára talianska mafia Ndrangheta? Vraždila už v týchto krajinách!

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú minulý týždeň zavraždili.
Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú minulý týždeň zavraždili. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BERLÍN/BERN/PRAHA - Investigatívny novinár Tom Nicholson v pondelok vyjadril podozrenie, že vražda jeho kolegu Jána Kuciaka súvisí s prácou na prípade údajného zapojenia kalábrijskej mafie 'Ndragheta do zneužívania peňazí z európskych fondov na východnom Slovensku. Podľa dnešného denníka Sme sa Kuciak zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych 'Ndranghete na Slovensku a ich predchádzajúcimi vzťahmi s terajšou asistentkou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Talianska mafia pôsobí v niektorých európskych krajinách.

Témy, o ktorých písal Kuciak pred vraždou: Nicholson prehovoril o možnom motíve

Nemecko

Podľa Spolkovej spravodajskej služby talianska mafia v Nemecku perie špinavé peniaze, vydiera, obchoduje so zbraňami a drogami. Pôsobí predovšetkým na juhu a západe krajiny, kam od 60. rokov minulého storočia prichádzali talianski emigranti. Do nehnuteľností investovali členovia mafie v minulosti ale predovšetkým na východe krajiny.

V rámci vybavovania účtov medzi znepriatelenými mafiánskymi klanmi bolo v roku 2007 v Duisburgu zavraždených šesť ľudí. Niekoľko Talianov za tento čin následne odsúdili na doživotie.

Vlani v auguste denník Bild informoval, že za posledných desať rokov štvornásobne vzrástla aktivita talianskych zločineckých organizácií v krajine. Medzi viac ako 550 mafiánmi sú podľa denníka najviac zastúpení členovia kalábrijskej 'Ndrangheta nasledovaní príslušníkmi sicílskej mafie Cosa Nostra a neapolskej Camorra.

Tento rok v januári polícia v Nemecku a v Taliansku pri záťahu proti 'Ndraghete zadržala 169 ľudí a zabavila peniaze v celkovej hodnote 50 miliónov eur.

Švajčiarsko

Vo Švajčiarsku talianska mafia pôsobí od 70. rokov, za jej baštu je považovaný južný talianskojazyčný kantón Ticino, pôsobí ale aj na západe krajiny či v Zürichu. Tiež alpskú konfederáciu mafie - predovšetkým kalábrijská 'Ndragheta - využíva na pranie špinavých peňazí a obchod s drogami. V roku 2012 podnikla švajčiarska polícia veľkú raziu v meste Frauenfeld, pri ktorej zadržala 13 ľudí, ktorí boli následne vydaní na stíhanie do Talianska.

Holandsko a Belgicko

V Holandsku sa talianska mafia podľa médií sústreďuje predovšetkým na obchodovanie s drogami, využíva k tomu prístavy v Rotterdame a Amsterdame. Činná je 'Ndragheta tiež v Bruseli. V oboch krajinách pôsobí napríklad klan Strangio z mestečka San Luca v Kalábrii. Jej člena Giovanniho Strangia považovaného za hlavného organizátora masakry v nemeckom Duisburgu polícia zadržala v roku 2009 v Amsterdame.

Británia

V Británii sa podľa polície talianska mafia podieľa predovšetkým na praní špinavých peňazí a obchode s drogami.

Viac o téme: VraždaTom NicholsonJán KuciakTalianska mafiaNdragheta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu