Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Zrušenie Mečiarových amnestií je na spadnutie: Ficovi prídu pomôcť kotlebovci!

Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (5)
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament sa dnes bude zaoberať zrušením Mečiarových amnestií. Koalícia navrhuje novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť amnestie trojpätinovou väčšinou. Rozpory v parlamente vrcholia, očakáva sa vyjadrenie prezidenta Andreja Kisku.

Beblavý podmienil svoj súhlas s návrhom

Nezaradení poslanci Národnej rady SR združení okolo Miroslava Beblavého sú ochotní rokovať o podpore koaličného návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Beblavý s tým, že majú dve podmienky.

Prvá je technická, žiadajú spresniť niektoré formulácie ohľadom toho, že ak Ústavný súd (ÚS) SR do 60 dní nerozhodne o parlamentom zrušených amnestiách, ich zrušenie je platné. Druhou vážnejšou podmienkou je, aby boli z rozhodovania v tejto veci vylúčení predpojatí sudcovia ÚS. Beblavý vidí minimálne štyroch takýchto sudcov.

"Chceme, aby priamo zo zákona boli vylúčení zaujatí sudcovia. Ak je cieľom koalície zrušiť amnestie, nemôže byť problém, aby s nami hľadali spôsob, ako predpojatých sudcov vyriešiť. Ak to odmietnu, bude zrejmé, že je to len pasca, ktorá nesmeruje k zrušeniu, ale k finálnemu potvrdeniu amnestií," povedal Beblavý.

Ak na to koalícia nepristúpi, Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay svoje hlasy nedodajú. "Vždy sme podporovali a podporujeme zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Opozičný návrh na ich jednorazové zrušenie je najlepšie riešenie, preto budeme podporovať návrh Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) a budeme za neho hlasovať," uistil. Naopak, vládny návrh považujú poslanci okolo Beblavého za zbytočne komplikovaný, chcú však rokovať.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Cirkev vyzvala poslancov

Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku povzbudzuje poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby prijali pri rušení amnestií Vladimíra Mečiara také rozhodnutie, ktoré dá priechod spravodlivosti a riadnemu vyšetreniu celej kauzy zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny i všetkých okolností, ktoré tomu predchádzali, a dôsledkov, ktoré na únos nadväzovali.  

Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré dnes poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu cirkvi Edita Škodová, predsedníctvo ECAV upozorňuje, že zákon povýšený nad spravodlivosť deformuje politické a spoločenské prostredie, čo do budúcnosti môže mať negatívny vplyv na ďalší vývoj demokracie v spoločnosti.

Parlament sa bude zaoberať rušením amnestií od utorka. Koalícia navrhuje novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

ONLINE Zrušenie Mečiarových amnestií
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Poslanci v decembri posunuli do druhého čítania návrh poslanca Jána Budaja na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Petíciu podpísalo skoro stotisíc ľudí

Výzvu na zrušenie Mečiarových amnestií podpísalo cez online podpisovú akciu www.somza.to zatiaľ 75.189 ľudí. Spustili ju pred dvomi týždňami. O stave podpisovej akcie informuje dnes organizácia VIA IURIS poslancov Národnej rady SR, ktorí majú o zrušení amnestií hovoriť na poslaneckom grémiu.

Návrhy na zrušenie amnestií majú prísť na rad na začiatku parlamentnej schôdze, ktorá sa začne v utorok 21. marca. Na stole je návrh ústavného zákona na zrušenie amnestií od Jána Budaja (OĽaNO-NOVA), ale aj koaličné riešenie. To pozostáva z viacerých krokov, podľa koalície je však na rozdiel od opozičného návrhu ústavne čisté. Ani jeden z návrhov nemá nateraz úspech istý. VIA IURIS vyzýva politických lídrov, aby hľadali zhodu na spôsobe zrušenia Mečiarových amnestií. 

"Slovensko nikdy nebolo tak blízko historickej šance zrušiť Mečiarove amnestie. Nikdy doteraz tu nebola taká široká zhoda medzi politickými stranami, odbornou a laickou verejnosťou na potrebe vysporiadania sa s touto nespravodlivosťou z minulosti. Preto sme vyzvali politikov, aby našli širšiu dohodu na spôsobe zrušenia amnestií. Verejnosť dala svoj názor jasne najavo, teraz majú konať politici," vyhlásila advokátka a programová riaditeľka VIA IURIS Zuzana Čaputová.

VIA IURIS tiež politikom pripomenula, že zrušenie amnestií prijatím ústavného zákona podporuje 63 percent občanov SR. Toto riešenie má podľa februárového prieskumu verejnej mienky agentúry Focus väčšinovú podporu u voličov všetkých parlamentných politických strán.

O zrušení Mečiarových amnestií má dnes okrem poslaneckého grémia hovoriť aj prezident SR Andrej Kiska na stretnutí s právnikmi a sudcami, ktorí vydali spoločné vyhlásenie obhajujúce rušenie Mečiarových amnestií prijatím ústavného zákona. Podľa nich je to možné. Viacerí tvrdia, že netreba také komplikované riešenie, ako navrhuje koalícia.

Kiska hovorí o historickej šanci

Slovensko stojí pred historickou šancou zrušiť nemorálne Mečiarove amnestie. Vyhlásil to dnes po stretnutí s renomovanými odborníkmi z justície prezident Andrej Kiska. Spolu 26 osobností sa v januári podpísalo pod výzvu za zrušenie amnestií ústavným zákonom. Prezident na brífingu po rokovaní s osobnosťami uviedol, že posiela list predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi a lídrom štandardných politických strán, aby nepremárnili historickú šancu.

Kiska prijal bývalých sudcov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa hlavy štátu treba vytvoriť dostatočný časový priestor na rokovanie o tejto otázke. Nepokladá za správne, aby sa o legislatívnych zmenách v tomto smere rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Nech prebehne diskusia, snažme sa o porozumenie a vytvorme priestor na argumentovanie, vyzval prezident. Kiska pripomenul, že je tu názor drvivej časti občanov, aby boli amnestie zrušené a panuje v tejto otázke zhoda medzi koalíciou a opozíciou. Kiska po rokovaní osobnostiam poďakoval za ich zásadný postoj, ktorý bol podľa neho jedným z kľúčových momentov, že šanca na zrušenie amnestií tu je.

Otázka zrušenia Mečiarových amnestií začala opäť rezonovať minulý rok po pohrebe prezidenta Michala Kováča. Spolupracovník exprezidenta Kováča Pavol Demeš vtedy vyhlásil, že zrušiť nemorálne amnestie Vladimíra Mečiara by sa malo stať štátnou prioritou. Za zrušenie Mečiarových amnestií prijatím ústavného zákona sa vyslovilo vo februárovom prieskume agentúry Focus 63 percent respondentov. Práve ich zrušenie by malo umožniť došetriť prípad zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny z 31. augusta 1995.

Budaj chce zmenu voľby prokurátora

Hlas verejnosti je silný a má význam aj pri otázke zrušenia Mečiarových amnestií. Myslí si to poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA), ktorý dnes na tlačovej besede vyjadril názor, že zrušenie amnestií považuje za víťazstvo, keďže aj vládna koalícia je za zrušenie a teraz pokračuje ďalej, volá po zmene voľby generálneho prokurátora.

Budaj zdôraznil, že v súčasnosti so skupinou viacerých poslancov NR SR rokuje s ústavnými právnikmi, ako zmeniť voľbu generálneho prokurátora, keďže dnes ho volí vláda a mnohé prípady končia nevyšetrené. „Nepredbiehal by som, je dôležité zistiť, či sa nám podarí nájsť podporu na zmenu voľby generálneho prokurátora priamo v parlamente alebo či sa bude zbierať petícia,“ povedal Budaj.

Ján Budaj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Dodal, že vytvára iniciatívu a petičný výbor, lebo podľa neho bez zmeny na generálnej prokuratúre Slovensko nepôjde dopredu. Dôvodom je, že generálny prokurátor by nemal byť výsledkom čisto straníckej voľby, lebo potom sú mnohé vyšetrovania ukončené a nevyriešené.

Ak by parlament nebol schopný zmeniť spôsob voľby generálneho prokurátora, tak by Budaj inicioval referendum. „Vyzývam verejnosť, aby pomohla očistiť Slovensko aj v oblasti generálnej prokuratúry, aby sa zmenil spôsob voľby generálneho prokurátora,“ dodal. Referendum by sa konalo s komunálnymi voľbami. V petičnom výbore by podľa neho mala byť expremiérka Iveta Radičová, Pavol Demeš a Anna Remiášová.

Opozícia do toho ide spoločne

Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina sa zjednotili a budú pri návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara postupovať spoločne. Pred dnešným rokovaním poslaneckého grémia to povedal Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

"Na grémium ideme s posolstvom, že záujem koalície o rokovanie vítame. Testom dobrej vôle bude ich stanovisko ku skrátenému konaniu, na ktoré nie je dôvod. Uvedomuje si to aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS), preto veríme, že poskytne šancu na rokovania," povedal Budaj.

Zdôraznil, že dnes sa koná vôbec prvé rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a v utorok (21.3.) by sa už malo hlasovať o ústavnom zákone. "To by bola fraška," myslí si Budaj. Líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý pôvodne podporu koaličnej iniciatíve odmietol, dnes hovorí o potrebe diskutovať. "Prioritou je zrušenie amnestií. Ak sa to podarí, urobíme to aj s Marťanmi," dodal.

Dohoda na amnestiách zatiaľ nie je, koalícia má záujem na konsenze

Predstavitelia koalície a opozície sa zatiaľ nedohodli na definitívnej podpore vládneho návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Po rokovaní poslaneckého grémia to novinárom povedal Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) s tým, že opozícia je proti skrátenému legislatívnemu konaniu.

"Prišli sme s podanou rukou. Nastolili sme a upozornili, že meniť Ústavu SR v skrátenom konaní je nevhodné. Na druhej strane to našlo svoju odozvu. Myslím si, že Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) aj Martin Glváč (Smer-SD) majú záujem na čo najširšom konsenze," povedal Budaj. Napriek tomu, že argumenty opozície proti skrátenému konaniu podľa Budaja zarezonovali, nemožno ešte hovoriť o dohode. "Padli návrhy aj zo strany koalície, rokovanie pokračuje ráno (21.3.) o 8. hodine," avizoval Budaj.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Vládny návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara podporia aj Kotlebovci

Strana ĽSNS podporí vládny návrh ústavného zákona, ktorého cieľom je vytvoriť legislatívnu pôdu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a milostí Michala Kováča. Strana Mariana Kotlebu to dnes uviedla v stanovisku s tým, že jej predstavitelia dospeli k tomuto záveru po dôkladnej právnej analýze. Vládna koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd tak bude mať aj s ĽSNS dostatok hlasov na ústavnú väčšinu aj v prípade, že sa strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina nepridajú. "Taktiež podporíme všetky podobné návrhy, ktoré pomôžu odkryť privatizačných zločincov bez ohľadu na to, ktorá politická strana tieto návrhy predloží," deklaroval podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.

Aby nebolo najmenších pochýb, že to so zrušením amnestií a potrestaním zločincov z obdobia privatizácie myslí ĽSNS vážne, tak strana je rovnako odhodlaná podporiť aj opozičný návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO-NOVA), ak splní podmienku, a to je rozšírenie aj o zrušenie Kováčových milostí. "Pánovi poslancovi Budajovi sme túto našu podmienku tlmočili už pri prvom čítaní jeho návrhu zákona. Na všetkých musí platiť rovnaký meter," dodal Uhrík.

 Vyzývam prezidenta, aby vymenoval ústavných sudcov, vyhlásil Danko

Predseda NR SR Andrej Danko vyzýva prezidentskú kanceláriu, aby nespôsobovala ďalej škodu občanom, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti na Ústavnom súde SR. Ako povedal Danko dnes na tlačovej besede, nič nebráni tomu, aby prezident z vybraných kandidátov menoval sudcov ústavného súdu. „Prezident opakovane vyhlásil, že bude rešpektovať rozhodnutie Benátskej komisie. Dnes vidíme úmysel nevymenovať ústavných sudcova, teda neriešiť problém na ústavnom súde,“ povedal šéf parlamentu s tým, že dnes nie je možné vybaviť stovky návrhov. „Občanom tak vzniká škoda. Máme avizované, že pre prieťahy v konaní na ústavnom súde sa slovenskí občania obracajú na európske inštitúcie,“ vyhlásil. Danko odporučil, aby sa ľudia obracali so sťažnosťami pre nečinnosť súdu na prezidentskú kanceláriu.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Danko dnes napísal list prezidentovi, pričom ho vyzval, aby vymenoval nových ústavných sudcov. Prezident nemá podľa neho kompetenciu posudzovať vybraných kandidátov. „Vyzývam prezidenta k väčšej zodpovednosti,“ vyhlásil. Predseda parlamentu pripúšťa, že treba zmeniť aj model výberu ústavných sudcov. „Mali by sme nájsť model, ako vybrať čo najnezávislejších sudcov,“ konštatoval Danko.

Benátska komisia, ktorú vlani v decembri prezident Andrej Kiska požiadal o nezávislú analýzu ústavného sporu, prijala stanovisko, ktorým na otázky hlavy štátu priamo neodpovedala. Prezident sa na komisiu obrátil v spore o tom, či sa výklad ústavy v prípade nevymenovania kandidáta na generálneho prokurátora vzťahuje aj na kandidátov na sudcov ústavného súdu. Komisia odkázala prezidenta na právne neplnohodnotný názor väčšiny pléna ústavného súdu, ktorým v roku 2015 odôvodnil odmietnutie návrhu hlavy štátu na všeobecne záväzný výklad ústavy. Komisia uviedla, že nemôže plniť úlohu nadnárodného arbitra a nechce vstupovať do rozhodnutia.

Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Prezident odmieta vymenovať kandidátov zvolených ešte predchádzajúcim parlamentom. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko v januári uviedol, že nemôže vyhlásiť ďalšie kolo volieb, keďže parlament si zvolením dvojnásobného počtu kandidátov na uvoľnené miesta sudcov ústavného súdu v pôvodnej voľbe svoju povinnosť už splnil. Na novele ústavy, ktorá by patovú situáciu riešila, sa zatiaľ strany nedohodli.

Rušením Mečiarových amnestií robíme svetový experiment, vyhlásil Danko

Svet nepozná rušenie amnestií, robíme svetový experiment. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý v prípade rušenia Mečiarových amnestií hovorí o veľmi vážnych právnych veciach. "Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné, toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment," vyhlásil Danko. Nepovedal, či trvá na tom, aby v koaličných návrhoch zostala aj kompetencia Ústavného súdu SR. Rovnako neprezradil, či koalícia ustúpi opozícii a nebude trvať na prijatí ústavných zmien umožňujúcich zrušenie amnestií v zrýchlenom režime.

"Chcem dosiahnuť pravdu a spravodlivosť, rovnoprávne podmienky," uviedol Danko. Je presvedčený, že v súčasnom právnom stave sú amnestie nezrušiteľné. Koaličný návrh je podľa neho na hrane únosnosti, ale legislatívne najčistejší. Na otázku, či mu nebude prekážať, ak koaličné riešenie prejde s hlasmi ĽSNS, odpovedal, že Jána Budaja nikto nekonfrontoval s touto otázkou, keď jemu návrh ĽSNS podporila.

Otázku zrušenia Mečiarových amnestií parlamentné strany na dnešnom poslaneckom grémiu neuzavreli. Hovoriť o nej budú aj v utorok ráno (21.3.). O návrhoch umožňujúcich zrušenie amnestií by mal parlament rokovať v úvode začínajúcej schôdze. Na stole sú dve riešenia, jedno predkladá Ján Budaj a druhé v podobe série ústavných zmien koalícia.

Budaj navrhuje zrušiť amnestie prijatím ústavného zákona. Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Navrhovanú zmenu ústavy by sme nemali prijať v chvate, píše do parlamentu, vyhlásil Kiska

Zmena ústavy, ktorú v súvislosti s návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií predložila koalícia, je radikálnou zmenou a nemala by sa diať v chvate. Píše prezident Andrej Kiska v liste adresovanom predstaviteľom parlamentu, ktorý poskytla Kancelárie prezidenta SR. Andrej Kiska má obavu, aby "nedošlo k systémovým omylom a hoci aj nezamýšľaným chybám, ktoré by mohli zatieniť alebo aj zmariť úsilie zamerané na základný účel navrhovaných zmien, a to zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998".

Hlava štátu predstaviteľov parlamentu v liste žiada, aby zvážili odloženie prerokúvania vládneho návrhu na zmenu Ústavy SR. Vytvorí sa tak priestor na diskusiu právnych odborníkov, ústavných autorít, diskusiu v Legislatívnej rade vlády a na ďalších na to určených fórach a bude priestor zohľadniť aj pripomienky a komentáre k návrhu.

"Verím, že zodpovedne zvážite, o akej historicky aj ústavne významnej veci idete rozhodnúť a poskytnete diskusii pred prijatím rozhodnutia adekvátny priestor a čas," zdôraznil prezident v liste. V liste vedeniu parlamentu, ako aj predsedom poslaneckých klubov sa ďalej uvádza, že prezident s potešením zobral na vedomie vývoj názorov a zmenu verejných postojov zaznamenaných v poslednom čase u niektorých politických predstaviteľov. "Dnes už všetky v parlamente zastúpené politické strany a skupiny principiálne podporujú zrušenie tzv. Mečiarových amnestií," konštatuje prezident.

Macejková vyzvala politikov i médiá, aby pri téme amnestií neútočili na ÚS SR

Politici i médiá by mali prestať útočiť na Ústavný súd (ÚS) SR a jeho sudcov vo veci zrušenia takzvaných Mečiarových amnestií. Vyzýva na to predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. Tvrdí, že ústavní sudcovia sa rozhodujú nezávisle a nestranne. "Je poburujúce, že politici aj médiá zneužili zrušenie amnestií, tak vážnu a citlivú tému, v prospech vlastných politických záujmov, pričom si dovoľujú 'vťahovať' do politického boja aj Ústavný súd," uviedla predsedníčka ÚS SR v písomnom stanovisku. Opoziční politici posledné dni upozorňovali, že niektorí ústavní sudcovia sú ešte nominantmi Vladimíra Mečiara, nepozdávalo sa im to, upozorňovali na konflikt záujmov. Podľa Macejkovej by mali prestať dehonestovať Ústavný súd ako inštitúciu, jej osobu i osoby sudcov.

"Dosiaľ nebola spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť sudcov takýmto neprístojným, škandalóznym a nelegitímnym spôsobom, plénum Ústavného súdu pracuje v aktuálnom zložení (s výnimkou jednej sudkyne) od roku 2007, rozhodlo tisícky podaní," uviedla Macejková. Verejnosti dala do pozornosti sľub, ktorý vložil do rúk prezidenta Slovenskej republiky každý sudca Ústavného súdu. Ten hovorí o ochrane princípov právneho štátu a o nestrannom a nezávislom rozhodovaní podľa svojho najlepšieho presvedčenia. "Sľub napĺňame v plnom rozsahu," dodala Macejková.

Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné. Počíta s tým koaličné riešenie zrušenia amnestií. Hlasovať majú o tom poslanci v parlamente na marcovej schôdzi, ktorá sa začína v utorok (21.3.).

Grémium bude o rušení amnestií rokovať opäť od utorka rána

Zástupcovia parlamentných poslaneckých klubov budú o postupe pri rušení amnestií Vladimíra Mečiara pokračovať v utorok ráno. Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR Ján Budaj, dnes sa na rokovaní nedohodli, či a kedy sa bude rokovať o zrušení amnestií. Zároveň zdôraznil, že opozičné strany žiadali, aby sa o amnestiách nerokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. „Predseda NR SR Andrej Danko má záujem o vytvorení širokého konsenzu pri rušení amnestií,“ povedal Budaj s tým, že opozícia nepodporí procedúru rušenia amnestií do 48 hodín, ako to navrhuje koalícia. „Nie je možné, aby sa ústavný zákon, na ktorý sa čaká 20 rokov, na rušenie amorálnych amnestií prijímal za 48 hodín,“ vyhlásil Budaj.

Parlament by sa mal zaoberať rušením amnestií od utorka. 

 

Viac o téme: AmnestieMiroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu