Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prehovorila zronená matka zavraždeného Remiáša: Kto to neprežil, nepochopí

Anna Remiášová, matka Róberta Remiáša. Zobraziť galériu (3)
Anna Remiášová, matka Róberta Remiáša. (Zdroj: SITA / Marko Erd)

BRATISLAVA - Už to bude 21 rokov, čo sa čaká na spravodlivosť pre zavraždeného Róberta Remiáša. Uviedla v reakcii na nedávne zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara jeho matka Anna Remiášová.

"Kto to neprežil, nepochopí. Teraz je konečne šanca uzavrieť všetku špinavú minulosť, ktorá stále zasahuje nielen prítomnosť, ale i budúcnosť všetkých obyvateľov Slovenska. Niektorí ľudia nechápu a odmietajú pochopiť, že zlo, ktoré Mečiar v 90. rokoch zasial,  prospieva iba jemu, jeho rodine a jeho vyvoleným a celé Slovensko na to dopláca dodnes. V chorobnej túžbe udržať si moc spáchal najväčšie zločiny na obyvateľoch vlastnej krajiny. Neváhal riešiť likvidáciu neposlušného prezidenta teroristickým činom zavlečenia jeho syna do Rakúska brutálnou vraždou Róberta - spojky svedka zavlečenia," vyslovila svoj názor Remiášová.

Prehovorila zronená matka zavraždeného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Podľa jej slov nakoniec seba a všetkých, ktorí plnili jeho príkazy, amnestoval v protiprávnych a amorálnych samoamnestiách. "Vyše 20 rokov neustále bojujem za spravodlivosť pre môjho zavraždeného syna a postupom času ide o oveľa viac, ide o všetkých obyvateľov Slovenska," zdôraznila Remiášová.

Matka zavraždeného Anna Remiášová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Ján Slovák)

Poslanci Národnej rady v stredu 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj viacerí členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina. Kladne hlasovali aj všetci nezaradení poslanci okrem Petra Marčeka. Uznesenie nepodporili poslanci ĽSNS.

Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu minulotýždňová zmena Ústavy SR. 

Viac o téme: Vladimír MečiarRobert RemiášAnna Remiášová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu