Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský minister financií o brexite: Verím, že sa s labouristami dohodneme

Philip Hammond
Philip Hammond (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister financií Philip Hammond verí, že vláde sa s labouristami podarí dosiahnuť dohodu v súvislosti s brexitom. Ako dodal, doterajšie diskusie nemali žiadne "červené čiary".

V piatok sa skončili trojdňové rozhovory, a to bez dohody. Labouristi vyhlásili, že počas víkendu rokovania nebudú pokračovať. Zástupcovia Downing Street však povedali, že sú pripravení na zmeny v dohode o brexite a rokovali by o nich s labouristami aj cez víkend. "My nemáme v diskusii s labouristami žiadne červené čiary. Do ďalších rozhovorov pôjdeme s otvorenou mysľou a budeme s nimi diskutovať o všetkom, a to konštruktívne," vyjadril sa Hammond.

Krajina by mala opustiť úniu 12. apríla, členovia britského parlamentu však zatiaľ nedospeli k žiadnej dohode. Britská premiérka Theresa Mayová v piatok požiadala predsedu Európskej rady Donalda Tuska o odklad brexitu do 30. júna.

Británia musí predstaviť plán, ako chce riešiť chaos, tvrdá francúzsky minister

Francúzsky minister zahraničných vecí  Jean-Yves Le Drian v sobotu vyhlásil, že nastal čas skoncovať "s chaosom okolo brexitu". Apeloval, aby Briti "veľmi rýchlo" predložili svoje návrhy, ako chcú tento stav riešiť. Zdôraznil tiež, že téma brexitu by nemala dominovať diskusiám EÚ. 

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala vo francúzskom meste Dinard po stretnutí ministrov združenia G7, Le Drian vyhlásil, že  nastal čas skoncovať s chaosom ohľadom odchodu Británie z EÚ. Uviedol, že je dôležité, aby "nám (Briti) veľmi rýchlo povedali, ako plánujú prekonať túto krízu". V procese brexitu "nemôžeme žiť večne. V istej chvíli musí prísť odchod," dodal Le Drian.

Britské vedenie a britský parlament podľa Le Driana musia chápať, že EÚ "sa nebude môcť sústavne zaťažovať vzostupmi a pádmi domácej britskej politiky".  Le Drian nástojil, že "Briti nám musia veľmi rýchlo povedať, ako sa z tejto krízy dostanú", čím podľa agentúry AFP naznačil očakávania svojej krajiny v súvislosti s blížiacim sa mimoriadnym summitom EÚ. Ten sa bude konať na budúcu stredu a bude venovaný brexitu.  

"Ak bude ďalší odklad (termínu odchodu Británie z Únie), je nutné, aby Británia predstavila plán, ktorý zdôvodní túto žiadosť o odklad a treba tiež, aby tento plán obsahoval aj anticipáciu jasnej a dôveryhodnej politickej podpory," vyhlásil Le Drian. 

Agentúra AFP konštatovala, že Francúzsko sa pred mimoriadnym summitom EÚ usiluje zvýšiť tlak na britskú premiérku Theresu Mayovú. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že žiadosť Británie o predĺženie lehoty pre brexit nebude akceptovaná automaticky, čo podľa AFP znamená, že Británia by mohla EÚ opustiť bez dohody.

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaJean-Yves Le DrianPhilip HammondBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu