Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Brexit sa pohol, poslanci schválili nový zákon: Ku všetkému chýba už len jediná vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britský parlament schválil návrh zákona, ktorý má zabezpečiť, že krajina neopustí Európsku úniu bez dohody. Legislatívu v pondelok neskoro večer schválili lordi v hornej komore parlamentu, ako aj poslanci v dolnej parlamentnej komore, informovala agentúra AP.

Snemovňa lordov návrh zákona prijala v pondelok s drobnými pozmeňovacími návrhmi a vrátila ho do Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorá ho opätovne schválila. Minulý týždeň bol príslušný návrh zákona v snemovni prijatý s tesným pomerom 313 ku 312 hlasom. Príslušná legislatíva núti vládu, aby požiadala EÚ o odklad brexitu, ku ktorému má dôjsť v piatok 12. apríla. 

Premiérka Theresa Mayová sa už k tomuto kroku zaviazala, ale mnohí zákonodarcovia vláde nedôverujú a chcú poistku. V utorok budú poslanci v snemovni počas 90-minútovej debaty diskutovať, aký dlhý by mal byť odklad termínu odchodu krajiny z Únie. 

"Obe komory parlamentu dnes večer jasne vyjadrili svoj názor, že žiadna dohoda by veľmi negatívne ovplyvnila pracovné miesta, výrobu a bezpečnosť našej krajiny," povedala labouristická poslankyňa Yvette Cooperová, hlavná predkladateľka príslušného návrhu zákona. Legislatíva vstúpi do platnosti, keď ju odsúhlasí kráľovná Alžbeta II., čo sa však už považuje len za formalitu.

Británia by mala EÚ opustiť v piatok 12. apríla, ak Mayová nezíska ďalší odklad termínu brexitu od Únie, ktorá už súhlasila s jeho odložením z pôvodného termínu 29. marca. Mayová momentálne žiada o odklad na 30. júna - v nádeji, že dosiahne s opozičnou Labouristickou stranou kompromis a presadí v parlamente dohodu v najbližších týždňoch. 

Ešte pred summitom v Bruseli, ktorý je naplánovaný na 10. apríla, by sa Mayová mala v utorok stretnúť v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V Berlíne by mala taktiež v utorok absolvovať stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Ministri nevedia, kedy Briti opustia EÚ

Ani európski ministri pre európske záležitosti s istotou nevedia, kedy odíde Veľká Británia z Európskej únie. Zatiaľ čo írsky minister pre zahraničné veci Simon Coveney pred dnešným zasadnutím Rady pre všeobecné záležitosti povedal, že brexit sa môže stať aj tento piatok, jeho luxemburský kolega Jean Asselborn to vylúčil. V stredu sa v Bruseli stretávajú lídri EÚ, aby rozhodli o tom, či dajú Spojenému kráľovstvu ďalší čas na vyriešenie situácie s brexitom.

Pôvodne mali ostrovy európsky klub opustiť 29. marca. Momentálne platí, že v piatok 12. apríla by mal byť tvrdý brexit. Ak by britskí poslanci schválili vyrokovanú dohodu o odchode, odišli by 22. mája. Túto dohodu už trikrát odmietli. Britská premiérka Theresa Mayová najnovšie žiada čas do 30. júna. Slovensko na zasadnutí ministrov zastupuje štátny tajomník MZV František Ružička.

"Robíme všetko, čo môžeme, aby sme sa vyhli tvrdému brexitu," povedal pre novinárov Asselborn. Na otázku, či Británia odíde už tento piatok, odpovedal záporne. Takisto podľa neho neodídu ani 22. mája. "Počkajme si. Ale určite to nebude v piatok," odpovedal luxemburský minister.

Írsky minister Simon Coveney dúfa, že do mimoriadneho summitu, ktorý sa začína v stredu podvečer, bude už mnoho vecí jasnejších. Je podľa neho zrejmé, že sa zmenila aj situácia vo Veľkej Británii, keďže Mayová začala vyjednávať s opozičnými labouristami. Premiér a prezidenti EÚ sú podľa neho otvorení ďalšiemu predĺženiu, chcú ale vidieť jasný plán, ako chce Londýn využiť ďalší čas. Podľa neho odchod bez dohody by bol pre každého prehrou a bolo by to obrovským zlyhaním politiky.

Britská premiérka dnes letí do Berlína a Paríža. Práve Francúzi razia spomedzi európskej dvadsaťsedmičky tvrdý postoj k Británii a nechcú im neustále ustupovať. Na otázku, či je francúzsky prezident Emmanuel Macron "zlý policajt" a nemecká kancelárka Angela Merkelová "dobrá policajtka", nová francúszka ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin neodpovedala.

Paríž podľa nej zaujíma, na čo potrebuje Británia ďalší čas, akú úlohu chce počas tohto obdobia zohrávať a ako by jej ďalšie zotrvanie ovplyvnilo európske reformy, ktoré Francúzsko presadzuje. Jej nemecký partner Michael Roth na otázku, či Mayovú čaká v Berlíne vrúcne privítanie povedal, že jeho nemeckí kolegovia, a obzvlásť kancelárka Merkelová, sú vždy slušní. Pri rokovaniach o brexite za najdôležitejšiu považuje jednotu.

Britský parlament schválil zákon, ktorý má zaistiť, že krajina neopustí Európsku úniu bez dohody. Legislatíva núti vládu požiadať úniu o odklad brexitu, ktorý má byť už v piatok 12. apríla. Premiérka Theresa Mayová sa k tomuto kroku už zaviazala, avšak mnohí zákonodarcovia vláde nedôverujú a žiadali poistku. Dnes bude britský parlament rokovať o tom, o aký dlhý odklad požiadať. Mayová momentálne chce, aby krajina opustila úniu do 30. júna. Stále však hrozí aj brexit bez dohody, pokiaľ európski lídri odklad odmietnu schváliť. Predseda Európskej rady navrhol, aby im umožnili flexibilný odklad na jeden rok.

Nemecko a Francúzsko požadujú záruky

Predstavitelia Nemecka aj Francúzska v utorok opäť trvali na tom, že akýkoľvek ďalší odklad brexitu musia sprevádzať záruky zo strany Veľkej Británie. Naznačili tak, že sa neplánujú prispôsobiť ľubovolným požiadavkám Londýna, hoci by sa tiež radi vyhli chaotickému odchodu Británie z Európskej únie (EÚ). Ten hrozí už v piatok a britská premiérka Theresa Mayová bude preto apelovať na viac času v Berlíne aj v Paríži.

"Toto je veľmi, veľmi frustrujúca situácia," povedal námestník nemeckého ministra zahraničia Michael Roth po príchode na stretnutie diplomatov EÚ v Luxemburgu. Zároveň však pripustil, že neriadený brexit by bol "najhoršou zo všetkých možností, ktoré majú na stole". Podľa jeho slov, samozrejme, zvažujú odloženie brexitu, no to musí byť napojené na "veľmi prísne kritériá".

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová rovnako zdôraznila, že európska dvadsaťsedmička bude potrebovať od Mayovej záruky týkajúce sa ďalšieho zotrvania v bloku. "Musíme sa pýtať, akú rolu chce Británia zohrávať" v únii, pokiaľ dostane odklad brexitu zelenú, uviedla ministerka.

Aktuálnym termínom brexitu je 12. apríl, Mayová však medzičasom požiadala o jeho odklad do 30. júna. V utorok bude v tejto veci diskutovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a následne v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. O tom, či únia požiadavku prijme, budú lídri rokovať v stredu na mimoriadnom summite.

Mayovej vláda sa dovtedy snaží dohodnúť na kompromise o dohode s labouristami. Hlavný rozdiel medzi oboma stranami je momentálne v tom, že labouristi sú aj v prípade brexitu za užšie vzťahy s EÚ, napríklad za zotrvanie krajiny v colnej únii, čo však Mayová odmieta.

Bezvízový styk pre Britov realitou

Diplomati členských krajín EÚ schválili v utorok nariadenie, ktoré po tzv. brexite oslobodí britských občanov od krátkodobej vízovej povinnosti pri návšteve ostatných krajín Únie. Rozhodnutie prijali v rámci Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá zasadá v Luxemburgu.

V praxi to znamená, že občania Spojeného kráľovstva by po odchode svojej krajiny z EÚ mohli do jej ostatných členských štátov vstupovať na krátke obdobia bez víz - za predpokladu, že občania EÚ budú mať rovnaké podmienky pri vycestovaní do Británie. Pobyt bez víz im bude umožnený počas maximálne 90 dní v ktoromkoľvek polročnom období (180 dní).

Podľa pravidiel EÚ sa oslobodenie od vízovej povinnosti udeľuje pod podmienkou reciprocity. Vláda Spojeného kráľovstva už vyhlásila, že nemá v úmysle vyžadovať víza od občanov EÚ, ktorí vycestujú na krátke pobyty do Spojeného kráľovstva.

V prípade, že Spojené kráľovstvo v budúcnosti zavedie vízovú povinnosť pre štátnych príslušníkov čo len jedného členského štátu EÚ, uplatní sa uvedený mechanizmus reciprocity. Tri hlavné inštitúcie EÚ - Európska komisia, Európsky parlament a Rada EÚ -, ako aj členské štáty sa zaviazali, že v takomto prípade začnú mechanizmus reciprocity uplatňovať bezodkladne.

Európska komisia bude dodržiavanie zásad reciprocity nepretržite monitorovať a musí okamžite informovať Európsky parlament a Radu EÚ o každom vývoji, ktorý by ohrozil dodržiavanie tejto zásady.

Viac o téme: ParlamentDohodaZákonVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu