Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stretnutie lídrov štátov Európskej únie v Bruseli: Dominantnou témou bude brexit

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Brexit bude dominantnou témou summitu európskych lídrov, keďže ani necelých deväť dní pred plánovaným odchodom Veľkej Británie nie je jasné, ako a ani kedy Európsku úniu opustí. Momentálne je dátum odchodu 29. marec, britská premiérka Theresa Mayová však v stredu požiadala o predĺženie odchodu na 30. jún.

Europrezident Donald Tusk na to zareagoval, že si vie predstaviť krátke posunutie odchodu, podmieňuje to však tým, že najskôr musí dohodu o brexite odsúhlasenú európskou dvadsaťsedmičkou odobriť britský parlament. Ten dohodu už dvakrát odmietol. "Návrh britskej premiérky otvoril niekoľko vážnych právnych otázok. Budú sa im venovať lídri na zasadnutí Európskej rady," povedal Tusk pred dnešným summitom.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (7)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, FILE)

Ak Westminster schváli dohodu, nevidí dôvod na zvolanie mimoriadneho summitu. Ak však bude treba, premiérov a prezidentov na budúci týždeň do Bruselu pozve. Na to, aby sa dátum brexitu posunul, je potrebná zhoda všetkých zostávajúcich 27 krajín EÚ. Slovenskú delegáciu vedie premiér Peter Pellegrini. Pre Slovensko ostáva najhoršia možnosť tvrdý brexit, teda odchod bez dohody.


Čítajte aj: Peter Javorčík o brexite: TENTO dátum je pre odloženie logickejší ako 30. jún


Niektorí, vrátane predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, si myslia, že Británia by mala odísť ešte pred konaním májových volieb do Európskeho parlamentu. Tie sa v niektorých krajinách začínajú 23. mája, potrvajú do nedele 26. mája. Ak by Británia bola v tomto čase členom EÚ, jej občania by sa mohli obrátiť na Súdny dvor EÚ, že nemali právo kandidovať do eurovolieb. Ak by sa však odchod ešte viac predĺžil, kandidovať do EP by museli a museli by aj participovať na budúcom viacročnom rozpočte EÚ. Vyjednávania o finančnom rámci už niekoľko mesiacov bežia, prepočty sa tvoria bez prípadnej účasti Londýna.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (7)
Jean-Claude Juncker  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Možné scenáre

Na otázky o brexite odpovedali počas utorkovej Rady EÚ pre všeobecné záležitosti aj štátni tajomníci pre európske záležitosti. "Pokiaľ bude predĺženie o dva týždne až dva mesiace, tak v zásade sa nedeje nič. Pokiaľ ide o voľby do Európskeho parlamentu, platí ten scenár, ktorý máme teraz. Slovensko bude mať 14 poslaneckých miest, voľby budú bez účasti Spojeného kráľovstva a nový parlament zasadne bez britských poslancov," povedal v utorok štátny tajomník MZV František Ružička, ktorý sa na summitoch pravidelne zúčastňuje.

Podľa jeho doterajších vyjadrení sa Slovensko díva na vývoj brexitu so znepokojením a myslí si, že momentálna situácia nie je pre nikoho jednoduchá a ani ju nikto nechcel. "Slovensko preferuje brexit na základe dohody. Terajšia situácia vyvoláva neistotu aj medzi občanmi. Pripravujeme sa na najhorší variant - odchod bez dohody k 29. marcu," povedal Ružička ešte v utorok.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (7)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Komplikácie

Potvrdil, že ak by sa odchod Británie z EÚ posunul na viac ako dva - tri mesiace, skomplikovalo by to budúci rozpočet EÚ. "Sme už v určitej fáze rokovaní, o dva roky už bude finančný rámec platiť. Skomplikovalo by to situáciu, pretože by museli byť aktívnym účastníkom viacročného rozpočtu. Ale zatiaľ sú to hypotetické úvahy," dodal štátny tajomník.

Premiéri a prezidenti EÚ sa stretávajú na zasadnutí Európskej rady dnes popoludní, rokovania potrvajú do piatka poludnia. Okrem brexitu majú na programe viacročný finančný rámec, klimatické zmeny či kybernetickú bezpečnosť hlavne v súvislosti s májovými eurovoľbami. Lídri sa budú zaoberať aj obchodom. Ešte pred začiatkom Európskej rady sa premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska stretnú s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou.


Čítajte aj: Theresa Mayová vyjadrila obavy: Teraz je na poslancoch, čo bude ďalej s brexitom


Od administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž hrozí zavedenie ciel, čomu sa chce európsky blok vyhnúť. V rámci piatkového programu zasadnutia si premiéri a prezidenti pripomenú 25. výročie založenia Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Pri tejto príležitosti boli na summit EÚ pozvaní aj predsedovia vlád Islandu, Lichtenštajnska a Nórska, ktoré sú súčasťou EHP.

Pellegrini o brexite

Premiér Peter Pellegrini si nevie predstaviť, že by sa Veľká Británia zúčastnila na voľbách do Európskeho parlamentu, keďže chce z EÚ vystúpiť. Povedal to na dnešnom Výbore NR SR pre európske záležitosti pred odchodom do Bruselu na summit európskych lídrov. "Británia sa rozhodla odísť, ale dokedy budeme čakať," pýtal sa Pellegrini. "Už musíme vytvoriť tlak na Britániu, nemôžeme to stále odkladať, ale som za zmierlivejšiu cestu," povedal s tým, že Veľká Británia už mala schváliť dohodu. Parlamentný výbor prijal stanoviská, s ktorými Pellegrini s delegáciou dnes odlieta na summit.

Ako Pellegrini povedal, je možné predĺženie odchodu na 30. jún, o čo požiadala britská premiérka Theresa Mayová. "Pokiaľ ide o predĺženie lehoty, SR chce v záujme ochrany práv podporiť krátkodobý posun, ktorý by dal čas na dokončenie ratifikačného procesu. Na to je však potrebné mať schválenú dohodu. Ak sa neschváli, hrozí dlhodobý brexit," povedal. Ďalšou možnosťou je podľa neho dlhodobé predĺženie lehoty odchodu, čo by znamenalo, že Veľká Británia sa zúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Neviem si predstaviť, že by sa mali konať eurovoľby v Británii," povedal. Je presvedčený, že keď sa rozhodla krajina vystúpiť z EÚ, mali by to stihnúť do eurovolieb. "Kľúčovým zostáva schválenie dohody, pokiaľ nebude schválená dohoda, budeme čeliť tvrdému brexitu," povedal s tým, že SR v tomto prípade drží svoju líniu a teda pre Slovensko ostáva najhoršia možnosť tvrdý brexit, teda odchod bez dohody.

"My chceme držať líniu. Jediné, čo musí britská premiéra Theresa Mayová doručiť, je schválenie dohody. Sme pripravení na oba varianty, ktoré môžu nastať," uviedol Pellegrini. Situáciu však považuje za patovú. "Naťahovanie k ničomu nevedie a my prestávame tušiť, o čo Británii ide," dodal. Podľa neho je najhoršie, keď sa neprijme rozhodnutie, čím sa veci komplikujú. Premiér zároveň pripomenul, že slovenská vláda schválila lex brexit, zákon, ktorý nadobudne účinnosť dňom odchodu Británie z EÚ. Dotýka sa viacerých oblastí – rieši pohybové aj pobytové práva, otázky zabezpečenia sociálnych vecí, štúdia, uznávania dokladov či vodičských preukazov.

Krátky odklad brexitu

Lídri Európskej únie (EÚ) by v zásade mohli schváliť krátky odklad brexitu, pokiaľ britský parlament budúci týždeň schváli dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení krajiny z európskeho bloku. Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ak sa to však nestane, bude podľa jej slov možno potrebný ďalší summit EÚ.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (7)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Britská premiérka Theresa Mayová sa bude vo štvrtok v Bruseli snažiť osobne presvedčiť európskych lídrov, aby schválili odloženie brexitu z 29. marca na 30. júna. To však komplikujú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať 23. až 26. mája. "Môžeme v zásade splniť túto požiadavku, ak bude hlasovanie budúci týždeň pozitívne," povedala kancelárka nemeckým poslancom.

Zdôraznila však, že únia sa musí postarať aj o to, aby bola zaručená legitimita eurovolieb. Merkelová tiež dodala, že ak britský parlament dohodu vyrokovanú s EÚ budúci týždeň neschváli, "ponecháme otvorené, či bude pred termínom odchodu potrebné ďalšie zasadnutie Európskej rady".

Do Bruselu zavíta aj Corbyn

Do Bruselu, kde sa vo štvrtok poobede začína dvojdňový summit Európskej únie, zavíta nielen britská premiérka Theresa Mayová, ktorá chce získať súhlas premiérov a prezidentov 27 členských krajín EÚ pre návrh odkladu brexitu do konca júna, ale aj líder britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Uviedla to tlačová agentúra Reuters. Corbynovým zámerom je stretnúť sa s vplyvnými predstaviteľmi Európskej komisie a s premiérmi niektorých členských štátov a zhodnotiť "alternatívny" plán pre brexit.

Jeremy Corbyn
Zobraziť galériu (7)
Jeremy Corbyn  (Zdroj: SITA/AP)

Na pracovnom programe má rokovania s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, s generálnym tajomníkom Európskej komisie Martinom Selmayrom a s premiérmi zo siedmich členských štátov, vrátane španielskeho predsedu vlády Pedra Sáncheza. Podľa Reuters chce Corbyn v Bruseli vyjadriť názor, že existuje alternatíva k brexitovej dohode, ktorú Mayová dosiahla vlani v novembri a ktorú už britský parlament dvakrát odmietol. 

Viac o téme: SummitPeter PellegriniEurópska úniaDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu