Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tisíce utečencov mieria do Nemecka: Takto sa dostávajú do vysnenej zeme

Utečenecký tábor v Nemecku Zobraziť galériu (5)
Utečenecký tábor v Nemecku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Vysielačka sa ozve o pol druhej ráno: na čerpacej stanici v saskom meste Pirna sa náhle objavila skupina ľudí, ktorá tam hľadá útočisko pred prívalovým dažďom. Práve slúžiacej policajnej hliadke je hneď všetko jasné - to môžu byť len utečenci. To, že ktosi vysadí skupinu migrantov práve na okraji prihraničnej Pirny, sa totiž stáva čím ďalej častejšie. Pašeráci, ktorí migrantov vezú po diaľnici spájajúcej Prahu s Drážďanmi, čakajú na prekročenie nemeckých hraníc a svojho "nákladu" sa na prvom vhodnom mieste zbavia. Utečenci sa tak zvyčajne ocitnú uprostred noci priamo na diaľnici alebo na niektorom zo zjazdov, opísala klasický scenár agentúra DPA.

Diskriminácia zo Slovenska pobúrila svetové médiá: Nemáme mešity, ako integrujeme utečencov?

Policajti Patrick Thomas a Torsten Bastian po hlásení z vysielačky opúšťajú svoje stanovisko pri diaľnici A17 a rýchlo mieria do Pirny. Na tamojšej čerpacej stanici už sú ich kolegovia a snažia sa komunikovať s tromi sýrskymi rodinami, ktoré majú spolu osem detí. Jedno z dievčatiek nepretržite kašľe, všetci pôsobia vyhladovane a vyčerpane, ale aj šťastne. Mladý otec hovorí trochu anglicky: dve rodiny vraj sú zo sýrskeho Halabu a jedna z Kobanu. Viac sa o ich osude zistiť nedá.

Jedna z prítomných sociálnych pracovníčok nedokáže od skupiny utečencov odvrátiť zrak. "Ako matky sa ma to veľmi dotýka. Ale človek si na to postupne zvykne," hovorí.

Fakt, že títo ľudia prišli do Nemecka nelegálne a tým prekročili zákony, je teraz druhoradý. Teraz sa rieši hlavne to, ako ich čo najrýchlejšie dostať na policajnú stanicu v Berggießhübele, kde môžu niečo zjesť, osprchovať sa a prespať na poľnom ležadle. Až sa neskôr vyplnia všetky dokumenty poputujú do prijímacieho strediska pre utečencov v Saskej Kamenici.

Utečenci najprv musia prekročiť srbsko-maďarskú hranicu
Zobraziť galériu (5)
Utečenci najprv musia prekročiť srbsko-maďarskú hranicu  (Zdroj: SITA)

Tisíce utečencov mieria do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Tisíce utečencov mieria do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Policajti sa po návrate na diaľničné stanovisko sami na seba hnevajú, pretože sa im nepodarilo zadržať pašerákov. "Vyhodia tých ľudí jednoducho von a ponechajú ich vlastnému osudu," rozčuľuje sa Thomas. Vie, že veľa migrantov im dá za prevezenie cez hranice svoje posledné peniaze, často sa kvôli tomu zadĺži. Iste, aj títo pašeráci sú len "malé ryby". Ich výpovede by ale mohli políciu doviesť na stopu organizovaných skupín. "Práve tie zarábajú na ľudskej biede," hnevá sa Bastian.

Nemecká polícia v poslednom čase zaznamenala pašovanie ľudí vo veľkom, kedy sa v jednom aute tiesni aj vyše 30 ľudí. Niekedy za podmienok, ktoré pripomínajú zaobchádzanie pri transportoch otrokov. Tak napríklad podľa policajných záznamov pašeráci viezli v nákladnom priestore auta 81 ľudí dva dni bez zastavenia, o prestávkach na záchod alebo na jedlo nemohlo byť reči.

"V 90. rokoch sme behali po lese, pretože utečenci prechádzali hranicu pešo," spomína policajt. Tieto časy už sú ale dávno preč. Teraz sa dostávajú budúci žiadatelia o azyl do Nemecka väčšinou v dodávkach. Práve na ne sa preto Bastian a Thomas sústredia, keď v noci hliadkujú pri diaľnici na česko-nemeckom pomedzí. V sekunde sa musia rozhodnúť, či nejaké vozidlo budú sledovať a či skontrolujú jeho pasažierov.

Podozrivé je napríklad to, keď má dodávka tmavé sklá, ak sa navyše ukáže, že poznávacia značka je registrovaná v niektorom zo štátov východnej Európy, majú policajti ďalší dôvod sa o ňu zaujímať. Pašeráci ale nepochádzajú len z východnej Európy, ale napríklad aj zo Škandinávie. Akási "vyššia kasta" pašerákov potom vozí utečencov v osobných autách - oni aj ich pasažieri sú dobre oblečení a nebudia žiadne podozrenie.

V Nemecku vypukli nepokoje kvôli migrantom.
Zobraziť galériu (5)
V Nemecku vypukli nepokoje kvôli migrantom.  (Zdroj: SITA)

Teraz policajti po návrate od benzínky zastavujú napríklad český diaľkový autobus z Prahy. Vodič hlási, že pri minulých jazdách mal medzi cestujúcimi zakaždým nejakých migrantov. S tým vraj ale on nemôže nič robiť - kontrolovať pasy nesmie a zaujíma ho jedine platný lístok. Dnes ale medzi pasažiermi žiadni utečenci nie sú. Potom hliadka skontroluje ešte minibus s desiatimi Mongolmi. Majú trvalý pobyt v Česku a mieria na týždeň do Paríža.

Policajné riaditeľstvo v Pirne tento rok registrovalo už viac ako 3000 ilegálnych migrantov a zadržalo 200 prevádzačov. Už v polovici roka sa tak dostalo k číslam, ktorá vykazovalo za celý minulý rok, hovorí tamojší hovorca Bernd Förster.

Ani policajné záťahy ale pašerákov nezastavia. Ďalší z miestnych policajtov Stefan Ehrlich tvrdí, že za jednu jazdu dostávajú až 2000 eur. "To je vo východnej Európe veľa peňazí," hovorí. Ak ste nezamestnaný alebo máte dlhy a v krčme vás oslovia s takouto ponukou, len ťažko sa to odmieta.

Dve a pol hodiny pred koncom nočnej služby prehľadávajú Thomas s Bastianom ešte diaľkový autobus z Viedne do Berlína. Traja cestujúci ďalej nepôjdu. Mladá žena zo Sarajeva nemá platné dokumenty a v databáze pri jej mene figuruje zatknutie za podvod. Dvom mužom zo Srbska a Albánska už vstup do schengenského priestoru zakázali úrady v Taliansku a Maďarsku, napriek tomu to ešte skúsili. Zvyšok smeny preto strávia policajti papierovaním. Honba za pašerákmi ich čaká zase nabudúce.

Viac o téme: UtečenciNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu