Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

HPI: Vláda zdravotníctvu viac uškodila ako pomohla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Vláda v uplynulých štyroch rokoch zdravotníctvu viac uškodila než pomohla. Tvrdí to mimovládny inštitút HPI, ktorý dlhodobo kritizuje súčasný kabinet. Do nemocníc sa síce z verejných financií dostalo viac peňazí, ale chýbal plán, ako situáciu v zdravotníctve zlepšovať.

Ministerstvo zdravotníctva kritiku označilo za neobjektívnu, keďže HPI je zastúpené v protikrízovom tíme opozičnej SDKÚ-DS.

"Roky 2006 až 2010 boli premárnené roky," povedal Peter Pažitný z HPI. Výsledkom podľa neho bolo, že sa prehlbovali dlhy nemocníc a zhoršilo sa napríklad postavenie všeobecných lekárov. Zrušením poplatkov vo výške 20 korún (0,66 eura) a 50 korún (1,66 eura) za návštevu lekára a pobyt v nemocnici sa zase oslabila snaha prehlbovať u pacientov zodpovednosť za svoje zdravie, keďže úhrady symbolizovali, že zdravotníctvo nie je bezplatné, povedal Pažitný. Poplatky navyše prispeli k poklesu návštev v ambulanciách, čím sa šetrili peniaze.

HPI poukázal aj na to, že sľuby z programového vyhlásenia vlády splnil kabinet asi len na tretinu. Chcel napríklad zvýšiť platby štátu za dôchodcov či deti na päť percent priemernej mzdy, doposiaľ sa tak nestalo. Zdravotníctvo tak v priebehu štyroch rokov prišlo podľa HPI asi o 333 miliónov eur. Tento rok by pritom z verejných zdrojov malo do nemocníc či na nákup liekov smerovať viac než tri miliardy eur.

Negatívne následky bude mať podľa analytikov HPI aj obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní. Akcionári súkromných poisťovní sa snažia odškodné za toto opatrenie získať prostredníctvom medzinárodnej arbitráže. Pozitívne inštitút hodnotil napríklad nový spôsob tvorby cien liekov, keď výslednú cenu na Slovensku určuje priemer šiestich najnižších cien liečiva v EÚ.

"Vyjarenia HPI sú politicky motivované za účelom nie hodnotiť, ale škodiť a zavádzať," reagovala na kritiku hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Tvrdila, že za súčasného kabinetu mzdy zdravotníkov vzrástli o 37 percent. Podľa HPI však ostal nenaplnený sľub, že platy lekárov sa zvýšia na trojnásobok priemernej mzdy, čo by bolo v roku 2009 takmer 2234 eur. Lekárske platy dosahovali úroveň 2,2-násobku priemeru v krajine, aj to len v štátnych nemocniciach, tvrdil inštitút.

Predstavitelia vlády sa v minulosti taktiež bránili, že súkromné zdravotné poisťovne prostredníctvom možnosti tvoriť zisk odčerpávali peniaze, ktoré sa mali dostať k zdravotníkom. Zbytočným návštevám u lekára podľa ministerstva bránia takzvané výmenné lístky. Tie vystavujú všeobecní lekári pred návštevou špecialistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu