Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kvôli zákonu o dvojitom občianstve zasadne bezpečnostná rada

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico zvolal na utorok zasadnutie bezpečnostnej rady štátu. Dôvodom je novela zákona o dvojitom občianstve, ktorú dnes predložili na rokovanie maďarského parlamentu zástupcovia konzervatívnej strany Fidesz.

Norma by mala umožniť udeliť občianstvo Maďarom v zahraničí. Fico právnu normu v posledných dňoch viackrát kritizoval, Slovensko kvôli nej minulý týždeň povolalo svojho veľvyslanca z Budapešti na konzultácie.

Podľa premiéra by takýto zákon znamenal pre krajinu bezpečnostné riziko. Naznačil tiež, že keby príslušníci maďarskej menšiny dostali občianstvo Maďarska na základe takéhoto zákona, mohli by stratiť občianstvo slovenské. Cez víkend sa predseda vlády vyslovil za preventívne opatrenia voči zámerom Maďarska.

Bezpečnostná rada štátu je poradným orgánom vlády, pre ktorú pripravuje návrhy opatrení na zachovanie bezpečnosti Slovenska či návrhy na riešenie krízových situácií. Rada rokuje pravidelne, v minulosti sa mimoriadne stretla napríklad pre hrozbu zastavenia dodávok ropy z Ruska alebo činnosť maďarských extrémistov na Slovensku.

Na Slovensku žije približne pol milióna ľudí maďarskej národnosti. Nový spor medzi Bratislavou a Budapešťou vypukol krátko po maďarských voľbách, ktoré vyhral Fidesz a necelý mesiac pred parlamentnými voľbami na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu