Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Študentský pochod zo 16. novembra '89 pripomína tabuľa

Pamätná tabuľa, dielo akademického sochára Jána Hoffstädtera.
Pamätná tabuľa, dielo akademického sochára Jána Hoffstädtera.

BRATISLAVA - Odvahu študentov, ktorí sa ako prví 16. novembra pred 20 rokmi rozhodli protestovať proti komunistickému režimu pochodom cez Bratislavu, od dnes pripomína tabuľa na priečelí Univerzity Komenského.

Odhalilo ju vedenie školy, zástupcovia Ústavu pamäti národa a viacerí z 250 študentov, ktorí vtedy žiadali školské reformy, slobodné cestovanie, demokraciu a prepustenie disidentov.

"Chceli sme slobodu. Tú slobodu máme. Chceli sme prepustenie Bratislavskej päťky, Bratislavská päťka bola prepustená. Nechceli sme jadrový reaktor v Mlynskej doline, ten sa nepostavil, pokiaľ viem," bilancoval dnes jeden z bývalých študentov, Radoslav Števčík, ktorý v súčasnosti vydáva Bratislavské noviny.

Aj podľa podnikateľa Michala Štrpku sa zmenilo to základné, čo žiadali. "To, že dnes je človek slobodný, má právo na svoj názor, asi ťažko môže byť zaň nejakým spôsobom prenasledovaný, to je jednoducho fakt," povedal.

Tabuľu z dielne sochára a bývalého rektora bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení Jána Hoffstädtera na budovu bývalej školy umiestnili aj preto, že podľa bývalých študentov ich počin zostáva v tieni 17. novembra, masového protestu v Prahe. "To je ale prirodzené, pretože tie zmeny spustil až 17. november," poznamenal Števčík.

Keď však sami pochodovali 16. novembra Bratislavou z Mierového námestia k ministerstvu školstva neďaleko Šafárikovho námestia, netušili, že režim padne a za verejný protest nebudú potrestaní. Verejne totiž prezentovali svoj názor prvýkrát od sviečkovej demonštrácie v marci 1989, ktorú polícia rozohnala aj vodnými delami.

"V tom okamihu, keď sme tu kráčali, nikomu nenapadli tie dôsledky. To sme si začali uvedomovať až večer, keď sme videli v aktualitách Československej televízie reportáž z tohto podujatia," spomínal Števčík. "Nevedeli sme, čo bude. Ale akonáhle som sa postavil pred mikrofón a povedal otvorene svoju mienku, tak som vedel, že naspäť mosty som si spálil," dodal Štrpka.

Organizátorom pochodu sa vyhrážali aj vyhodením zo školy. To už však vtedajší funkcionári nestihli, študenti totiž 20. novembra vstúpili do štrajku a začali formovať študentské hnutie na Slovensku. Do štrajku sa zapojila väčšina krajiny a kľúčmi na námestiach starému režimu odzvonila.

Pochod bude pripomínať aj ďalšia tabuľa, ktorú osadia na bývalú budovu ministerstva školstva, dnešné ministerstvo pôdohospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu