Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NOVEMBER´89

November 89
November 89

BRATISLAVA - Pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie Slovenské národné múzeum, Ústav pamäti národa, Národná rada Slovenskej republiky a Slovenský národný archív pripravili jedinečnú výstavu NOVEMBER´89. Výstava približuje udalosti pádu komunistického režimu v Československu a postupný prechod k demokracii s dôrazom na dianie na Slovensku. Návštevníkom bude sprístupnená od 17.11.2009 do 31.12.2009 na Západnej terase bratislavského hradu.

Rok 1989 priniesol významné zmeny viacerým krajinám Európy. Ako prechádzali svoju cestu k demokracii obyvatelia bývalého Československa si návštevníci môžu pripomenúť na výstave November ´89. Námestia plné ľudí, spolupatričnosť, eufória a nadšenie z veľkej šance začať odznovu vyjadrujú atmosféru novembrových dní. Fotografie, plagáty, výzvy, skartované dokumenty ŠtB, uniforma príslušníka VB, prestrihnutý ostnatý drôt - to všetko patrí k dobe, ktorú výstava zachytáva. Návštevníci na nej nájdu i doposiaľ nevystavované predmety, materiály a zaujímavé informácie. Súčasťou výstavy je aj najnovší filmový dokument Ústavu pamäti národa November +20, ktorý prináša spätný pohľad na udalosti roku 1989.

Sloboda, pluralita názorov a dôstojnosť sú symbolmi demokracie a často zaznievali práve v tých osudových dňoch. A práve Novembru´89 vďačíme za to, že dnes každý môže mať rôzny pohľad a názor na priebeh revolúcie, ako aj na vyhotovenie (alt. stvárnenie) výstavy dokumentujúcej tieto udalosti.

Novembrová revolúcia sa odohrala na uliciach a jej hlavnými aktérmi boli ľudia, mnohí si preto iste spomenú akú úlohu zohrali v týchto prevratných časoch, čo práve robili, s kým sa stretli. Výstava November´89 je preto možnosťou nezabudnúť a posunúť odkaz Nežnej revolúcie ďalším generáciám.

Výstava je prístupná pre verejnosť na Západnej terase Bratislavského hradu

od 17. 11. 2009 do 31. 12. 2009 denne od 10.00 h do 18.00 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu