Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Žiline bude ostrovček totality, v Martine zbierka kľúčov

November 89
November 89

ŽILINA - Spomínať na pád totality v roku 1989 budú počas nasledujúcich dní aj obyvatelia viacerých regiónov na Slovensku.

V Žiline vyrastie "ostrovček totality", na ktorom si záujemcovia budú môcť "vychutnať" dobovú hudbu a tlač, chýbať nebude ani tovar z regálov obchodov z čias socializmu. Martinčania môžu do piatka na radnicu priniesť nepotrebné kľúče, ktoré potom ako symbol slobody vystavia na námestí. Historické udalosti si pripomenú i v Trenčíne či Košiciach.

Na žilinskom Mariánskom námestí by sa mala v piatok ozývať pokroková hudba, ktorá záujemcom "spríjemní" čítanie dobovej tlače alebo prehliadku tovaru známeho zo socialistických obchodov. Na poriadok na "ostrovčeku totality" by mali dohliadnuť príslušníci Verejnej bezpečnosti, chýbať nebudú vysmiati pionieri.

"Cieľom akcie je pripomenúť si študentské demonštrácie z novembra 1989 a informovať verejnosť, ktorá už pomaly zabúda na podobu predošlého režimu. Zároveň spomienky poukážu na absurditu, ktorá sa s každodenným životom pred rokom 1989 spájala. Bude to zábavnou formou, ako aj pomocou faktov a obrazového materiálu," povedal Michal Fiabáne z Občiansko-demokratickej mládeže.

Niekoľko spomienkových podujatí na 17. november 1989 počas celého týždňa pripravila tiež žilinská radnica. Záujemcovia môžu navštíviť výstavu dobových fotografií, divadelné predstavenie, koncerty či filmové projekcie.

Obyvatelia Martina a jeho okolia začali zbierať nepotrebné kľúče, z ktorých potom urobia výstavu. Martinčania tak pripomenú, že práve štrnganím kľúčov pred dvadsiatimi rokmi v niekdajšom Československu ľudia na námestiach odzvonili totalitnému režimu.

"Okrem iných sprievodných akcií, ktorými si chceme pripomenúť výročie nežnej revolúcie, sme sa rozhodli, že vyzbierame kľúče, ktoré sú jej symbolom. Zväzky, ktoré z kľúčov vyrobíme, vystavíme na Divadelnom námestí ako nemý odkaz nežnej revolúcie," pripomenul martinský primátor Andrej Hrnčiar.

Spomienkové divadelné predstavenia či koncerty pripravili tiež v Trenčíne. Na Považí by nemali chýbať ani český hudobník David Koller či slovenská kapela Bez ladu a skladu. V meste sa chystajú odhaliť i Pamätník obetiam komunizmu. Časti obyvateľov sa však nepozdávalo, že v čase hospodárskej krízy sa na monument vynaloží 80.000 eur (2,4 milióna korún).

Na výročie "nežnej" revolúcie nezabudli ani na východe krajiny. V Prešove už napríklad stihli odhaliť sochu Prešovská sloboda na ulici 17. novembra. V meste sa pripravuje tiež koncert legendy československého undergroundu skupiny The Plastic People of the Universe. Nadácia otvorenej spoločnosti zasa zorganizuje besedu o novembrových udalostiach spojenú s koncertom Jana Kryla, príbuzného pesničkára Karla Kryla, Eda Klenu a Viktórie Olejárovej.

V Košiciach na Hlavnej ulici položia kvety k Pamätníku obetiam komunizmu, viacerí umelci vystúpia na koncerte venovanom výročiu. V podzemnom múzeu v centre mesta inštalujú výstavu fotografií o novembrových udalostiach. Naplánovaná je tiež omša za obete totalitného režimu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu