Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chrípková sezóna a veľké upratovanie: Ktoré miestnosti by ste mali vyčistiť ako prvé?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chrípkové obdobie je zdá sa stále v plnom prúde. Vlny rôznych vírusov a baktérii sa nás držia zubami nechtami, o to viac ak máte doma deti. Po chorobe je však oveľa dôležitejšie držať krok s čistotou. Možno bojujete ešte so silami, alebo len neviete kde skôr začať. Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb prišlo s pár radami, ktoré by vám mohli pomôcť.

Najdôležitejšími miestnosťami po chorobe sú kúpeľňa vrátane WC, vodovodné batérie, kuchyňa vrátane riadu, šálok a pohárov, vypínače, rukoväte zásuviek ale aj chladnička. Nezabudnite aj na kľučky v domácnosti, dezinfekciu oblečenia, uterákov a posteľnej bielizne. Posteľnú bielizeň by ste po chorobe mali oprať na 60 stupňoch, aby ste naozaj odstránili všetky choroboplodné zárodky.

Tlač nových tabuliek s evidenčným číslom vozidla je v plnom prúde (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo vnútra SR)

Špeciálnym tipom na čistenie matracov po chorobe je sóda bikarbóna s pár kvapkami esenciálneho oleja. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín na matraci a potom povysávajte. S čistiacim prostriedkom vydezinfikujte aj odpadkový kôš a staré zubné kefky alebo hlavice vymeňte za nové. Baktérie, ktorých je počas infekčnej choroby v ústach naozaj množstvo sa držia na jednotlivých vláknach kefky a ak by ste ich nevymenili iba by ste sa točili v jednom kruhu s vírusmi. To isté platí aj pre špongie v kuchyni.

Pri umývaní nezabudnite na výmenu čistiacich pomôcok ako sú utierky alebo iné čistiace nástroje, aby ste sa vyhli prenosu baktérií a vírusov z jedného miesta na druhé. Nie je ničím výnimočné, že pacientovi robia spoločnosť pri chorobe aj elektronické zariadenia. Mobilný telefón, notebook alebo tablet vydezinfikujte špeciálnymi prípravkami na to určenými. Vetranie pri chorobe ale aj po je taktiež nevyhnutnosťou. Pokiaľ máte germicídny žiarič, neváhajte ho použiť. Ak bolo pacientom vaše dieťa, plyšové hračky vyperte v práčke a plastové pokiaľ je to možné, vydezinfikujte.

Chrípková sezóna a veľké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ sa vás ešte choroba nechce pustiť, vyčistite iba to najnutnejšie, vyneste smeti a utrite povrchy, ktorých sa najčastejšie dotýkate. Ak ste však už pri plnej sile, vyčistite svoju domácnosť čo možno najdôkladnejšie a najrýchlejšie, aby ste svoj domov zbavili choroboplodných zárodkov. Vírus chrípky dokáže údajne infikovať iných až 48 hodín po tom, čo zostane na povrchu. V prípade norovírusov je to aj niekoľko týždňov.

Viac o téme: ČistenieChrípkaDezinfekciaRadímeTipy a trikyRady do domácnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu