Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čaputová čelí otázkam: Matoviča ani Sulíka som odvolať nemohla! Nekryjem ani nerozbíjam vládu, som prezidentkou ľudí

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Posledné dni sa toho na domácej politickej scéne deje naozaj veľa. Okrem koaličnej krízy, ktorá skončila odchodom SaS z vlády a hľadaním mien nových ministrov, sú ľudia frustrovaní aj z krízy energetickej. Prezidentka Zuzana Čaputová sa preto rozhodla reagovať.

Z množstva otázok sa rozhodla vybrať tie, ktoré sa opakujú najčastejšie. A rozhodla sa na ne odpovedať. Ľudí sú frustrovaní a chcú odpovede. "Vybrali sme niektoré z nich, ktoré sa často opakujú, a v tomto videu som sa pokúsila ich zodpovedať," napísala na sociálnej sieti.

Čaputová čelí otázkam: Matoviča ani Sulíka som odvolať nemohla! Nekryjem ani nerozbíjam vládu, som prezidentkou ľudí (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Matoviča, Sulíka ani vládu som odvolať nemohla

Spomedzi všetkých otázok vybrala sedem kľúčových, ktoré sa opakovali. Väčšina z nich sa týkala odchodu SaS a koaličnej krízy, ale aj krízy energetickej a zdražovania. Ľudí zaujímalo aj to, prečo neodvolala Igora Matoviča a Richarda Sulíka alebo rovno celú vládu. Čaputová vo videu vysvetľuje, že nemá právomoc odvolať ani jedného z nich a ani celú vládu. "Keď má skončiť nejaký minister vo svojej funkcii, môže to nastať len tak, že podá demisiu, odvolať ho navrhne premiér alebo ho odvolajú v parlamente. Podobne je to aj s vládou a potom do hry vstupuje prezident alebo prezidentka," ozrejmila. 

V ďalšej otázke vysvetľuje aj to, prečo nemôže len tak vyhlásiť predčasné voľby. Odpovedala aj na to, či nemôže vymenovať úradnícku vládu. "Úradnícka vláda prichádza do úvahy iba v prípade, ak vláda, ktorá bola riadne vymenovaná po parlamentných voľbách, skončila," uviedla. 

Je pre mňa frustruje, že nemôžem viac pomôcť

K otázke zdražovania prezidentka uviedla, že je pre ňu frustrujúce, že nemôže viac pomôcť. "Ako prezidentka nemám tzv. exekutívne právomoci – nemôžem prijať zákon ani rozhodnúť o čerpaní finančných prostriedkov z rozpočtu, aby mohli byť dané napríklad matkám samoživiteľkám," hovorí prezidentka. Dodala, že v súvislosti s týmto problémom sa už od novembra 2021 stretáva s odborníkmi, aby identifikovali skupiny ľudí, ktorým treba najviac pomôcť, a najmä ako im pomôcť. Nápady a systém riešení následne ponúkla vláde.

Nekryjem ani nerozbíjam vládu

Prezidentke často chodia otázky, prečo kryje túto vládu, ale aj otázky, prečo rozbíja túto vládu. "Časť odpovede je priamo v otázkach, pretože sa vylučujú. Nemôžem ju kryť aj rozbíjať zároveň... Snažím sa o čo najobjektívnejší prístup. Nie som prezidentkou tejto ani žiadnej vlády – snažím sa byť prezidentkou všetkých ľudí," uviedla. 

Čaputová čelí otázkam: Matoviča
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ak je to potrebné, tak skritizujem a poukážem na vecné nedostatky jednotlivých krokov vlády. V mojich kompetenciách to znamená, že napríklad vetujem zákon alebo ho dám na Ústavný súd. Ak treba a ak to považujem za vhodné, a nebolo to jedenkrát, tak pochválim túto vládu, napríklad v oblasti zahraničnej politiky, justičných reforiem... Podľa môjho názoru nesedí ani jedna z tých téz, že vládu kryjem," hovorí prezidentka.

"A či rozbíjam túto vládu, tak to mi ešte viac nesedí, pretože, verte mi, že ako občan by som mala ďaleko väčšiu mieru a chuť povedať, čo si o tejto vláde niekedy myslím. Ako prezidentka som veľmi zdržanlivá práve preto, že by to nebolo vhodné z hľadiska výkonu mojej funkcie," vysvetlila Čaputová. Na záver odpovedala aj na otázky, ako vyzerá jej pracovný týždeň alebo čo ju za posledné obdobie potešilo.

Viac o téme: Koaličná krízaZuzana ČaputováEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu