Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Premiér odovzdal prezidentke mená troch ministrov: Na šéfovi školstva sa ešte nedohodli

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) odovzdal prezidentke SR Zuzane Čaputovej tri mená kandidátov, ktorí majú nahradiť vo vláde ministrov za SaS. Pri rezorte školstva ešte výber kandidáta nie je uzavretý. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Prezidentke som odovzdal tri mená, pri rezorte školstva som ju požiadal, aby zatiaľ poverila riadením rezortu mňa, kým dáme meno, s ktorým budeme všetci spokojní," podotkol v relácii. Konkrétne mená neoznámil.

Aktualizované 17:33 Prezidentka potvrdila prijatie návrhov na ministrov, ďalší postup oznámi neskôr

Prezidentský palác potvrdil, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) navrhol prezidentke Zuzane Čaputovej troch kandidátov na uvoľnené ministerské posty. "O ďalšom postupe prezidentky budeme informovať v najbližších dňoch," uviedol jej hovorca Martin Strižinec.

Archívne VIDEO Ministri za SaS podali demisiu: Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou

Ministri za SaS podali demisiu: Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Verí, že bude čoskoro uzavretý aj výber kandidáta na šéfa rezortu školstva. Cieľom je, aby boli všetky štyri nominácie odborníci. "Vymenovanie ministrov je v rukách  prezidentky," dodal. "Návrhy na troch nových ministrov sú už odovzdané v paláci - Zahraničných vecí, Hospodárstva a Spravodlivosti. Ide o troch uznávaných ľudí z fachu. Dočasným ministrom Školstva bude premiér, kým nevyberieme z viacerých možností tú/toho naj," uviedol na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič.

Hlas kritizuje záujem premiéra Hegera dočasne viesť rezort školstva

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje záujem premiéra Eduarda Hegera dočasne viesť rezort školstva. Strana ho opätovne vyzýva na podanie demisie, informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Šéf strany Peter Pellegrini kritizuje, že chce Heger "riadiť vládu v krízových časoch, popri tom prevziať politickú zodpovednosť za troch nových ministrov a navyše riadiť ministerstvo školstva".

Regulovaná cena elektriny na rok 2023 má byť známa do pár týždňov

Finálna regulovaná cena elektriny pre domácnosti na rok 2023 by mala byť známa do niekoľkých týždňov. Poukázal na to, že celková cena elektrickej energie sa skladá z viacerých zložiek. "Ešte potrebujeme počkať, kým sa ustáli trhová cena elektrickej energie. Lebo tá vstupuje do ceny za tss (tarifa za systémové služby, pozn. red.) a podľa toho budeme vedieť finálnu regulovanú a zastropovanú cenu za elektrinu na budúci rok," podotkol.

V súčasnosti je cena za dodávku silovej zložky elektriny regulovaná na úrovni 61,21 eura za megawatthodinu. V roku 2023 by mohla byť táto cena garantovaná na 85 percentách tohtoročnej spotreby. "Toto je niečo, čo momentálne prepočítavame a diskutujeme so slovenskými elektrárňami," doplnil v relácii Heger. Ubezpečil, že Slovensko má na zimu dostatok zásob plynu. Je proti zastropovaniu cien ruského plynu na európskej úrovni. "Európa veľmi silno diverzifikovala. Za posledné mesiace závislosť od ruského plynu klesla veľmi prudko," dodal šéf vládneho kabinetu.

Viac o téme: PrezidentkaMinister školstvaZuzana ČaputováEduard heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu